"Niko ne osta u bratstvu Kneževića od Milivoja Katnića"

Poslanik DF-a Milan Knezević je pitao glavnog specijalnog tužioca šta se dogodilo u istrazi Koverta, da li ima optužnice ili nema protiv bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Stijepovića
25047 pregleda 26 komentar(a)
Ažurirano: 23.12.2019. 19:58h

Gledajući po ovim aktuelnim predmetima, čini se da niko ne osta u bratstvu Kneževića od Glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, rekao je poslanik Demokratskog fronta Milan Knežević, nakon što su Vrhovni državni tužilac u v.d. stanju Ivica Stanković i glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić predstavili u skupštinskom Odboru za politički sistem i pravosuđe izvještaj o radu za 11 mjeseci ove godine.

Knezević je pitao Katnića šta se dogodilo u istrazi Koverta, da li ima optužnice ili nema protiv bivšeg gradonačelnika Slavoljuba Miga Stijepovića. On je pitao da li su u slučaju te istrage otkrili čija je kuća na Gorici.

"Da li ćete otkriti kako je predsjednik zaradio prvi milion. Znači li vam nešto ime Hajdarov. Da li se našli swift od 200.000 eura da bi Duško Knežević upoznao Đukanovića sa Hajdarovim", pitao je Knezevic GST-a.

Knežević je pitao da ako je "njegov rođak sa sela" poharao Crnu Goru, da li GST može da pojasni koliko je novca oštećeno u svim predmetima.

"Koji su to tajkuni koji su podizali novac iz stečajne mase Atlas banke. Možete li nam reći je li notes Duška Kneževića ili Ratka Rašovića. Interesuje me je li Dejan Sekulić promijenio advokata i da li sad vas prijatelj Lazar Aković pokušava da napravi Sporazum o priznanju krivice", pitao je vidno uzrujani Knežević.

Knežević je pitao GST da li je sukob "na relaciji između vas i Vesne Medenice jer ste vi gurnuli informaciju o prodaji njene zemlje".

"Ko su ljudi, koji su vašoj supruzi, u čokoladi dali 5.000 eura. Kako ste to znali. U predmetu Klap imate li namjeru da ispitate Blaža Đukanovića i Edina Kolarevića", pitao je Knežević.

On je koristio vrijeme svih kolega iz DF-a.

Poslanik SDP Raško Konjević je na proširenoj sjednici odbora nalik mini plenumu, pitao je Katnića i Stankovića o istrazi predmeta o izuzimanju dokumentacije o Abu Dabi fondu.

Konjević je pitao da li Tužilastvo postupa na jednak način kada se to tiče političko eksponiranih osoba.

Poslanik SD-a Boris Mugoša kazao je da je riječ o obimnom materijalu, a potom postavio pitanje o malverzacijama o stečajnim upravnicima i stečajnim sudijama.

"Ukoliko možete da nam date nekoliko detalja oko te istrage. Dilema je u javnosti je li previše zaključenih Sporazuma o priznanju krivice, interesuje me stav GST", pitao je Mugoša.

Član Odbora za politički sistem i pravosuđe Neđeljko Rudović je prenio stav da se ovakvom Tužilaštvu ne može vjerovati.

"To je i stav Evropske komisije. Ne vjeruje im se jer postoje zabrani gdje oni ne smiju da kroče. Slučaj Telekom, zašto te istrage nema, a tiče se kastodi računa preko kojeg je obavljana trgovina", pitao je Rudović.

Njega je, takođe, interesovao način zaključenja Sporazuma o priznanju krivice.

"Gospoda šalju poruju koja je otrovna. A ona glasi da se kriminal isplati. Ko je kriv i što su oslobođeni narko bosovi Kalić i Šarić. Ne samo sto su oslobođeni već su do sada dobili tri miliona iz Budžeta. Je li neko radio reviziju tih slučajeva, je li se neko bavio tim", pitao je Rudović.

Katnić je oko 15 časova krenuo sa odgovaranjem na pitanja poslanika, pa je u jednom trenutku odmahnuo rukom kada je čuo da ima samo 10 minuta za to.

Ivica Stanković je naveo da po ko zna koji put naglašava da ne tužilac ne može biti pozvan na odgovornost osim ako se ne radi o krivičnom postupku.

"Slažem se sa konstatacijom da smo postigli dobru saradnju sa Jedinicom za pravosudnu mrežu", odgovorio je Stanković.

On je pojasnio da je sud taj koji donosi konačnu odluku u odlukama u Sporazumima o zaključenju krivice.

On je rekao da je bilo pitanja o njegovom v.d. stanju.

"Ja ću vas pitati, gdje je Tužilaštvo bilo prije pet godina, a gdje je sada. Transparentnost rada je unaprijeđena, ali i saradnja sa policijom je izvranredna", kazao je Stanković.

Katnić je odgovorio na pitanja Rudovića.

"Ako postoje neki kaskodi računi, ja to nisam našao. Ni gdje se nalazi. Nema ništa. Što ne znači da ne postoji. To je ono što ja kažem udaljena sumnja. Vi ste Rudoviću sami kazali da pomažete Kneževiću, to ste vi izjavili. Ali nemojte da ovako govorite o meni", kazao je Katnić.

Dilema od broju Sporazuma o priznanju krivice postoji, priznao je Katnić.

"Tačno je da za Privredni sud radimo izviđaj. Ne bih u ovom trenutku više o tome, jer bi bilo jako pogubno ako se ne radi o krivičnom djelu. Ako se utvrdi da je neko nezakonito pribavio novac, mogu reći da bi to bilo ozbiljno urušavanje sistema", odgovorio je Katnić.

Bonus video: