Stanković odgovorio Pažinu: Državno tužilaštvo Vlada ne može i ne smije da kontroliše

"Izazovi pred kojima se državnotužilačka organizacija trenutno nalazi samo će osnažiti našu odlučnost da se obračunamo sa svim vidovima kriminala, ali i pokušajima različite vrste pritisaka, sa koje god adrese oni dolazili"
17696 pregleda 46 komentar(a)
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Ivica Stanković, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Državno tužilaštvo Vlada ne može i ne smije da kontroliše, saopšteno je iz Vrhovnog državnog tužilaštva (VDT)

Ministar pravde Zoran Pažin danas je saopštio da je nivo povjerenja javnosti u Tužilaštvo na nedopustivo niskom nivou, te da je samo Tužilaštvo moralo uraditi sve da osnaži to povjerenje:

"Tome sigurno neće doprinijeti poricanje problema ili arogancija u razgovoru na ovu temu", rekao je Pažin.

U reagovanju VDT-a, na čijem je čelu v.d. Ivica Stanković, se navodi da "Državno tužilaštvo uvažava stavove svih građana Crne Gore, ministra pravde takođe".

"Upravo zbog toga je zainteresovano na osnovu kojih istraživanja, sprovedenih za čije potrebe se iznose tvrdnje o Tužilaštvu. Tužilaštvo je samostalan organ, a državni tužilac je nezavisan u radu i donošenju odluke i ne raduje nas činjenica što na to moramo da podsjećamo i ministra pravde. Upravo zbog te činjenice, definisane zakonom i ustavnim normama, Vlada i ne treba da ima mehanizme za kontrolu Tužilaštva. Onda bismo govorili o Vladinom ministrastvu, a vjerujemo da nikome nije u interesu da Tužilaštvo to i bude. Državno tužilaštvo nikada nije niti će ignorisati probleme sa kojima se suočava. Naprotiv", navodi se u reagovanju.

Dodaje se da će VDT nastaviti "da ih rješava koliko god to nekome odgovaralo ili ne, koliko god to zvučalo arogantno ili ne".

"Izazovi pred kojima se državnotužilačka organizacija trenutno nalazi samo će osnažiti našu odlučnost da se obračunamo sa svim vidovima kriminala, ali i pokušajima različite vrste pritisaka, sa koje god adrese oni dolazili. Sve one koji pokušavaju da guraju pod tepih sve što je ostvareno prethodnih godina podsjetićemo da Državno tužilaštvo kontinuirano ostvaruje rezultate na svim poljima. Upravo su po naredbama državnih tužilaca riješena najteža krivična djela, upravo su po nalogu državnih tužilaca službenici Uprave policije lišili slobode brojne pripadnike kriminalnih organizacija. To dokazuje da samo, zajednički, timski rad, kojim rukovodi Tužilaštvo može da dovede do mjerljivih rezultata".

Iz VDT-a ističu da pokušaji kontrole sa bilo koje strane "mogu samo da uspore, nikako da zaustave tu namjeru".

"Da li smo zadovoljni? Ne. Smatramo da treba još bolje, odlučnije i efikasnije. Svi koji misle da će uspjeti da nas spriječe u tome, u velikoj su zabludi. Državnotužilačka organizacija nastaviće da radi u interesu javnosti i odgovorna je građanima Crne Gore, kojima nastoji da obezbijedi sigurno i bezbjedno okruženje. Svi drugi pokušaji kontrole u suprotnosti su sa ustavnim i zakonskim normama koje nije donosila državnotužilačka organizacija. Naše je da nas u radu isključivo vodi primjena tih propisa i njihovo poštovanje. Zato sa pravom od svih građana Crne Gore tražimo da i sami čine upravo to", zaključuje se u reagovanju.

Bonus video: