Nikad bliži dogovor opozicije i DPS-a

Sporazum o uslovima za fer izbore moguće je da će biti potpisan u narednih 10 dana, u SNP-u čekaju finalnu verziju
77 komentar(a)
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Radna grupa parlamentarnog dijaloga, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.03.2016. 05:39h

Sporazum o uslovima za fer izbore dobio je svoju konačnu verziju i moguće je da bude potpisan u narednih 10 dana, a ostalo je da se dogovore samo tehnički detalji.

Da je sporazum između DPS-a i opozicije bliži nego ikad potvrđuje i činjenica da je Savjet RTCG dao novi rok za izbor urednika u Javnom servisu, kao i izjave lidera SNP-a Srđana Milića da postoji prostor za dijalog i dogovor sa njegovom partijom.

Direktor RTCG Rade Vojvodić će u narednih sedam do deset dana predati plan hitnog djelovanja da bi se popravio informativni program. Jedan od ključnih zahtjeva opozicije bio je smjena direktorke TVCG Radojke Rutović i njenog uredničkog tima na Javnom servisu. Odluka da se bira novo uredništvo nije vezana direktno za smjenu Rutovićeve, ali je njena smjena, prema predlogu sporazuma, povjerena Vojvodiću. U opoziciji koja je vodila pregovore kažu da je novi konkurs za urednike znak spremnosti da se na uredničke pozicije dovedu ljudi koji će profesionalno raditi. Još jedna potvrda je da se u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) koje će prema Sporazumu otići pod kontrolu opoziciji, nije ništa mijenjalo od kad njime rukovodi potpredsjednik Vlade Duško Marković, za koga se spekuliše da će kontrolu nad MUP-om zadržati još kratko vrijeme.

Prema saznanjima “Vijesti”, o zahtjevima koje su DPS-u uputili SDP, URA i Demos, postignut je dogovor i ostalo je da se dogovore tehnički detalji. Sporazum će najvjerovatnije biti potpisan u narednih 10 dana, jer će premijer Milo

Đukanović od danas do četvrtka boraviti u zvaničnoj posjeti Briselu, dok je za petak zakazan premijerski sat u parlamentu.

Iz SNP-a su nagovijestili da bi ta partija mogla podržati sporazum. Milić je kazao da njegova partija još uvijek nije upoznata sa finalnom verzijom sporazuma, ali da je “ubijeđen, da u interegnumu parafiranja Sporazuma i usvajanja posebnog pravnog akta, postoji prostor za dijalog i dogovor, i sa SNP-om”. Milić je kazao da je ključno pitanje ko će u parlamentu glasati za leks specijalis koji je neophodan kako bi se sporazum DPS-a i opozicije primijenio.

Bonus video: