Nikolić: Za Crnu Goru je važan položaj crnogorske nacionalne manjine u Srbiji

Nikolić je apelovao na predstavnike udruženja koji Crnu Goru smatraju svojom matičnom državom, da poštuju Srbiju kao zemlju za koju su vezali svoju životnu sudbinu i budu njeni lojalni građani
559 pregleda 0 komentar(a)
Sa sastanka u Ambasadi Crne Gore u Beogradu
Sa sastanka u Ambasadi Crne Gore u Beogradu

Udruženja iseljenika treba da budu glavni čuvari i promoteri nacionalnog i kulturnog identiteta Crnogoraca u Srbiji, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike Andrija Nikolić.

Kako je saopšteno iz Skupštine, Nikolić se u Beogradu sastao sa predstavnicima udruženja i zajednica iseljenika u Srbiji, i istakao da je za Crnu Goru važan položaj crnogorske nacionalne manjine u toj državi.

On je poručio da udruženja Crnogoraca mogu računati na konkretnu pomoć matične države u svim akcijama koje imaju za cilj promociju kulturnog, istorijskog, identitetskog i tradicionalnog nasljeđa Crne Gore i Crnogoraca.

Nikolić je apelovao na predstavnike udruženja koji Crnu Goru smatraju svojom matičnom državom, da poštuju Srbiju kao zemlju za koju su vezali svoju životnu sudbinu i budu njeni lojalni građani.

"Ali da ih ljubav prema Crnoj Gori uvijek upućuje na jedinstveno djelovanje i prevazilaženje međusobnih razlika", kaže se u saopštenju.

Navodi se da su predstavnici crnogorskih udruženja i zajednica u Srbiji iznijeli su svoja viđenja i probleme u funkcionisanju nacionalne zajednice i zatražili pomoć od matice za realizaciju projekata iz oblasti kulture i očuvanja identiteta.

Sastanku, koji je održan u Ambasadi Crne Gore u Beogradu, prisustvovali su predstavnici Udruženja Crnogoraca Novog Sada, Crnogorske nacionalne zajednice Beograda, Crnogorskog kulturno – prosvjetnog društva "Nikola I" iz Vrbasa, Udruženja Crnogoraca i prijatelja Crne Gore "Durmitor" iz Bačkog Dobrog Polja i Udruženja Crnogoraca Opštine Kula.

Pored predstavnika udruženja iseljenika, sastanku su prisustvovali i ambasador Crne Gore u Srbiji Branislav Mićunović i Generalni konzul Crne Gore Miodrag Kankaraš.

Bonus video: