Marković: Non-paper ne treba čitati parcijalno, Vlada pažljivo analizira sadržaj

Premijer je odbacio tvrdnju poslanika iz pitanja o tome da se u dokumentu konstatuje „suštinsko nazadovanje“ rekavši da se to nigdje ne spominje
1406 pregleda 1 komentar(a)
Marković na premijerskom satu, Foto: Saša Matić
Marković na premijerskom satu, Foto: Saša Matić
Ažurirano: 20.11.2019. 14:47h

Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković rekao je na Premijerskom satu da Non-paper Evropske komisije treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, da se u Vladi sa punom pažnjom i odgovornošću analizira svaki segment djelovanja u kojem Crna Gora nije dobila pozitivnu ocjenu te da su u Non-paperu prepoznati napori Crne Gore i naš bilans rezultata.

Non-paper, odnosno nezvanični dokument Evropske Komisije, kao i svaki sličan dokument možemo posmatrati sa pozitivnom ili negativnom prezumpcijom, jer on uvijek obuhvata i napredak i preostale izazove. On je zapravo dokumentovana procjena stanja, koje ima svoju dinamiku i kontinuitet. Zato ga treba čitati u cjelosti, a ne samo ono što neko želi da vidi, a posebno da čuje. Jer da je takvo čitanje mogućno, i da od njega ima vajde, onda bih ja čitao o rezultatima i napretku, a ignorisao izazove i nedostatke. I tako – u ćorsokak. Ne! Mi u Vladi na ovaj Non-paper gledamo pozitivno i ocjenjujemo da je njime konstatovan jasan napredak u oblasti vladavine prava, ali istovremeno sa punom pažnjom i odgovornošću analiziramo svaki segment djelovanja u kojem nijesmo dobili pozitivnu ocjenu“ – rekao je predsjednik Vlade odgovarajući na pitanje Ranka Krivokapića iz Kluba poslanika Socijaldemokratske partije o novom pristupu Evropske unije.

On je tokom premijerskog sata saopštio da rezultati Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji nikada neće biti povod za zaustavljanje procesa pristupanja i da trenutni izazovi i promišljanja u okviru Unije, ne utiču na punu posvećenost nastavku reformi.

Istakao da je još rano govoriti o mogućim uticajima pojedinačnih inicijativa na pregovarački proces u Crnoj Gori.

"Znajte da nemamo bojazni od bilo kojeg modela ni pristupa politici proširenja ukoliko je takav pristup zasnovan na ostvarenim zaslugama i ukoliko u prvi plan stavlja kvalitet reformi", istakao je premijer.

On je, odgovarajući na pitanje Krivokapića da pojasni kako će Crna Gora reagovati na novi pristup EU u pregovorima, saopštio da neformalni dokument "Non paper" o stanju u poglavljima 23 i 24 konstatuju da je njime konstatovan jasan napredak u oblasti vladavine prava, ali da sa punom pažnjom i odgovonrošću analiziraju svaki sgment djelovanja u kojem nijesmo dobili pozitivnu ocjenu.

"Posebno ne stoji vaša teza o suštinskom nazadovanju, što se u dokumentu nigdje i ne spominje", kazao je Marković.

Duško Marković
Sa premijerskog sata(Foto: Saša Marković)

Krivokapić je pitao premijera, da li će kao najodgovornija politička ličnost koja vodi unutrašnju i vanjsku politiku, preduzeti da Crna Gora izađe iz očiglednog produbljivanja političke nestabilnosti, negativnog ritma i suštinskog nazadovanja u ključnoj oblasti evropskih integracija.

" Ukoliko se ovako nastavi, to može rezultirati i formalnom blokadom procesa”, kazao je Krivokapić.

Marković je ocijenio da je u dokumentu konstatovano da se radilo na rješavanju preostalih izazova naznačenih u izvještaju Evropske komisije za Crnu Goru za 2019. godinu i zaključcima Savjeta EU od 18. juna ove godine, naročito u ključnim oblastima slobode medija, borbe protiv korupcije i trgovine ljudima:

"Snažnije učešće Crne Gore u međunarodnoj policijskoj saradnji, rezultirala je uspješnim operacijama protiv kriminalnih grupa, kkao u zelmlji tako i u inostranstvu. ..Uspostavljen je i početni bilans ostvarenih rezultata u pogledu istraga, krivičnih gonjenja i pravosnažnih presuda u predmetima korupcije na visokom nivou".

On je kazao da se od Krivokapića "očekuje više i drugačije" i pozvao ga da pokrene konretne aktivnosti za pokretanje skupštinskog dijaloga, koji će dovesti do izbora Vrhovnog državnog tužioca, izbora članova Sudskog savjeta, unapređenja pozicije i odgovornosti Tužilaštva u okviru sistema., nastavka jačanja uloge Agencije za sprečavanje korupcije...

"To je u isključivoj nadležnosti Skupštine i vidi se jednako kao i ono u nadležnosti Vlade kroz non paper EK na koji se pozivate", kazao je Marković, navodeći da u tom dokumentu nema floskule da je "Crna Gora zarobljena država". Krivokapić je kazao da je "Francuska kazala da je frustrirana Crnom Gorom i Srbijom", i da građani Crne Gore ne osjećaju benefite a da su "frustrirani građani EU zbog nas".

Bonus video: