Liderka SDP-a zove na dogovor - Vijesti.me
POZIV NA SASTANAK OPOZICIONIM LIDERIMA I PREDSTAVNICIMA POSLANIČKIH KLUBOVA

Liderka SDP-a zove na dogovor

Oštra rasprava o izboru novih članova Odbora za reformu izbornog zakonodavstva, Vuksanović Stanković će inicirati sastanak opozicije da se usaglase

Vuksanović Stanković
Vuksanović Stanković (Foto: Savo Prelević)

Predsjednica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković pozvaće na sastanak lidere opozicionih partija i predstavnike poslaničkih klubova koji su javno iskazali spremnost da nastave sa radom u Odboru za sveobuhvatnu reformu izbornog i drugog zakonodavstva, saznaju “Vijesti”.

Opozicija bi na tom sastanku trebalo da se dogovori o zajedničkoj platformi i uslovima za fer i slobodne izbore. 

“Očekujemo da će lideri i predstavnici opozicionih klubova prihvatiti poziv i lako postići dogovor. Da će definisati jedinstvene uslove u dijelu zakonodavstva i u pogledu pravno-političkog modela za njegovu implementaciju”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a i istakao da opozicioni subjekti prethodno treba da definišu strategiju nastupa na Odboru.

“Logično je da prvo sjednemo u opoziciji koja želi da radi u Odboru, razgovaramo i dogovorimo uslove i zajedničku strategiju nastupa, a nakon toga na bazi jedinstvene platforme eventualno započnemo rad u Odboru sa predstavnicima vlasti”, rekao je sagovornik iz SDP-a. 

Skupština Crne Gore juče je glasovima Demokratske partije socijalista (DPS) i manjinskih stranaka (39) podržala predlog da poslanici Demokrata Momo Koprivica i Danilo Šaranović budu novi članovi Odbora. Poslanici opozicije nijesu glasali, dok su dva poslanika Socijaldemokrata bila uzdržana. 

Boris Mugoša (SD) i poslanici opozicije negodovali su zbog izbora dvojice predstavnika Demokrata, navodeći da svi poslanički klubovi nemaju predstavnike u Odboru. Poslanik SDP-a Ranko Krivokapić pozvao je Demokratsku partiju socijalista (DPS) na razgovore o formiranju tehničke vlade, ističući da su Demokrate radile iza leđa opoziciji.

“Jedna opoziciona partija iza leđa svih ostalih plaća svoje greške prema međunarodnoj zajednici. Svi partneri u opoziciji treba da budu uvaženi, a ne potrošni pojedinici i sezonske pojave. DPS može profitirati trenutno, ali bez dijaloga nećete imati izbore, a odgovorni neće biti oni koji ih bojkotuju“, kazao je Krivokapić, dok je njegov partijski kolega Raško Konjević kazao da se ne može graditi povjerenje iz nečega što liči na političku prevaru.

Sa sjednice Skupštine(Foto: Zoran Đurić)

Samostalni poslanik Aleksandar Damjanović istakao je da je posebnom klubu pripadalo jedno mjesto u Odboru, navodeći da je vladajuća koalicija sprovela pravno nasilje. On je kazao da je DPS iz procesa izbornih reformi izbacio sedam parlamentarnih partija. 

“Hoće da uvale dva padobranca iz Demokrata i onda devet kolega od 39 poslanika treba da daju legitimitet izbornim zakonima. To je politička prevara i podmukla namjera“, kazao je Damjanović, dok je poslanik DF-a Nebojša Medojević rekao da Odbor samo voajerski može da kontroliše sprovođenje izbornih reformi”. 

Marta Šćepanović (DPS) upozorila je da nema puno o vremena za izborne reforme, ističući da opozicija treba da bude dio Odbora.

“Mi smo do sad uradili dio posla i imamo određene izmjene koje će nam biti podloga za dalji rad. Zvali smo poslanike opozicije da se vrate jer je jedini pravi rad u ovom Odboru“, kazala je Šćepanović, dok je Daliborka Pejović (DPS) kazala da su izborne reforme neminovnost jer je “ovakvo stanje neodrživo”.

“Sva priča u parlamentu vezana za ovu temu nije više priča o zloupotrebama DPS-a, a treba da bude. Ako ih ima kažite i treba da ih kažete. Sada ste vi postali problem a ne mi“, kazala je ona.

Bulatović(Foto: Zoran Đurić)

Predrag Bulatović (DF) istakao je da je, bez obzira na odluke Odbora, za izborne reforme potrebna dvotrećinska podrška u parlamentu. Samostalni poslanik Neđeljko Rudović kazao je da je DPS pod pritiskom EU primorana na pregovore o izbornim reformama.

“EU traži da se održe izbori koji neće biti sporni. Ako je činjenica da je DPS zbog toga morao da prihvati reaktiviranje Odbora, mudro je da opozicija iskoristi tu situaciju. Bez dijaloga dobijamo nestabilnu Crnu Goru, upitnu vlast i opoziciju koja je prilično nemoćna“, kazao je Rudović.

Škrelja provjerava cijenu kravate, ne bi da krši zakon

Milan Knežević (DF) kazao je da su DPS i Demokrate sklopile politički brak i prevarile opoziciju.

“Demokrate su dva puta izgubile političku nevinost sa Milom Đukanovićem... Ni afrički parlamenti ne pamte ovakvu prevaru. Zakazali su vanrednu sjednicu, kad iz Podgorice bježe i marokanski skakavci, da bi na silu ubacili ove padobrance u rov DPS-a. Tamo će kao svaka pačurlija da sjede u krilu Brana Gvozdenovića“, kazao je Knežević i kazao da DF-u “ne smetaju homoseksualci nego izdajnici”.
“Od nas se traži da obučemo raše a naše žene puste brkove, ili ćemo da idemo u zatvor. Mi to nećemo“, kazao je Knežević i predao crvenu kravatu poslaniku DPS-a Ljuiđu Škrelji, navodeći da je to dobio od “razočaranih birača Demokrata“.
“Hvala na kravati iako crvenu boju ne obožavam. Sada treba da provjerim cijenu kravate jer moram da prijavim poklon“, kazao je Škrelja.


Vidi sve komentare