Mikić: Žugić i poslovne banke grubo obmanuli i izigrali građane

"Sramota je koristiti aktuelnu situaciju, ljudsku nesreću i probleme sa kojima se suočavaju građani i privreda za profit kao što su to uradile poslovne banke pod dirigentskom palicom i uz dozvolu CBCG i Radoja Žugića", istakao je Mikić
14811 pregleda 14 komentar(a)
Mikić, Foto: GP URA
Mikić, Foto: GP URA

Centralna banka Crne Gore i njen guverner Radoje Žugić u dogovoru sa poslovnim bankama grubo su obmanuli i izigrali građane Crne Gore i obesmislili mjeru moratorijuma na otplatu kredita, saopštio je danas izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić komentarišući zvanično objašnjenje CBCG o načinu sprovođenja moratorijuma na otplatu kredita.

Žugić je juče rekao da sve aktivnosti plaćanja (kamata, glavnica...) prestaju za period za koji je kredit odložen, odnosno u moratorijumu.

"Sramota je koristiti aktuelnu situaciju, ljudsku nesreću i probleme sa kojima se suočavaju građani i privreda za profit kao što su to uradile poslovne banke pod dirigentskom palicom i uz dozvolu CBCG i Radoja Žugića", istakao je Mikić.

On je dodao da je URA predložila, a Vlada kasnije prihvatila mjeru moratorijuma na otplatu kredita na period od 90 dana koji je podrazumijevao obustavljanje plaćanja svih obaveza u tom periodu bez ikakvih posljedica odnosno bez kasnijih uvećanja ukupnog duga kao mjeru pomoći građanima i privredu u ovom teškom trenutku.

"Guverner Radoje Žugić i CBCG umjesto da štite crnogorsku ekonomiju, interese crnogorskih građana i privrede omogućili su bankama laku zaradu i dodatni profit koristeći tešku materijalnu situaciju i krizu koju je izazvala pandemija koronavirusa. Ovako obesmišljenja Vladina mjera znači da će građani nakon perioda od 90 dana i isteka moratorijuma imati dug uvećan za tromjesečnu kamatu, što smatramo skandaloznim i sramotnim. Valjda je logično da se banke koje ostvaruju milionsku dobit, odreknu profita za ova tri mjeseca kako bi se solidarisali sa svim ostalima koji su pogođeni pandemijom i na taj način doprinijeli finansijskoj stabilnosti u zemlji“, rekao je Mikić.

On je poručio i da je CBCG svojim katastrofalnim modelom primjene ove mjere bespotrebno otežala građanima.

"Umjesto da se sve završava po automatizmu CBCG je teret odlaganja kredita prebacila na građane, preduzetnike, pravna lica i druge korisnike kredita. Na ovaj način su direktno ugrozili zdravlje naših građana, korisnika kredita i zaposlenih u bankama. Bez obzira na elektronske mogućnosti odlaganja kredita veliki broj građana će sjutra doći do poslovnica banka što će predstavljati veliku opasnost za širenje virusa", naveo je Mikić

On je kazao i da se CBCG i poslovne banke pripremaju da sprovedu pravne egzibicije.

"Odluka koju je objavila CBCG prije par dana ne propisuje eksplicitno mogućnost kapitalizacije duga. Zbog toga građani odnosno klijenti banaka nemaju nikakvu obavezu da prihvate uvećanje duga i anuiteta. Da bi se to desilo banke ih moraju unaprijed upoznati, obavijestiti i pripremiti anekse prvobitnih ugovora što ranije objavljena Odluka CBCG ne predviđa", rekao je Mikić.

Izvršni direktor Građanskog pokreta URA je naveo i da CBCG i Žugić imaju obavezu da promijene prvobitnu odluku i ovu mjeru prilagode interesima građana, a ne interesima poslovnih banaka.

"Ukoliko moratorijum sprovedu na način kao što su najavili krše zakonske regulative i sprovode svojevrsne pravne egzibicije koje bi kasnije mogle da stvore brojne probleme u bankarskom sektoru", zaključio je Mikić.

Bonus video: