Ko prisluškuje poslanike?

Članovi Odbora za bezbjednost iz DF-a i SDP-a traže saslušanje Stankovića, Katnića, Peruničića, Veljovića i Nuhodžića
6368 pregleda 6 komentar(a)
Odbor za bezbjednost, Foto: Zoran Đurić
Odbor za bezbjednost, Foto: Zoran Đurić

Da li se prisluškuju poslanici i opozicioni političari - trebalo bi na skupštinskom Odboru za odbranu i bezbjednost da razjasne čelnici Agencije za nacionalnu bezbjednost Dejan Peruničić, Uprave policije Veselin Veljović, VDT Ivica Stanković, GST Milivoje Katnić i ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić.

Da li će to biti do kraja mjeseca ili na jesen, da li će se o tome glasati ili će automatski ući na dnevni red Odbora, zavisi od predsjednika Obrada Miša Stanišića (DPS) i toga kako će protumačiti inicijativu koju su juče podnijeli poslanici, članovi Odbora iz DF i SDP.

Nebojša Medojević, Andrija Mandić, Predrag Bulatović (DF) i Ranko Krivokapić (SDP) tražili su saslušanje šefova bezbjednosnog i tužilačkog sektora i pozvali se na član Zakona o parlamentarnom nadzoru u kome piše da se sjednica na jednu temu može održati na zahtjev trećine članova tog tijela i jednaput tokom redovnog zasjedanja.

“Izaći ćemo u susret inicijativi u skladu sa Zakonom o parlamentarnom nadzoru i Poslovnikom Skupštine”, rekao je “Vijestima” Stanišić.

“Mandić, Medojević, Bulatović i Krivokapić dostavili su predsjedniku Odbora zahtjev za saslušanje VDT-a, glavnog specijalnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova, direktora Uprave policije i direktora ANB, a u vezi s činjenicama da su osnovu mjera tajnog nadzora i VDT i glavni specijalni tužilac na zvaničnim sajtovima u julu 2017. godine objavili telefonske i sms komunikacije, kao i po tvrdnjama poslanika montirane razgovore iz jednog podgoričkog kafića poslanika DF-a Andrije Mandića, Milana Kneževića i Predraga Bulatovića”, piše u inicijativi.

Četvorica poslanika su to učinila nakon rasprave o Izvještaju o radu Tužilačkog savjeta i VDT-a sredinom juna na plenarnoj sjednici, na kojoj je, otvoreno pitanje navodnog tajnog nadzora nad poslanicima.

Tada je GST Milivoje Katnić kazao da je jedan od lidera DF-a u predmetu “državni udar” osuđen na osnovu izjave Bulatovića, jer tužilaštvo nije imalo dokaze. Bulatović je tada rekao da je GST govori neistinu i najavio da će DF inicirati raspravu o tajnom nadzoru poslanika; GST je negirao.

“...Da nije bilo mog svjedočenja, istinitog kako on to kaže, Knežević ne bi bio osuđen. Ovo će morati da dokaže ne samo u javnoj komunikaciji, nego na mjestima gdje je to neophodno, jer je ovim pokazao da zloupotrebljava službeni položaj, podmeće, konstruiše, obračunava se sa DF-om”, rekao je Bulatović na sjednici parlamenta 17. juna 2019. On je kazao i da je sada potpuno siguran da je Katnićeva namjera, kada je poslao Veselina Mujovića, “kojeg su ozvučili i objavili dio stenograma, željeli da njemu i Andriji Mandiću montiraju atentat, jer je već neki snajperista bio tamo”.

Katnić je odgovorio da “nije on ozvučio Mujovića, nego su primjenjivane mjere prema onima koji su htjeli jednog tužioca da liše života”. “Nijesu mjere primjenjivane prema bilo kom poslaniku već prema licima koja su se pripremala da izvrše krivično djelo. U razgovoru sa tim licima pojavila su se na tim mjerama i određena lica koja su htjela tom tužiocu da namjeste i primanje mita od 120.000 eura...”, rekao je Katnić.

Knežević je tada rekao da je Katnić saopštio da je stavio na mjere tajnog nadzora dvojicu poslanika, Andriju Mandića i Predraga Bulatovića, optuživši ih da su planirali atentat i klopku za prikaz da se radi o korupciji 120.000 eura.

Veselin Mujović je bio uhapšen 2016, on je zvanično na liječenju, a protiv njega se vodi više krivilčnih postupaka između ostalog i zbog pokušaja prevare Svetozara Marovića.

Bonus video: