Nema izmjena u izbornoj godini

Koprivica ističe da rok za izmjene izbornih zakona ističe krajem godine, jer je demokratski princip da se ne mijenjaju uoči izlaska na birališta
1 komentar(a)
Radna grupa, Foto: Savo Prelević
Radna grupa, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.09.2017. 19:09h

Rok za izmjenu izbornog zakonodavstva ističe krajem ove godine, jer je važan princip demokratije da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u izbornoj godini, kazao je izvršni direktor Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Dragan Koprivica.

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Podgorici, Aivo Orav, je ranije poručio da Crna Gora do predsjedničkih izbora treba da sprovede preporuke koje je u Izvještaju o parlamentarnim izborima uputio OEBS, jer bi se u suprotnom “ stvorio prostor za osporavanje izbornih rezultata”.

“Priprema uslova za kvalitetniji izborni proces nije pitanje prilagođavanja aktuelnom političkom momentu, već stvar javnog interesa svakog društva koje želi poštovati demokratske vrijednosti. Šta god bile taktike političkih aktera, ovdje je ključna činjenica da za moguće intervencije u izbornom zakonodavstvu rok ističe krajem godine, jer je važan princip demokratije da se izborno zakonodavstvo ne mijenja u godini izbora. A nas u 2018. godini sigurno očekuju predsjednički, lokalni a moguće i parlamentarni izbori”, kazao je Koprivica za “Vijesti”.

Bogdanović tvrdi da sprovođenje preporuka zavisi od DPS-a, a ne od opozicije

Da li će proces izmjena zakona biti završen do kraja godine naravno, smatra Koprivica, zavisiće od političke volje ključnih aktera koji mogu stvoriti potrebnu dvotrećinsku većinu za promjene zakona.

“Nadam se da će ovoga puta izostati “kompromisi” vlasti i opozicije koji su se dešavali prilikom rada na aktuelnom zakonodavstvu koji su spriječili rješavanje preostalih problema i zaustavili sveobuhvatnu reformu. Zato danas nemamo nepartijsku izbornu komisiju, mogućnost individualnih kandidatura građana, bolje uređen sistem kontrole partijskih finansija i mnogo drugih stvari”, rekao je on.

OEBS je u izvještaju, između ostalog, preporučio izbornu reformu koja bi trebalo da uskladi izborno zakonodavstvo sa drugim zakonima, kao i da je neophodno reformu sprovesti prije narednih izbora. OEBS je tražio veću nepristrasnost Državne izborne komisije (DIK), kao i uvođenje obaveze partijama da u toku kampanje javnosti prezentuju podatke o troškovima.

Generalni sekretar Demokrata, Boris Bogdanović, poručio je da sprovođenje preporuka OEBS-a ne zavisi od volje opozicionih partija, koji su, kako kaže, u potpunom saglasju sa predlozima ove organizacije, već od političke volje DPS-a i njihovih koalicionih partnera.

“Stvaranje ambijenta za fer i poštene izbore je prioritet svih prioriteta u svakom civilizovanom i demokratskom društvu i državi. Ukoliko DPS kumulativno prihvati sve dobro poznate uslove opozicije za povratak u parlament, radni timovi sačinjeni od predstavnika svih političkih subjekata mogu u najkraćem mogućem roku pripremiti izmjene i dopune izbornog zakonodavstva i stvoriti sve neophodne pretpostavke za organizovanje i sprovođenje iole fer i poštenih izbora na svim nivoima organizovanja”, rekao je Bodanović.

On navodi da “majstorima izbornih prevara očigledno ne odgovara primjena demokratskih i poštenih izbornih rješenja, jer bi se u tom slučaju našli na marginama političke istorije”.

Koprivica smatra da osnovu za izmjenu zakona treba da čini izvještaj OEBS-a i njihove preporuke koje sadrže najvažnije pravce za rješavanje preostalih pitanja.

“Potrebno je riješiti i druga pitanja koja nijesu obuhvaćena preporukama, a u suprotnosti su da stavovima Venecijanske komisije i drugih relevantnih međunarodnih institucija. CDT je pripremio tri dokumenta o radu izborne administracije, finansiranju partija i biračkom spisku u kojima su dali svoje viđenje najvažnijih pitanja koja treba riješiti, tako da spremno čekamo ishod ove političke situacije”, kazao je Koprivica.

Orav pozvao da se kriza riješi što prije

Član predsjedništva SDP-a Ivan Vujović istakao je da nema rješenja političke krize bez dijaloga od koga vlast bježi, navodeći da su poruke Orava “suštinski opovrgavanje dosadašnje DPS mantre da nema krize i da je stanje redovno”.

“To je i jasna poruka da bez dogovora sa opozicijom, kojim se moraju uvažiti i njeni legitimni zahtjevi, nema uslova za predstojeće izbore. Vrh DPS-a je pogrešno računao da mu sateliti mogu garantovati neophodnu stabilnost za nastavak pohare, dalje urušavanje institucija i uništavanje ekonomije. Članstvo u NATO će tek početi da daje efekte u pravcu demonopolizacije sistema, stvarajući uslove u kojima neće biti mjesta za dosadašnju DPS autokratiju”, rekao je Vujović.

Bonus video: