Otpravnik poslova iz crnogorske Ambasade odbio notu

On je danas zbog uručenja note u kojoj se izražava najoštriji protest povodom navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore
12942 pregleda 6 komentar(a)
Zastava na Ambasadi u Beogradu, Foto: BETA, BETA
Zastava na Ambasadi u Beogradu, Foto: BETA, BETA
Ažurirano: 03.01.2020. 22:33h

Otpravnik poslova Ambasade Crne Gore u Beogradu je, u skladu sa instrukcijom crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, odbio da primi notu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

On je danas zbog uručenja note u kojoj se izražava najoštriji protest povodom navoda crnogorskih zvaničnika da je Srbija odgovorna za krizu u Crnoj Gori, kao i da Srbija svojim postupcima i politikom ugrožava nezavisnost Crne Gore.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odlučno odbacuje neodgovorne izjave crnogorskih zvaničnika kojima se dodatno ugrožava stabilnost regiona, budući da ovakve i slične izjave ne doprinose miru, kao ni razvoju bilateralnih odnosa dve države, već pogoduju onima koji žele da naruše naše međusobne odnose”, objavljeno je na internet stranici tog Vladinog resora.

Ističu da Srbija nijednim svojim potezom nije izazvala krizu u Crnoj Gori, već je uzrok krize stupanje na snagu Zakona o slobodi vjeroispovesti.

“Ministarstvo spoljnih poslova ocjenjuje da su njegovom primjenom ugrožena nacionalna i vjerska prava srpskog naroda, koji po poslednjem popisu čini skoro 30 odsto stanovništva u Crnoj Gori, kao i da se navedenim Zakonom legalizuje otimanje imovine Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore”, kaže se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova je istaklo da se zalaže da se sva otvorena pitanja mogu i trebaju rješavati isključivo dijalogom.

“Ministarstvo spoljnih poslova je i ovom prilikom najoštrije osudilo pokušaj paljenja zastave Crne Gore na Ambasadi Crne Gore u Beogradu”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: