Preminuo Zoran Žižić

Bio je premijer Savezne Republike Jugoslavije od 4. novembra 2000. do 24. jula 2001. godine
838 pregleda 52 komentar(a)
Zoran Žižić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Zoran Žižić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 04.01.2013. 20:53h

Nekadašnji istaknuti crnogorski političar i funkcioner bivše Savezne Republike Jugoslavije (SRJ) Zoran Žižić preminuo je oko 18 časova, u Kliničkom centru Crne Gore (KCCG) u Podgorici u 62. godini.

Uprkos naporima ljekara da ga spasu, Žižić je preminuo nedugo nakon operacije.

Zoran Žižić je rođen 4. marta 1951. u tadašnjem Titogradu. Magistrirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu, da bi se po završetku studija vratio u glavni grad Crne Gore i zaposlio na Pravnom fakultetu.

Politički se aktivirao 1988, bio je učesnik takozvane AB revolucije, nakon čega je uslijedio angažman u Demokratskoj partiji socijlista (DPS) i na visokim pozicijama u Crnoj Gori, a kasnije i Saveznoj Republici Jugoslaviji (SRJ).

Početkom 90-ih bio je potpredsjednik Vlade Crne Gore za unutrašnju politiku, kasnije i potpredsjednik Skupštine Crne Gore.

Nakon rascjepa jedinstvenog DPS-a, Žižić je pristupio Socijalističkoj narodnoj partiji (SNP), čiji je bio potpredsjednik do 2005. godine, kada se razišao sa tadašnjim rukovodstvom. Aktivno je učestvovao u Bloku za očuvanje državne zajednice tokom referendumske kampanje, da bi poslije toga formirao Demokratsku stranku jedinstva (DSJ), čiji je bio predsjednik.

Žižić je od 4. novembra 2000. do 24. jula 2001. godine bio savezni premijer, a ostavku je podnio zbog izručenja Slobodana Miloševića haškom Tribunalu.

Jedan je od tvoraca takozvanog žabljačkog Ustava iz 1993. godine, a učestvovao je i u pisanju Ustavne povelje Srbije i Crne Gore 2003. Žižić je za sobom ostavio suprugu, sina Vuka i kćerku Sonju.

Bonus video: