SNP: Ministarstvo zdravlja da kaže kada će apoteke biti snabdjevene svim sredstvima

"Dok direktor Kliničkog centra uvjerava građane da mogu biti mirni kada su u pitanju zaštitna oprema, kadar i slično, iz Sindikata doktora medicine dolaze oprečne informacije. Naime, oni upozoravaju da zdravstveni radnici ne raspolažu ni najosnovnijom opremom za zaštitu", tvrdi SNP
1748 pregleda 11 komentar(a)
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti
SNP, Foto: Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti, Arhiva Vijesti

Korona virus je u cijelom svijetu izazvao takav haos da su i mnoge uređene i velike države poklekle pred ovom opasnošću, ali to Crnoj Gori ne smije biti opravdanje za nepreduzimanje svih mjera koje su neophodne kako bismo zaštitili naše građane i što duže prolongirali ulazak virusa i njegovo širenje., saopšteno je iz SNP-a.

"Iskustva brojnih zemalja koje su jako postradale u borbi sa virusom govore da preventivne mjere nisu sprovedene kako treba. Iz tog razloga, jako je važno da Crna Gora eventualni prvi slučaj virusa dočeka što je moguće spremnija, a to znači sa dovoljnom količinom svih sredstava koja su potrebna kako bismo ovoj pošasti pružili najbolji mogući odgovor", kaže se u saopštenju.

Kako dodaju, informacije koje pristižu sa "raznih strana", govore da stanje u zdravstvenom sektoru nije na nivou standarda u drugim zemljama.

"Dok direktor Kliničkog centra uvjerava građane da mogu biti mirni kada su u pitanju zaštitna oprema, kadar i slično, iz Sindikata doktora medicine dolaze oprečne informacije. Naime, oni upozoravaju da zdravstveni radnici ne raspolažu ni najosnovnijom opremom za zaštitu", tvrdi SNP.

Oni podsjećaju na jučerašnji apel Sindikata doktora medicine, koji su od Vlade tražili da se što prije obezbijedi oprema.

"Iz ove organizacije je saopšteno da se desetine ljekara obraćaju sa molbom da im se nabave medicinske i maske sa FFP2 filterom, jednokratni mantili, viziri, rukavice, dezinfekciona sredstva i sl", kažu u saopštenju.

"Istovremeno, u apotekama se već danima ne mogu naći alkohol, zaštitne maske, sredstva za održavanje higijene i ostalo što je neophodno za zaštitu od korona virusa", navode iz SNP-a.

"Iako ministar zdravlja Kenan Hrapović uvjerava javnost da ljekova ima dovoljno i da nema potrebe da građani prave redove ispred apoteka, građani obavještavaju da su rafovi apoteka poluprazni.Čak su i javni prevoznici apelovali na nadležne organe da im pruže pomoć u obezbjeđivanju dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski za vozače", kaže se u saopštenju.

SNP zbog, kako kažu sprečavanja širenja neprovjerenih informacija, traži od Ministarstva zdravlja da odgovori na sledeća pitanja:

"Da li ljekari u Crnoj Gori raspolažu dovoljnim brojem maski, jednokratnih mantila i drugom opremom koja je neophodna za suočavanje sa ovom prijetnjom? Koliki je to broj trenutno? Da li u apotekama ima dovoljno ljekova koji su neophodni građanima? Kada će apoteke dobiti maske i dezinfekciona sredstva koja građani danima unazad uzaludno traže?", navodi se u saopštenju.

"Smatramo da je neophodno što prije dati odgovore na ova pitanja jer su ljekari prva linija odbrane protiv korona virusa, a o obavezi nadležnih organa da redovno i tačno informišu građane ne treba ni govoriti", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: