„Spremaju nam hapšenje, ali nećemo se dati”

Jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. kaže da je proces politički, advokat Dušan Radosavljević rekao da ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora Kneževiću i Mandiću
13180 pregleda 9 komentar(a)
Mandić, Knežević i Čađenović, Foto: Savo Prelević
Mandić, Knežević i Čađenović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2019. 07:33h

Član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) i jedan od optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. novembra 2016, Milan Knežević očekuje da će on, Andrija Mandić i njihov kolega Mihailo Čađenović u slučaju osuđujuće presude biti uhapšeni danas. On je ponovio da funkcioneri Demokratskog fronta neće dozvoliti da budu odvedeni u zatvor.

“Od nalogodavaca presude možemo očekivati isključivo nastavak obračuna sa nama koji uključuje hapšenje na sam dan izricanja zatvorske kazne. U tom pravcu smo preduzeli nužne mjere samoodbrane. Spremni smo da zajedno sa našim najvjernijim ljudima pružimo svaki vid otpora u slučaju hapšenja. A što se nas tiče, presudu braće Đukanović može pročitati Saša Sinđelić, a obrazloženje Paja Velimirović, kako bi crnogorskom pravosuđu do grla navukli ludačku košulju. Samo se nadam da će ostaviti makar jedan džep za kovertu”, kazao je Knežević “Vijestima”, aludirajući na aferu “Koverta”. Knežević i Mandić u više navrata su ranije ponavljali da je ovo politička presuda iza koje stoji dio najviših državnih zvaničnika.

Njegov advokat Dušan Radosavljević rekao je “Vijestima” da ne postoji zakonski osnov za određivanje pritvora, iako Zakonik o krivičnom postupku propisuje takvu mogućnost u slučaju osuđujućih presuda za djela za koja je propisana kazna iznad 5 godina zatvora. To pod uslovom da su optuženi na slobodi i da sud procijeni da postoji opasnost od bjekstva i ponavljanje djela.

Radosavljević je rekao “Vijestima” da nema osnova za pritvor jer su Kneževiću i Mandiću oduzeti pasoši. On podsjeća da je Kneževiću i Mandiću bila određena i zabrana napuštanja Podgorce, ali da je to ukinuto nakon njihove žalbe.

“Oni su već napuštali Podgoricu u vraćali se. Mogu da putuju svuda gdje to mogu sa ličnim kartama, dok su im pasoši oduzeti.

Kada je u pitanju mogućnost ponavljanja krivičnog djela koje im se stavlja na teret, to im se ne stavlja na teret pa ne može biti ni mjera obezbjeđenja”, kazao je Radosavljević. On je istakao i da nema dokaza na osnovu kojih čelnici DF-a mogu biti osuđeni. Knežević kaže da je sudski proces za državni udar politička farsa:

“Sve vrijeme sudskog procesa smo ukazivali da se radi o režimskoj montaži kako bi se pod navodnom ugroženošću od Rusije ubrzala ratifikacija preostalih protokola, jer ovakvu Crnu Goru čak ni NATO nije želio u svom savezu. Uostalom crnogorska javnost je u ove dvije godine i šest mjeseci imala priliku da se uvjeri o kakvoj pravosudnoj farsi se radi”, kazao je on.

Specijalno vijeće Višeg suda, kojim predsjedava Suzana Mugoša, danas će izreći presudu Kneževiću i Mandiću kao i ostalim optuženima u predmetu poznatom kao “državni udar”. Čelnici DF-a su optuženi za krivično djelo “terorizam u pokušaju” za koji je predviđena kazna od pet godina ili teža kazna zatvora.

Mandiću, Kneževiću i Mihailu Čađenoviću prijete kazne zatvora od jedne do osam godina, optuženim srpskim državljanima do pet godina a ruskim od tri do 15 godina. Ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov optuženi su za više krivičnih djela, pa im jedinstvena kazna može biti i veća.

Mandić je ranije izjavio da će u slučaju osuđujućih presuda čelnicima DF-a biti sprovedene akcije protiv dijela najviših zvaničnika koji “donose ključne odluke u državi”. On je kazao da je procijenjeno da protesti u ovom slučaju nisu djelotvorni i ne odgovaraju trenutku.

“Zgrada Skupštine je mali prostor za manevrisanje koje planiramo u slučaju hapšenja. Predmet naše pažnje i u konačnom naše akcije će biti nekoliko režimskih “kapitalaca” koji donose sve ključne odluke, a kriju se iza navodnih institucija koje ne postoje u Crnoj Gori. Ovo je postala i lična stvar kojom se brani ne samo vlastito dostojanstvo, već i kolektivni identitet srpskog naroda koji je duboko ugrožen u ovoj zemlji”, kazao je on.

Premijer Duško Marković kazao je u utorak da nema vanrednog stanja zbog izricanja presuda za “državni udar”, ističući da bezbjednosne službe nisu u stanju pripravnosti. Marković je kazao i da su najavljene aktivnosti DF-a svojevrstan pritisak na pravosudne organe.

Lideri DF-a neće biti u sudnici tokom izricanja presude, a taj politički savez je za podne zakazao konferenciju za novinare.

Dačić: Probleme rješavamo kao prijatelji

Zamoljen da prokomentariše Kneževićevu izjavu da očekuje da zvanični organi Srbije zaštite svoje državljane koji očekuju presudu, Dačić je kazao da o tome ne može da govori jer ne zna kakva će biti presuda.

“Poštujem prezumpciju nevinosti. Pa ćemo kasnije sa vidimo, ako se neko obrati našim organima”, kazao je Dačić novinarima u Budvi.

Pojasnio je i da njegovo ministarstvo nadležnim državnim organima Srbije samo prenosi informacije do kojih dolazi.

“Ponavljam još jednom, a to je opredjeljenje predsjednika Vučića a i ovdašnjih državnih organa koliko sam shvatio. Iako postoje neke razlike ili problemi trudimo se da se kao prijatelji ophodimo prema tome i budemo jedni prema drugima dobronamjerni, a istovremeno zaštitimo svaki pojedinačni interes”, kazao je Dačić i dodao:

“Da vam kažem iskreno, ja nisam iz Crne Gore i to je možda i dobro, jer ima mnogo onih koji su u Beogradu Srbi, a u Podgorici Crnogorci. I to nije sporno. Znate dobro da su veoma česti problemi između naše dvije zemlje, naša dva naroda nisu bili vezani da li smo živjeli u jednoj ili dvije države i to nije bilo važno. Samo, nikad se nije desilo i ne treba da se desi da mi budemo neprijatelji i protivnici. Jer, ako smo mi neprijatelji, šta treba da pričamo o drugima”, kazao je Dačić i na kraju upitao novinare “nadam se da ste me slušali bez prevodioca”.

Funkcionere DF-a zvali na informativne razgovore

Pojedini funkcioneri Demokratskog fronta juče su pozivani u policiju na informativne razgovore, zbog najave da neće dozvoliti hapšenje čelnika tog političkog saveza.

Predsjednik nikšićkog odbora Nove srpske demokratije iz Nikšića Janko Milatović tvrdi da je u policiji kazao da će članovi te stranke sjutra biti u prostorijama odbora.

“Rekao sam im da ćemo, ukoliko bude potrebno, životom braniti Andriju Mandića. Kazao sam im da je čitav slučaj nazvan “državni udar” smiješan i da ga je Milivoje Katnić montirao sa Sinđelićem, Rusima iz GRU-a kojima su mijenjali imena i samozvanim četničkim vojvodom Pajom Velimirovićem koji je trebalo da doturi nevidljivo oružje. Rekao sam im da nikakvi nemiri nijesu planirani, a da li će ih biti u Podgorici-vidjećemo”, kazao je Milatović “Vijestima”.

Kako navode u DF-u cetinjska policija pozvala je Spasoja Vujovića na informativni razgovor i zahtijevala da kaže gdje će biti na dan izricanja presude funkcionerima DF-a.

Bonus video: