Milić: Niko nije veći od zajedničkog cilja

“Ko misli da je veći od zajedničkog cilja ili partije koja ga je stvorila, uključujući i mene - neka zna da partija može bez njega”
126 komentar(a)
Ažurirano: 31.08.2016. 15:04h

Lider SNP-a Srđan Milić predložiće danas Glavnom odboru da partija na parlamentarne izbore nastupi u koaliciji sa Demosom i GP URA. “Ako SNP uđe u koaliciju, biće to savez različitih stranaka sa jednim ciljem: da pokažemo da je promjena moguća, da uvjerimo građane da je Crna Gora slobodnih i nezavisnih institucija - solidarna i jednaka za sve - i te kako ostvariva,” rekao je Milić “Vijestima”.

Sjednica Glavnog odbora na kojoj će biti odlučeno da li će prihvatiti Milićev predlog o nastupu na izborima počela je u 15h u Podgorici

Nakon sjednice Izvršnog odbora najavljeno je da će lider SNP-a “ići sa konkretnim modelom nastupa na državnom nivou”.

GO SNP-a ima 162 člana, a za odluku o koaliciji trebalo bi da glasaju dvije trećine, odnosno 110 članova. Prema informacijama “Vijesti” juče nije bilo garancije da će se to i desiti. Pojedini članovi protive se koaliciji sa GP URA, posebno sa sjevera države, a poslanica Snežana Jonica je za samostalni nastup.

Milić je podsjetio da je Crna Gora 10 godina nezavisna i da je vrijeme da postane država. “Nastupa kraj jedne ere i moramo da budemo spremni za novi početak. Taj strateški cilj je značajniji od bilo čije kratkotrajne koristi, uključivši i moju,” rekao je on.

Milić je upozorio stranačke kolege da je GO jedini ovlašćen da donese “mjerodavnu i za sve obavezujuću odluku”. “Ko misli da je veći od zajedničkog cilja, ili partije koja ga je stvorila, podržavala i omogućila da bude prepoznat, uključujući i mene - neka zna da partija može bez njega,” poručio je Milić, šaljući poruku time onima koji se ne budu slagali sa odlukom GO ali i nagovještavajući da je spreman da preispita i svoju funkciju u stranci ako ne prođe njegov predlog o koalicijama.

On je kazao da je cilj SNP-a stvaranje države socijalne pravde i da je pitanje koalicije najmanje pitanje mandata. ”Ključan je dogovor o najznačajnijim socijalnim i ekonomskim pitanjima, o borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije i o instituciji referenduma, kao temeljnog demokratskog modela neposrednog odlučivanja građana. Uvjeren sam da smo u razgovorima koje smo vodili o tim suštinskim pitanjima nedvosmisleno postigli saglasnost”, rekao je lider SNP-a.

Programski direktor Građanske alijanse Boris Raonić procjenjuje da Milić sigurno na sjednicu GO ide “uz prethodnu analizu mišljenja koju je dobio od partijske strukture”. On je podsjetio da je šef poslaničkog kluba Aleksandar Damjanović “jedan od zagovornika opozicionog objedinjavanja”, te da “obje struje podržavaju ovu ideju”. “Samo je nepoznanica kakva će biti reakcija na ideju o ulasku URA,” rekao je Raonić.

Opozicija treba da pokaže da je sposobnija od DPS-a

Boris Raonić je ocijenio da bi narednih mjesec dana opozicija trebalo da pokaže u čemu je sposobnija od DPS-a, ali da ona šalje poruku kako joj je glavni prioritet da osvoji mandat više.

“Kod koalicija je krucijalno da se objedinjavaju partije sa istim vrijednostima i programskim osnovama, pa je odluka SDP- a da ne bude dio priče sa SNP, Demos-om i URA-e racionalna,” rekao je Raonić. Komentarišući oijene da URA, Demos i SNP nemaju istu nacionalnu politiku, on je kazao da “građanske partije ne mogu biti procrnogorske ili prosrpske, niti mogu da ulaze u kolicione saveze polazeći od mandata koje dijele međusobno, zasnovano da istraživanjima javnog mnjenja koje rade agencije bliske vlastima”.

Galerija

Bonus video: