Izbori u Tuzima: Pobjeda Albanskog foruma, debakl DPS-a

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, ta koalicija je osvojila oko 50 odsto (3682 glasa) do sada prebrojanih glasova. DPS je nezvanično osvojio 2490 glasova, odnosno 31 odsto, Bošnjačka stranka 960 odnosno 12 odsto
67679 pregleda 217 komentar(a)
Osovojili većinu glasova: Albanski forum, Foto: Facebook
Osovojili većinu glasova: Albanski forum, Foto: Facebook
Ažurirano: 03.03.2019. 22:05h

Koalicija Albanski forum koju čine Albanska alternativa, Demokratski savez Albanaca i Demokratska unija Albanaca osvojila je većinu glasova na lokalnim izborima Tuzi.

Prema nezvaničnim saznanjima Vijesti, ta koalicija je osvojila oko 50 odsto (3.682 glasa) do sada prebrojanih glasova.

DPS je nezvanično osvojio 2.490 glasova, odnosno 31 odsto, Bošnjačka stranka 960 odnosno 12 odsto.

Socijaldemokrate su osvojile 359 glasova onosno 4,59 odsto glasova, Demokrate 236 odnosno 3 odsto, dok je SNP osvojio 86 glasova odnosno jedan odsto.

Nosilac liste Albanskog foruma Nik Đeljošaj kazao je agenciji MINA da je ta lista osvojila 16 mandaa.

On je kazao da je na osnovu 99 odsto prebrojanih glasova, Demokratska partija socijalista osvojila deset mandata, Bošnjačka stranka četiri i po jedan Socijaldemokrate i Demokratska Crna Gora.

Upitan da li će sa Demokratama praviti koaliciju, Đeljošaj je rekao “o tom potom”.

Prema poslednjim podacima Opštinske izborne komisije (OIK) do 18 sati glasalo je 59,6 odsto birača.

Na izborima je učestvovalo pet lista i jedna koalicija, a biračko pravo imalo je 11.904 građana.

Camaj: Ovo je početak sunovrata DPS-a

Nosilac liste Demokratske Crne Gore, Štjefan Camaj kazao je da se nikada nije desilo da snaga DPS-a u jednoj opštini, koja je njihovo tradicionalno uporište smanji za 25 odsto, odnosno sa 14 na 10 mandata.

"Nakon višedecenijskog DPS političkog terora, konačno smo uspjeli da zajedno sa građanima Malesije i političkim subjektima sa ovih prostora DPS pošaljemo u opoziciju. Ovo je početak sunovrata DPS-a, jer se nikada do sada nije desilo da se snaga DPS-a u jednoj Opštini, koja je njihovo tradicionalno uporište, smanji za 25%, odnosno sa 14 na 10 mandata. Izgubili su 4 mandata i to je činjenica koja govori da je tendencija pada DPS-a nezaustavljiva", kazao je Camaj.

"Ovo je istorijska prilika i vjetar u ledja svim opozicionim biračima i političkim subjektima da nastave sa građanskim buntom i da nas svake subote bude sve više i više na mirnim građanskim i demokratskim protestima. Dobro je poznat naš stav da sa DPS-om nećemo ni u kakvim kombinacijama, niti prije, niti nakon izbora, to je riječ koja za nas ima snagu zakona. A o drugim modalitetima govorićemo u vremenu koje je pred nama, nakon sto organi Demokrata izanaliziraju ukupne izborne rezultate", zaključio je Camaj.

Bonus video: