MUP i MVPEI: Crna Gora pokazala čvrstu opredijeljenost za očuvanje demokratskog poretka

Ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i unutrašnjih poslova Igor Lukšić i Raško Konjević održali su brifing sa predstavnicima diplomatskog kora povodom aktuelne situacije u vezi sa protestima i neredima u Glavnom gradu
58 pregleda 24 komentar(a)
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
DF Protesti, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 25.10.2015. 21:22h

Crna Gora je pokazala čvrstu opredijeljenost za očuvanje demokratskog poretka profesionalnim i odgovornim postupanjem u situaciji koja je prijetila da destabilizuje državu i njene institucije, ocijenjeno je u razgovoru predstavnika Vlade i diplomatskog kora.

Ministri vanjskih poslova i evropskih integracija i unutrašnjih poslova Igor Lukšić i Raško Konjević održali su danas brifing sa predstavnicima diplomatskog kora povodom aktuelne situacije u vezi sa protestima i neredima u Glavnom gradu.

„Istaknuto da je Crna Gora još jednom pokazala čvrstu opredijeljenost za očuvanje demokratskog poretka kroz profesionalno i odgovorno postupanje u situaciji koja je prijetila da destabilizuje državu i njene institucije“, kaže se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova i evropskih integracija (MVPEI) .

Lukšić je, kako se navodi, podsjetio na važnost očuvanja mira, stabilnosti i odgovornog postupanja svih subjekata.

On je istakao da je neophodno politički dijalog vratiti u institucije gdje prirodno i pripada.

Lukšić je ponovio je da sa više adresa iz Vlade, organizatorima protesta upućivan poziv za takav vid razgovora i ocijenio da nakon sinoćnjih incidenata i pokušaja nasilnog ulaska u zgradu Skupštine nije moguće govoriti o protestima kao mirnom okupljanju građana.

„Izrazio je žaljenje povodom incidenata koji su se dogodili i kazao da nadležne službe preduzimaju sve mjere u cilju očuvanja i jačanja principa vladavine prava na svim nivoima“, navodi se u saopštenju.

Lukšić je ponovio da Crna Gora sigurno korača svojim evropskim i evroatlanskim putem i istakao da je na tom putu, ni na koji način, ne mogu omesti neuspjeli pokušaji destabilizacije.

Konjević je podsjetio da je crnogorska policija tokom protesta postupala u skladu sa zakonom i u cilju očuvanja javnog reda i mira.

On je istakao da je tokom skupa postojala aktivna koordinacija između Vlade i parlamenta kao i komunikacija sa organizatorima protesta u pogledu njihovih zahtjeva za ulaskom u zgradu Skupštine.

„Informišući predstavnike diplomatskog kora o toku događaja, kazao je da policija ni na koji način nije reagovala do trenutka kada je od demonstranata brutalno napadnuta, što je bio povod za intervenciju i prekidanje protesta“, saopšteno je iz MVPEI.

Konjević je, kako se dodaje, kazao da se na kraju pokazao drugačiji karakter protesta i istakao da je policija bila u obavezi da reaguje i osigura stabilnost, javni red i mir.

On je naglasio da će nadležni organi, u skladu sa zakonom, ispitati svaki od slučajeva mogućeg prekoračenja policijskih ovlašćenja.

„Tokom razgovora je ukazano na neophodnost rješavanja svih pitanja političkim dijalogom u okviru institucija uz ocjenu da su pokušaji nasilnog rušenja ustavnog poretka i osvajanja vlasti apsolutno neprihvatljivi i ni na koj način ne doprinose daljem razvoju crnogorskog društva utemeljenog na principima demokratije i političkog pluralizma“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: