Katnić poništio posao Mugoše i "Carina"

Gradska uprava nije mogla pribaviti list nepokretnosti zbog žalbe na rješenje Uprave za nekretnine koju je u srijedu podnio šef odborničkog kluba SDP Đorđe Suhih
71 pregleda 19 komentar(a)
Ažurirano: 24.05.2012. 15:16h

Ministar finansija Milorad Katnić poništio je odluku gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše iz oktobra prošle godine da preduzeću “Carine” proda 15 hiljada metara kvadratnih državnog zemljišta na Starom aerodromu za 2,5 miliona eura, bez znanja Skupštine Glavnog grada i javnostiiI uprkos odluci Vrhovnog suda koji je krajem 2010. godine praktično isti ugovor između Mugoše i ovog preduzeća proglasio ništavim.

„Ministarstvo finansija je izvršilo uvid u dostavljeni zahtjev - inicijativu za ocjenu zakonitosti poslanika Skupštine Raška Konjevića, izjašnjenje Zaštitnika imovinsko pravnih interesa Crne Gore i izjašnjenje gradonačelnika Glavnog grada, kao i u ostale dostavljene spise predmeta.

Nakon razmatranja kompletne dokumentacije, Ministarstvo finansija je donijelo rješenje o poništenju odluke Glavnog grada, iz razloga što je gradonačelnik glavnog grada donošenjem navedene odluke raspolagao imovinom bez saglasnosti Skupštine Glavnog grada“, navodi se u odgovoru Ministarstva finansija "Vijestima".

Ministarstvo finansija je saopštilo i da se, shodno Zakonu o opštem upravnom postupku, poništavaju sve pravne posljedice koje je ova odluka proizvela.

U obrazloženju se navodi da, prema Zakonu o državnoj imovini, nepokretnim i pokretnim stvarima i drugim dobrima u državnoj imovini raspolaže nadležni organ opštine, a da je to u ovom slučaju, prema Zakonu o lokalnoj samoupravi i Statutu glavnog grada, Skupština Glavnog grada.

„Uvidom u dostavljenu Odluku o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. godini, koju je donijela Skupština glavnog grada na sjednici održanoj 2. i 3. marta 2011. godine, Ministarstvo finansija je utvrdilo da nepokretnosti koje su predmet odluke Gradonačelnika Glavnog grada od 27.10.2011. godine nijesu bile predviđene u Odluci Skupštine Glavnog grada kao predmet raspolaganja za 2011. godinu.

Ministarstvo finansija je objelodanilo da je poništilo spornu odluku dva dana prije isteka zakonskog roka

Gradonačelnik Glavnog grada naveo je da predmetno zemljište nije moglo biti predmet Odluke Skupštine Glavnog grada o raspolaganju građevinskim zemljištem u 2011. godini, iz razloga što nije moguće predvidjeti kada će vlasnik urbanističke parcele podnijeti zahtjev za dokompletiranje urbanističke parcele i gradnju na istoj. Ministarstvo je ove navode ocijenilo kao neosnovane, zbog činjenice da je u tački 7 navedene odluke propisano da: ”Ukoliko se tokom kalendarske godine ukaže potreba za prenos prava raspolaganja građevinskim zemljištem mimo zemljišta iz člana 2 i 3 ove odluke, Skupština Glavnog grada će o tome odlučiti posebnom odlukom.

Kako Skupština nije donijela posebnu odluku o raspolaganju predmetnim nekopretnostima, već je istu donio Gradonačelnik, to je po ocjeni Ministarstva finansija odluku donio organ koji nije bio nadležan. Iz tog razloga, Ministarstvo finansija je, po pravu službenog nadzora i pozivajući se na član 257 stav 1 tačka 1 Zakona o opštem upravnom postupku i član 62 Zakona o državnoj imovini, zaštitilo javni interes i poništilo odluku.“, navodi se u saopštenju Ministarstva finasija.

Ministarstvo finansija je objelodanilo da je poništilo spornu odluku dva dana prije isteka zakonskog roka do kada je Katnić trebalo da se odredi o zahtjevu

Sjednica ranije odložena

Sjednica Skupštine Glavnog grada na kojoj je trebalo da se raspravlja o prodaji zemljišta na Starom aerodromu kompaniji "Carine" i danas je odložena jer gradska uprava nije mogla pribaviti list nepokretnosti zbog žalbe na rješenje Uprave za nekretnine koju je u srijedu podnio šef odborničkog kluba SDP Đorđe Suhih.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša rekao je da zbog te žalbe koja je isticala u srijedu u ponoć nemaju danas list nepokretnosti, te ne mogu održati sjednicu.

Iako su predsjednik Skupštine Slobodan Stojanović i šef odborničkog kluba DPS-a Momčilo Vujošević predlagali da se sjednica odgodi za petak, na kraju je nakon insitiranja odbornika SNP-a i SDP-a, odlučeno da se sjednica održi u ponedjeljak.

Suhih je objasnio da je uložio žalbu zato što smatra da je ugovor sa "Carinama" nelegalno sklopljen, što je dokazano time što Skupština sada "na legalan način želi nešto da doradi".

"Pošto smo svi na neki način priznali da je taj ugovor nelegalno sklopljen, onda smatramo da ne može na isti nelegalan način biti raskinut. Smatramo da je nelegalan raskid ugovora i da se to još treba provjeriti i pravno protumačiti", kazao je Suhih.

Mugoša je nakon sjednice kazao novinarima da je Suhih podnošenjem žalbe pred kraj radnog vremena napravio "svojevrsnu blokadu današnje odluke", ali da očekuje da će Ministarstvo finansija, kao drugostepeni organ, potvrditi rješenje koje je izdao Katastar.

"Nadam se da neće biti daljih opstrukcija u radu Skupštine kada je u pitanju ova i druge teme", kazao je Mugoša.

Prethodnog četvrtka sjednica je prekinuta na inicijativu šefa kluba odbornika DPS-a Momčila Vujoševića i odgođena za danas, dok Glavni grad iz Uprave za nekretnine ne dobije list nepokretnosti, odnosno, upis vlasništva nad zemljištem na ime svojine Glavnog grada.

Gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša i kompanija “Carine” sporazumno su raskinuli ugovor o prodaji 15.000 kvadrata zemljišta na Starom aerodromu, na zahtjev vlasnika “Carina” Čeda Popovića, kako bi ga ponovo mogao prodati “Carinama”, ali odlukom Skupštine Glavnog grada.

Popović je ranije, u dopisu od 7. maja, najavio da će zbog spora i nemogućnosti da koristi zemljište raskinuti ugovor sa Mugošom i tražiti da mu se zbog štete, sa pripadajućim kamatama, iz budžeta grada isplati 4,7 miliona eura.

Nakon raskida ugovora sa “Carinama”, Glavni grad je Katastru predao zahtjev za uknjižbu zemljišta.

Galerija

Bonus video: