SPC bez problema u Sloveniji i Hrvatskoj jer je registrovana

Vjerski analitičar Mirko Đorđević smatra da je upis Mitropolije crnogorsko-primorske kod državnih institucija neophoidan
348 pregleda 27 komentar(a)
Milo Đukanović, Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Milo Đukanović, Amfilohije, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2012. 19:50h

Mitropolija crnogorsko-primorska (MCP) treba da bude registrovana kod državnih institucija u Crnoj Gori i da podliježe njihovom zakonu kako bi se legalizovala i u punoj autonomiji obavljala svoju misiju, ocijenio je vjerski analitičar Mirko Đorđević.

Vladajuće partije su se novim koalicionim sporazumom obavezale da će se ukoliko osvoje vlast na parlamentarnim izborima pozabaviti položajem Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori i imovinom registrovanom na njeno ime, a prvi korak bi, kako je planirano u DPS-SDP-u, bio donošenje zakona o položaju vjerskih zajednica.

Zakonsku odredbu po kojoj nijedna vjerska zajednica, pa ni Mitropolija crnogorsko-primorska, neće moći da djeluje u Crnoj Gori ukoliko nije registrovana kod nadležnih organa, vjerski analitičar podržava jer “donosi obostranu korist i lakše ostvarenje saradnje između crkve i države”.

Iz Mitropolije juče nijesu željeli da komentarišu dio koalicionog sporazuma ni pripremu novog zakona uz obrazloženje "da nemaju dovoljno informacija“.

Prema ranijim informacijama "Vijesti", Vlada će se prilikom izrade novog zakona u obrazloženju vjerovatno pozvati na slična zakonska rješenja u zemljama u okruženju koja su, prema Đorđevićevim riječima, od države do države potpuno različita.

"Recimo, SPC je registrovana kod vlasti u Srbiji, ali ona postoji na širem kanonskom području u Hrvatskoj i Sloveniji gdje nema nikakvih problema jer postoji niz sporazuma između crkve i vlada ovih država kojima je regulisano njeno djelovanje“.

Eparhije i mitropolije samo da ne plaćaju porez

Pitanje pravoslavne crkve u Hrvatskoj je regulisano još 2002. godine kada je crkva potpisala ugovor sa Vladom Hrvatske koji reguliše pitanja vaspitanja, obrazovanja, kulture i brige o vjernicima, uslova za vjersko djelovanje i međusobne saradnje.

U Makedoniji je situacija teža jer pravoslavna crkva nije registrovana kod državnih vlasti, za što su, prema mišljenju sagovornika “Vijesti” krive crkve u regionu“.

"U Makedoniji su naklonjeni da bude primarno registrovana kao Makedonska pravoslavna crkva, u Srbiji Srpska pravoslavna crkva, pa su tako djelovi naroda, četrdesetak hiljada Makedonaca u Srbiji i isto toliko Srba u Makedoniji u vrlo teškoj situaciji", kazao je Đorđević.

Međutim, ako bi MCP bila registrovana u Crnoj Gori, onda bi, između ostalog, u skladu sa novim zakonom morala da plaća i porez na obavljene djelatnost.

Nažalost, trenutno imamo eparhije i mitropolije koje neće da se registruju jer hoće da budu oslobođene plaćanja poreza“, kazao je Đorđević za „Vijesti“.

On je objasnio da je SPC u Srbiji oslobođena poreza, ali to nije regulisano u potpunosti, pa se neke crkve osjećaju privilegovanije u odnosu na neke koje su „skrajnute“. “Zapravo, ni Zakon o crkvama i vjerskim zajednicama u Srbiji nije usklađen sa Ustavom, ali to je već druga priča”, dodaje Đorđević.

Mitropolit Amfilohije je ranije kazao da nije upoznat sa tim da je MCP zavedena u registru crkava i vjerskih zajednica pri Ministarstvu vjera Srbije 2006. godine i “i ako je to tačno, tražiće brisanje iz registra”, koliko je poznato, do sada nije uradio.

Ali, ako je MCP i dalje registrovana u Srbiji, vjerski analitičar tvrdi da ne može biti registrovana i u Crnoj Gori.

"Kako će se to riješiti zavisi od vrhova same zajednice, ali, budući da je to ovdje ne toliko crkveno koliko političko pitanje, to zavisi od trenutne političke situacije, odnosno odnosa crkve i države“, kazao je Đorđević.

Bonus video: