Opozicija gleda da ne smanji šanse za tehničku vladu

Brajović je posebnu sjednicu parlamenta zakazao i pored činjenice da poslanici danas trebaju da glasaju o 30 tačaka dnevnog reda, ali i da glasaju o rebalansu budžeta
4572 pregleda 31 komentar(a)
Kolegijum raspravlja o Odboru za izborne reforme: Poslanici opozicije, Foto: Boris Pejović
Kolegijum raspravlja o Odboru za izborne reforme: Poslanici opozicije, Foto: Boris Pejović

Veći dio opozicije neće podržati eventualne izmjene odluke o Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva, jer bi se time smanjile šanse za formiranje tehničke vlade, saznaju “Vijesti”. Kolegijum predsjednika Skupštine dogovorio je sinoć da se danas održi posebna sjednica parlamenta na kojoj bi bile usvojene izmjene odluke o formiranju Odbora. Formalni predlagač odluke biće predsjednik parlamenta Ivan Brajović, a prema najavljenim izmjenama u Odboru bi se odluke donosile samo uz podršku četiri petine članova, umjesto sa dosadašnje dvije trećine, dok bi za praćenje sprovođenja izbornih reformi bio zadužen poseban Odbor za implementaciju zakona. Sagovornici “Vijesti” iz opozicije tvrde da bi se, usvajanjem takve odluke, posebnom odboru prepustilo da prati izborni proces umjesto da to radi tehnička vlada.

“Opozicija se Sporazumom o budućnosti obavezala da neće izlaziti na izbore bez formiranja tehničke vlade. Ukoliko pristanemo da odbor prati izborne reforme, otvoreno ćemo prekršiti sporazum i značajno smanjiti šanse da naredne godine imamo fer i demokratske izbore. Takav scenario ide samo na ruku Demokratskoj partiji socijalista (DPS), koja ne želi tehničku vladu, ali je zbog pritiska međunarodnog faktora prinuđena da završi izborne reforme prije 2020. godine”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz opozicije.

Dnevni list “Dan” je objavio da su čelnici DPS-a načelno pristali da se odluke u skupštinskom Odboru za dalju reformu izbornog i drugog zakonodavstva donose četvoropetinskom umjesto dvotrećinskom većinom, kako bi zauzvrat predstavnici Demokrata i Građanskog pokreta URA pristali da delegiraju dva člana u to skupštinsko tijelo. Navodi se i da je vladajuća partija pristala na promjene pravila u radu Odbora uz posredovanje međunarodnih predstavnika, sa kojima su razgovarali i predstavnici Demokrata i URA. Iz partija Alekse Bečića i Dritana Abazovića do sada nijesu komentarisali pisanje medija.

Šef Delegacije EU u Podgorici Aivo Orav juče je sa predsjednikom parlamenta Ivanom Brajovićem razgovarao o mogućnosti zakazivanja sjednice na kojoj bi se usvojile izmjene odluke, ali je Brajović tražio da se o tome konsultuje sa predstavnicima poslaničkih klubova. Brajović je sinoć oko 20 časova održao sjednicu na kojoj nisu bili svi opozicioni poslanici.

Povezani članci

30. Jul 2019.

Demokrate: Ulazimo u Odbor ako se ispune uslovi

Opozicija bojkotuje rad Odbora od novembra, kada je to skupštinsko tijelo napustio Demokratski front (DF) zbog hapšenja poslanika Nebojše Medojevića. Dok su predstavnici Demokrata i pokreta URA bojkotovali rad Odbora od njegovog formiranja, navodeći da se radi “o DPS-ovom tijelu za kozmetičke promjene izbornih zakona”. Nakon izbijanja afere “Koverta” to privremeno skupštinsko tijelo napustili su i predstavnici Socijaldemokratske partije (SDP) i posebnog kluba poslanika, uslovljavajući povratak formiranjem tehničke vlade. Oni su tada sa predstavnicima građanskog pokreta “Odupri se” potpisali i Sporazum o budućnosti kojim su se obavezali na bojkot izbora ukoliko tehnička vlada ne bude nadgledala sprovođenje izbornih reformi. Premijer Duško Marković je nedavno kazao da je DPS spreman da izađe sa rješenjem koje bi obezbijedilo politički dijalog i dovelo do izbora u koje će imati povjerenje i političke stranke i građani. On je pozvao opoziciju da se vrati u Odbor za reformu izbornih zakona da bi izborne zakone usvojili za vrijeme jesenjeg zasjedanja. U godini održavanja izbora zabranjeno je mijenjati izbornih zakone, zbog čega je rok za reformu 31. decembar, a o ostalim eventualnim ponudama mogu i u izbornoj 2020. Redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe u oktobru iduće godine.

Izmjene u Odboru moraju usvojiti prije ponoći

Brajović je posebnu sjednicu parlamenta zakazao i pored činjenice da poslanici danas trebaju da glasaju o 30 tačaka dnevnog reda, ali i da glasaju o rebalansu budžeta. Glasanje o svim tačkama dnevnog reda mora biti završeno prije ponoći, jer se završava redovno zasjednje Skupštine. Poslovnikom je predviđeno da pauza u radu Skupštine traje od kraja jula do prvog radnog dana u oktobru. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti” na kolegijumu je dogovoreno da, nakon usvajanja odluke, predstavnici Demokrata i pokreta URA budu uključeni u Odbor pod tačkom “izbori i imenovanja”. Sagovornik “Vijesti” iz vladajuće koalicije kazao je da se djelovalo brzo jer je cilj završiti izborne reforme do kraja godine.

“Naš interes je da u Odboru budu svi članovi iz opozicije, kao i da se reforma zakonodavstva završi prije izborne godine. Predložićemo izmjene ako je potrebno, jer želimo da izađemo u susret našim međunarodnim partnerima”, kazao je on.

Bonus video: