Knežević pisao Pompeu: Crna Gora ne može i dalje da bude privatni feud porodice Đukanović

Ukoliko SAD, navodi Knežević, ima sumnje da li je Đukanovićeva porodica u prošlosti pribjegavala kriminalnim aktivnostima kako bi postigla poslovne i političke ciljeve, one će uskoro biti otklonjene argumentima koje, kako kaže, posjeduju njegovi advokati
9599 pregleda 25 komentar(a)
Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"
Knežević, Foto: Arhiva "Vijesti"

Predsjednik Atlas grupe za kojim je raspisana Interpolova potjernica, Duško Knežević uputio je pismo državnom sekretaru Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Majku Pompeu u kojem je naveo da Crna Gora ne može i dalje da bude privatni feud jedne porodice, ako se želi ostvarenje ambicija crnogorskog naroda da bude dio evro-atlantske zajednice naroda.

On je naveo da razumije da Vlada SAD ima srdačne odnose sa Crnom Gorom i da želi da ima povjerenje u njene institucije.

On je napisao da je svih ovih godina koliko je na vlasti aktuelni predsjednik Milo Đukanović, Crna Gora korumpirana i da se vlast zloupotrebljava.

Majk PompeoPompeo

On je istakao da je tokom 2018. došao u sukob sa Milom Đukanovićem, njegovim bratom Acom i sestrom Anom.

Poručio da je po srijedi to što, kako je naveo, oni žele da uzmu njegov uspješni biznis i zamijene ga svojim poslovima.

“Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je neprekidno na vlasti od 1992. i njegov uticaj na institucije seže toliko kao da je u pitanju njegova dinastija. Tokom 2018. našao sam se u rastućem sukobu sa predjsednikom Đukanovićem i njegovom porodicom, posebnom bratom Aleksandrom i sestrom Anom. U središtu konflikta je ambicija porodice Đukanović da preuzme moje uspješne poslove i zamijeni ih svojima. Sukob je kulminirao 2018, zloupotrebom državnih institucija kako bi maltretirali moje zaposlene, uveli privremenu uravu u moje banke i doveli ih do bankrota, podigli lažne kriminalne optužbe protiv mene i mojih zaposlenih”, navodi Knežević u pismu Pompeu i dodaje da su ove radnje uticale na preko 70.000 intenracionalnih klijenata, uključujući i građane Velike Britanije i SAD.

Knežević, kaže da je zbog takvog maltretranja preselio porodicu u London.

On je dodao i da su bila tri pokušaja Privrednog suda Crne Gore da proglasi bankrot u bolnici Meljine čiji je vlasnik Atlas grupa i dodao je da je Apelacioni sud presudio da je predsjednik Privrednog suda postupao protivzakonito.

U pismu je poručio i da se kampanja maltretiranja nastavila se istragom u A1 televiziji.

"Vlasnik ove televizije je Atlas grupa, ali nije komercijalno povezana sa aktivnostima Atlas grupe. Ona je nezavisni crnogorski medij i napadi na nju se mogu okarakteristi kao napad na slobodu medija u cjelini", napisao je Knežević u pismu Pompeu.

Predsjednik Atlas grupe je napisao i da je jasno da Univerzitet Mediteran, koji je on osnovao, treba da bude zatvoren, a da njegove aktivnosti i studente preuzmu druge slične institucije koje su pod kontrolom režima.

Knežević dodaje da su radnje preduzete protiv njegovog biznisa i njega, simptomi dubokih problema u Crnoj Gori.

Knežević u pismu navodi i da političko vođstvo i politička kultura moraju biti osvježeni novim akterima koji će nedvosmisleno biti posvećeni vrijednostima zapadne zajednice država.

“Ovo znači da će otkrića o nepočinstvima porodice Đukanovića i DPS-a koja iznosim u medijima biti nastavljena. Kao neko ko je poitički insajder cijelog života, posjedujem neograničene koiličine informacija o kriminalnim aktivnostima porodice Đukanović i njihovih saradnika i planiram da ih objavim na način da pitanja o kompetenosti porodice Đukanović da upravlja Crnom Gorom ostanu otvorena”, tvrdi predsjednik Atlas grupe.

Ukoliko SAD, dodaje on, ima sumnje da li je Đukanovićeva porodica u prošlosti pribjegavala kriminalnim aktivnostima kako bi postigla poslovne i političke ciljeve, one će uskoro biti otklonjene argumentima koje, kako kaže, posjeduju njegovi advokati.

“Svjestan sam da ova otkrića stavljaju mene i moje saradnike pod određeni rizik od fizičkih napada i o tome sam obavijestio vlasti Velike Britanije”, piše Knežević.

„Ne želim da odlazak Mila Đukanovića donese nestabilnost, slabljenje Vlade ili promjenu crnogorske vanjske politike i ubijeđen sam da su političari u DPS-u potpuno sposobni da vode državu naprijed”, navodi Knežević u pismu.

Bonus video: