Nedopustiva zloupotreba u oblasti međunarodnih odnosa

"Nisam imao namjeru da izjavom mjenjam sadržaj posjete hrvatskog predsjednika, još manje da tražim susret sa hrvatskim predsjednikom"
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Miodrag Lekić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 03.09.2013. 19:29h

Uzurpacija državnih institucija i u oblasti međunarodnih odnosa i susreta, s ciljem favorizovanja vladajuće partije je nedopustiva, ocijenio je lider Demokratskog fronta, Miodrag Lekić.

Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović boraviće danas i sjutra u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori, na poziv predsjednika države Filipa Vujanovića. Lekić je ranije ocijenio da je razočaran što se hrvatski predsjednik neće sastati sa predsjednicima opozicije, već sa, kako je naveo, huškačima napada na Dubrovnik.

"Moja kritički intonirana izjava o načinu pripremanja posjeta stranih državnika, u kojem vladajuća partija sistematski nastoji da eliminiše prisustvo opozicije, koju zatim propagandno sanatizuju tokom istih razgovora, je imala principijelni karakter«, rekao je Lekić agenciji Mina.

On smatra da je program posjete Josipovića bio povod za komentar takve, kako je ocijenio, nekorektne i nedemokratske prakse.

"Dakle, nisam imao namjeru da izjavom mjenjam sadržaj posjete hrvatskog predsjednika, još manje da tražim susret sa hrvatskim predsjednikom. Očigledno, izjava je imala određeni efekat u javnosti, pa i na sadržaj susreta predsjednika Josipovića u Crnoj Gori", kazao je Lekić.

On je rekao da ga je jutros nazvao predsjednik Skupštine, Ranko Krivokapić, predlažući da zajedno sa predstavnicima opozicije razgovara sa Josipovićem.

"To nisam mogao odbiti, makar se radilo o korekciji prethodno planiranog protokola. Tako je i došlo do susreta koji je protekao u kulturnoj atmosferi i zanimljivoj razmjeni mišljenja o više pitanja", pojasnio je Lekić.

Prema njegovom mišljenju, predstvanici opozicije su se predstavili na ozbiljan način, »što je Josipoviću omogućilo da neposredno stekne utisak o profilu i kapacitetima opozicionih političkih snaga«.

"S druge strane, predstavnici opozicije su mogli da se neposredno upoznaju sa mišljenjima i stavovima hrvatskog predsjednika, posebno o unutrašnjim iskustvima Hrvatske tokom integracionog procesa prema članstvu u Evropsku uniju", zaključio je Lekić.

Lekić je ranije ocijenio da je razočaran što se hrvatski predsjednik neće sastati sa predsjednicima opozicije, već sa, kako je naveo, huškačima napada na Dubrovnik.

Josipović se ranije na Cetinju sastao sa crnogorskim kolegom, Filipom Vujanovićem, a razgovarao je i sa premijerom, Milom Đukanovićem.

Bonus video: