Marković razgovarao sa grčkim ministrom vanjskih poslova: Grčka snažno podržava integraciju CG u EU

Marković je kazao da politika proširenja nije samo pozitivna po države ovog regiona već je njen cilj Evropa koja je sigurnija, bezbjednija i prosperitetnija
1909 pregleda 2 komentar(a)
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me
Sa današnjeg sastanka, Foto: Gov.me

Proširenje Evropske unije (EU) jedna od najvažnijih evropskih politika koja doprinosi napretku svih država unije i obezbjeđuje viši stepen sigurnosti jugoistoka Evrope, ocijenili su crnogorski premijer Duško Marković i ministar vanjskih poslova Grčke, Nikos Dendias.

Marković je kazao da politika proširenja nije samo pozitivna po države ovog regiona već je njen cilj Evropa koja je sigurnija, bezbjednija i prosperitetnija.

"Vjerujemo da će nova Evropska komisija jačati proces proširenja EU dajući težište suštini, a ne formi. Za nas je EU jedini izbor“, kazao je Marković.

Dendias je rekao da je integracija država Zapadnog Balkana u EU jedan od grčkih vanjskopolitičkih prioriteta i da će Grčka u evropskim institucijama nastaviti da snažno podržava tu politiku.

"Predsjednik Vlade se zahvalio Grčkoj i na podršci Crnoj Gori u procesu našeg priključenja NATO-u rekavši da se Crna Gora već u prve dvije i po godine članstva pokazala kao odgovorna saveznica", kaže se u saopštenju.

Marković je informisao gosta o unutrašnjim i vanjskih prioritetima Vlade, rekavši da je odluka da težište bude na ekonomskoj politici dalo odlične rezultate koji se ogledaju u dobrim razvojnim politikama, privrednom rastu koji je među najvišima u Evropi, smanjenju nezaposlenosti.

"To se odnosi i na povećanje budžetskih prihoda i visok priliv stranih direktnih investicija što sve ima za cilj dalje povećanje životnog standarda građana", kazao je Marković.

Marković i Dendias su zaključili da su bilateralni odnosi dviju država odlični i da obje strane vide mogućnost njihovogprodubljivanja posebno u oblastima turizma, saobraćaja i obrazovanja.

"Zaključeno je da će odnose posebno osnažiti planirana zvanična posjeta predsjednika Vlade Grčke Kirijakosa Micotakisa Crnoj Gori", kaže se u saopštenju.

Bonus video: