SDP neće podržati SD u sazivaju sjednice SO Tivat: Traže referendum o aerodromu

Predsjedništvo OO SDP Tivat je upozorilo lokalnu DPS-SD-HGI vlast da bi "bilo kakvo odlučivanje o ustupanju zemljišta Vladi Crne Gore bez naknade radi privatizacije Aerodroma Tivat bilo suprotno interesima građana Tivta"
1168 pregleda 1 komentar(a)
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković
Aerodrom Tivat, Foto: Siniša Luković

Tivatski SDP neće podržati inicijativu lokalnog odbora Socijaldemokrata (SD) o sazivanju vanredne sjednice Skupštine opštine na kojoj bi se raspravljalo o preknjižavanju na državu, imovine Opštine Tivat u i oko kompleksa ovdašnjeg aerodroma.

"SDP neće podržati inicijativu SD o vanrednoj sjednici lokalnog parlamenta jer je ona samo iskaz političkog licemjerstva zato što su odbornici SD samo prije nešto više od godinu dana su javno tvrdili da imaju ovlašćenje predsjednika njihove stranke da saopšte "da ukoliko se krene u privatizaciju aerodroma Crne Gore da će oni uskratiti povjerenje Vladi i tako spriječiti prodaju aerodrome u Tivtu", saopštio je danas u ime Predsjedništva OO SDP Tivta Krsto Bošković.

Ministarstvo finansija odbilo je danas žalbu Direkcije za imovinu Opštine Tivat na odluku Vlade da pravo raspolaganja zemljištem na aerodromu u tom gradu prenese sa Opštine na Vladu.

Odbornički klub SD Tivat zatražio je hitnu vanrednu sjednicu Skupštine opštine kako bi se zatražila informacija o postupku preknjižavanja oko 230 hiljada kvadrata zemljišta Opštine na kompleksu aerodroma.

Vlada je zadužila Ministarstvo saobraćaja i pomorstva da Opštini Tivat uputi formalni zahtjev da lokalna uprava "vrati" pravo raspolaganja državi nad brojnim parcelama oko aktuelnog aerodroma, a koje su Državnom studijom lokacije Sektor 24 – Aerodrom Tivat, opredijeljene za dalji razvoj i širenje te vazdušne luke.

Pozivajući se na član 35 Zakona o državnoj imovini, kabinet premijera Duška Markovića zahtijeva da Opština Tivat koja sada ima pravo raspolaganja tim nekretninama, iste bez naknade prenese državi.

Država od Opštine želi da uzme 124 katastarske parcele upisane u listove nepokretnosti 151,152 i 291 KO Mrčevac, ukupne površine 225.643 kvadrata.

Riječ je o parcelama koje se nalaze sa sjeverne, zapadne, istočne i jugoistočne strene aktuelnog aerodromskog kompleksa od kojih se neke bukvalno "naslanjaju" na ogradu aerodroma.

Po kulturi, parcele koje Vlada traži da joj Opština bez nakande ustupi pravo raspolaganja, su nekategorisani putevi, neplodno zemljište, pašanjaci, kanali, šume, livade, bare, ali i garaže i pomoćni objekti.

Neke od njih nalaze se bukvalno na "pjeni od mora" obližnje uvale Kalardovo.

Imajući u vidu procjenu vrijednosti zemljišta unutar kompleksa aerpdroma Tivat koju su sudski vještaci u sporovima koje neki građani vode sa državom tražeći povraćaj ili obeštećenje za oduzetu im privatnu imovinu, a koja iznosi 109 eura za kvadrat, Vlada ovako administrativnim putem pokušava da od Opštine Tivat oduzme imovinu vrijednu oko 24,5 miliona eura.

Predsjedništvo OO SDP Tivat danas je upozorilo lokalnu DPS-SD-HGI vlast da bi "bilo kakvo odlučivanje o ustupanju zemljišta Vladi Crne Gore bez naknade radi privatizacije Aerodroma Tivat bilo suprotno interesima građana Tivta".

"Aerodrom Tivat i zemljište kojim raspolaže opština u okolini aerodroma su dobra od opšteg interesa. SDP poziva sve odbornike u SO Tivat da donesemo zajedničku odluku o raspisivanju lokalnog referenduma kako se o budućnosti aerodroma i zemljišta u njegovoj okolini ne bi odlučivalo u Podgorici suprotno interesima građana Tivta. Valjda je najbolje da o sudbini aerodrome i zemljišta kojim raspolaže opština odluče naši sugrađani", poruičilki su iz SD Tivat podsjećajući da je ta stranka prije dvije godine pokrenula inicijativu za raspisivanje lokalnog referenduma "kojom smo tražili da se čuje glas građana Tivta o ovom veoma važnom pitanju za naš grad."

SDP zahtijeva da Opština Tivat "zatraži pojašnjenje od Vlade šta je to javni interes na koji se Vlada poziva u zahtjevu da se građanima Tivta oduzme pravo raspolaganja nepokretnostima na području aerodroma Tivat."

"Nije valjda javni interes da se građanima Tivta oduzme zemljište u okolini aerodrome Tivat", naveo je Bošković dodajući da oni ipak neče podržati inicijaticvu SD za sazivanje vanredne sjednice lokalnog parlamenta o toj temi je im je ona licemjerna, nakon što su iz stranke koju vodi Ivan Brajović prethodno najavljivali da će SD sigurno izaći iz vlasti ako Vlada krene u privatizaciju vazdušnih luka.

"Sada ne samo što će građani Tivta ostati bez aerodroma kao jednog od uspješnih preduzeća u našem gradu nego i bez opštinskog zemljišta koje se ustupa Vladi kako bi zadovoljila zahtjeve onih koji žele aerodrome da prenesu u private ruke. Aerodrom je trajno dobro Tivta koje treba da služi građanima Tivta i turističkoj privredi. Zbog toga o ovako važnom pitanju treba da odluče građani na lokalnom referendum i ono ne smije biti predmet partijske trgovine lokalnih partija na vlasti", poručio je Bošković.

Bonus video: