O čemu će poslanici raspravljati ako ne o "Koverti"?

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuju da cijela Skupština, ali i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva treba da na pravi način adresiraju probleme koji proističu iz afere “Koverta”.
4893 pregleda 6 komentar(a)
“Koverta” je ambijent za izbore: Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
“Koverta” je ambijent za izbore: Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.02.2019. 07:53h

Skupštinski Odbor za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva mora raspravljati o aferi “Koverta” jer upravo ovakve afere su suština nepovjerenja u izbore, ukazuju na sve nedostatke u zakonima i nemoć državnih institucija u odnosu na centre političke moći, ocijenili su iz opozicije i civilnog sektora.

Poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević tražio je od predsjednika privremenog skupštinskog odbora, Branimira Gvozdenovića da zakaže sjednicu na kojoj bi se razmotrio dalji rad nakon afere “Koverta”, što poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) još uvijek nije učinio, navodeći, pri tom, da trenutno nema uslova za rad ovog tijela u plenumu, s obzirom na nedostatak kvoruma, zbog neučešća opozicionih poslanika u radu.

Ipak, ukoliko bi Konjević kao inicijator razgovora o “Koverti” došao na sjednicu odbora, uz prisustvo predstavnika DPS-a, to tijelo bi imalo kvorum da raspravlja o aferi.

Iz Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) poručuju da cijela Skupština, ali i Odbor za reformu izbornog zakonodavstva treba da na pravi način adresiraju probleme koji proističu iz afere “Koverta”.

“Upravo ova afera je ukazala na sve nedostatke u Zakonu o finansiranju političkih partija i izbornih kampanja, kao i probleme koji proističu iz pogrešnog sprovođenja tog zakona”, kazao je za “Vijesti” koordinator parlamentarnog programa u MANS-u Danilo Kalezić.

Dogovor o tome da li će ili ne ta tema biti na dnevnom redu odbora, dodaje Kalezić zavisi od političkog dogovora na koji predstavnici NVO i akademske zajednice nemaju uticaja.

“Za demokratizaciju i poboljšanje izbornog ambijenata bi bilo značajno da taj odbor tretira tu aferu i da nađe način da nedostatke na koje je ona ukazala izmijeni, kako bi u naredni izborni ciklus ušli, uslovno rečeno, sa više povjerenja u izborni proces”, kazao je Kalezić.

Konjević je “Vijestima” kazao da je afera “Koverta” bacila novo svjetlo na “ambijentalne uslove” za izbore o kojima Odbor treba da razgovara.

“Priznanje DPS-a da je uzimao pare od biznismena za finansiranje kampanje na nezakonit način dokaz je da nešto u izbornom ambijentu debelo ne štima”, kazao je poslanik SDP-a.

Osumnjičenost da je visoki funkcioner DPS-a pomagao u pranju novca dovodi do pitanja na koje Tužilaštvo mora da odgovori - da li je kriminalna organizacija i pranje novca, po ocjeni Tužilaštva, stvorena zbog pranja novca za DPS?”, pitao je Konjević

“O aferi “Koverta” mora Odbor razgovarati jer je to suština nepovjerenja u izbore koje se godinama gomilalo. Ako DPS ne želi da na Odboru razgovara o aferi “Koverta”, onda je to jasan znak da ne žele da se suštinaki stvore uslovi za fer izborni proces. To bi bila i poruka Evropskoj komisiji da nakon afere “Snimak” i sada afere “Koverta” DPS ne želi suštinski da se stvori izborno zakonodavstvo i ambijent, odnosno kontrolni mehanizmi koji bi spriječili da se ovakve stvari ponavljaju”, kazao je Konjević.

Nezavisni poslanik Neđeljko Rudović kaže da bi Odbor morao da zasjeda i da konstatuje realnost.

“Realnost je da je afera “Koverta” i sve što je slijedilo nakon nje pokazala paralizu nekih od najvažnijih državnih institucija i njihovu nemoć u odnosu na političke centre moći. To se zasad najviše odnosi na Tužilaštvo i Agenciju za sprečavanje korupcije (ASK). U takvim uslovima, dodaje Rudović, kada svakodnevno dobijamo potvrde da državni i pravosudni aparat služi gospodaru umjesto građanima i državi, besmisleno je raspravljati o bilo kakvim reformama.

“Prije toga je nužno osloboditi ključne institucije, zajedno sa RTCG, od piona predsjednika DPS-a, a potom, uz dogovor sa građanima, definisati dalje korake koji će voditi slobodnim izborima”, poručuje Rudović.

Iz Demokratskog fronta (DF), koji bojkotuje rad Skupštine i Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, su “Vijestima” na pitanje da li bi došli na sjednicu ukoliko bi se raspravljalo o aferi “Koverta”, nezvanično saopštili da trenutno ne razmišljaju o tom tijelu.

Od predstavnika DPS-a “Vijesti” nisu dobile odgovor da li podržavaju da se o aferi “Koverta” raspravlja u ovom odboru. Afera “Koverta” je pokrenuta nakon što je vlasnik Atlas grupe Duško Knežević kazao da je finansirao DPS.

Tužilaštvo je, u međuvremenu, osumnjičilo generalnog sekretara Predsjedništva i bivšeg gradonačelnika Podgorice Slavoljuba Stijepovića za pranje novca putem pomaganja, nakon što se u javnosti pojavio snimak na kojem on Kneževića uzima kovertu u kojoj je navodno oko 100.000 dolara.

DPS i DF nevoljni da se zakon o finansiranju značajno promijeni

Kalezić navodi da je finansiranje partija jako kontroverzna tema koja izaziva brojne dileme, i da je pretpostavka MANS-a da ćemo jako teško uspjeti da postignemo značajnije izmjene tog zakona.

“Jer obje političke strukture koje diktiraju rad tog odbora na neki način imaju problema sa finansiranjem. DPS i pored ove afere je godinama optuživan za različite izborne manipulacije, za zloupotrebe javnih fondova, za prikrivene donacije i tako dalje, dok sa druge strane imamo Demokratski front (DF) koji na neki način ima problem sa takozvanim finansiranjem iz inostranstva”, kaže Kalezić.

Bonus video: