MANS: Preko 5.500 građana nestalo sa biračkih spiskova

Analiza pokazuje da je od ukupnog broja brisanih birača, više od 450 mlađe od 40 godina...
0 komentar(a)
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
predsjednički izbori, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.03.2014. 19:44h

U periodu od predsjedničkih izbora do danas, preko 5.500 građana je izbrisano iz Centralnog biračkog spiska, a najnovija analiza koju je sproveo Monitoring program MANS-a, donosi primjere koji, prema tvrdnji te NVO, upućuju na sumnju da se birački spisak „šteluje” i uoči predstojećih lokalnih izbora.

Analiza pokazuje da od ukupnog broja brisanih birača, više od 450 je mlađe od 40 godina, što je visoka cifra, imajući u vidu da je među tom populacijom stopa mortaliteta veoma niska, pa je malo vjerovatno da je to uzrok brisanja iz spiska.

Teško da su se odselili

„Takođe, teško je zamisliti da su u periodu od samo 10 mjeseci od održavanja predsjedničkih izbora sva ta lica odselila iz Crne Gore, uzela državljanstva drugih zemalja i odjavila prebivališta iz naše zemlje, što je takođe osnov za brisanje iz biračkog spiska. Kada se ima u vidu da se veoma rijetko odjavljuje prebivalište nakon napuštanja Crne Gore, onda ovolika cifra brisanih lica još više zabrinjava” kaže se u analizi.

Dodaje se da nije riječe o brisanju iz biračkog spiska zbog preseljenja u drugu opštinu, jer bi onda to lice bilo samo upisano na novo biračko mjestu u opštini u kojoj se nastanilo.

Zašto su sada brisani

Najočigledniji primjeri sumnje da su birači brisani kako bi im se uskratilo pravo glasa su slučajevi kada su pojedini birači bili upisani za posljednje parlamentarne i predsjedničke izbore, ali ne i u spisku koji će se koristiti za sljedeće naredne izbore.

„Tako, na primjer, u Beranama je iz biračkog spiska brisana Adisa Rastoder rođena 14. 4. 1994. godine koja živi u mjestu Savin Bor, a glasa na BM „Savin Bor, Dašča Rijeka” kao i Ratko Nišavić rođen 17. 6. 1993. godine, koji živi u mjestu Donje Zaostro i glasa na BM istog imena, a oboje su pravo glasa imali i na prethodnim presjedničkim i parlamentarnim izborima”, navodi se u MANS-ovoj analizi.

Takođe, iz Berana su brisani i Nikola Korać i Nermin Mehović, obojica rođeni 1993. Iz biračkog spiska za Berane brisani su i Nađa Vučeljić, Nikola Šoškić, Milena Maslovarić i Nada Gačević, svi rođeni 1991. MANS je ocijenio da bi MUP morao hitno, po službenoj dužnosti, početi sa inspekcijskim nadzorom cijelog biračkog spiska koji obiluje nepravilnostima, a kako bi se obezbijedilo da se lokalni izbori održe prema tačnim i ažurnim biračkim spiskovima.

Oni su pozvali građane da im prijave sve zloupotrebe biračkog spiska na posebne telefonske linije (020.266.326, 069.446.094, 067.262.724, 068.722.722), ili i mail prijavi@izbori.se.

Ovo istraživanje je urađeno uz podršku EU i MIP Švajcarske. Sadržaj istraživanja predstavlja mišljenje MANS-a i ne odražava stavove donatora.

Bonus video: