Perić: Razgraničiti nadležnosti oko kontrole finansiranja kampanja

“Ako (nadležnost) i rastumačite dobro, možete doći u situaciju da vas jedna institucija upućuje na drugu”, kazao je direktor Pozitivne CG
1 komentar(a)
Srđan Perić, Ivan Kalezić, Foto: Boris Pejović
Srđan Perić, Ivan Kalezić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.11.2012. 12:53h

Zakon bi trebalo da bude konkretniji i da jasno razgraniči nadležnost institucija kad je u pitanju kontrola finansiranja izbornih kampanja, ocijenjeno je iz Pozitivne Crne Gore.

Sekeretar Državne izborne komisije (DIK) Milisav Ćorić rekao je ranije da ne zna ko će biti nadležan za kontrolu finansiranja partija tokom predsjedničkih izbora.

Direktor Pozitivne Srđan Perić smatra da je zanimljiva ideja da jedna institucija bude nadležna za finansijsku kontrolu svih izbora.

“Postojeći zakoni nijesu najbolje sastavljeni, jer imamo veliki broj nedoumica i pravnih neodređenosti i oni bi, po našem mišljenju, svakako trebalo da dožive značajne izmjene”, kazao je Perić agenciji MINA.

Perić je naveo da Zakon o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore na različit način u institucionalnom i normativnom smislu tretira to pitanje od Zakona o finansiranju političkih partija

Prema njegovim riječima, ima nekoliko pravnih nedoumica gdje nije do kraja pojašnjeno koja je institucija nadležna za šta.

“Pa, ukoliko vam treba tumačenje zakona od određene institucije, vrlo lako možete doći u situaciju da dobijete informaciju da taj organ nije nadležan”, smatra Perić.

Zakon bi, kako je poručio Perić, trebalo da bude koncizniji i konkretniji.

“Da jasno razgraniči nadležnosti institucija i time otkloni prostor za nedoumice ili nedosljedna tumačenja“, ocijenio je Perić.

On je naveo da Zakon o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore na različit način u institucionalnom i normativnom smislu tretira to pitanje od Zakona o finansiranju političkih partija.

Perić podsjeća da, prema Zakonu o finansiranju kampanje za izbor predsjednika Crne Gore, nadzor nad sporovođenjem zakona vrši organ državne uprave nadležan za poslove finansija, odnosno Ministarstvo, dok sa druge strane, u Zakonu o finansiranju političkih partija u dijelu gdje se govori o nadzoru se kaže da je za sprovođenje tog zakona nadležna Državna revizorska institucija (DRI) i DIK.

U dijelu Zakona koji tretira mjere, dodao je, kaže se da DRI vrši reviziju.

“Treba rastumačiti kada je za neko pitanje nadležna jedna, kada druga institucija. A ako i rastumačite dobro, možete doći u situaciju da vas jedna institucija upućuje na drugu”, kazao je Perić.

On je naveo da iz komunikacije sa kolegama iz drugih stranaka znaju da često dolazi do nerazumijevanja nadležnosti DIK-a i DRI-ja u ovom smislu.

Bonus video: