Stejt dipartment: Crna Gora je saveznik, partner i prijatelj

Sjedinjene Države snažno podržavaju težnje Crne Gore da se integriše u evroatlantske institucije, kao stabilna, prosperitetna i inkluzivna demokratija, navodi se u saopštenju
7304 pregleda 25 komentar(a)
Američki državni sekretar Majk Pompeo u Podgorici, Foto: Savo Prelević
Američki državni sekretar Majk Pompeo u Podgorici, Foto: Savo Prelević

Sjedinjene Američke Države (SAD) podržavaju tekuće reformske napore Crne Gore s ciljem suzbijanja korupcije, jačanja vladavine prava, zaštite slobode medija i pristupanja Evropskoj uniji, saopšteno je iz Stejt dipartmenta povodom zvanične posjete američkog državnog sekretara Majka Pompea Podgorici.

Pompeo se danas susreo sa predsjednikom Milom Đukanovićem, premijerom Duškom Markovićem i ministrom vanjskih poslova Srđanom Darmanovićem kako bi, kako navode iz Stejt departmenta, sa njima razgovarao o snažnim bilateralnim odnosima i mogućnostima proširenja i produbljivanja ekonomskih i bezbjednosnih veza SAD i Crne Gore.

"Naši ciljevi su u skladu sa težnjama građana Crne Gore i njihovih vlasti. Želimo to što oni žele - sigurniju, prosperitetniju i demokratsku budućnost Crne Gore, koja je u potpunosti usidrena u zapadne institucije i vrijednosti", navodi se u saopštenju.

Bliski partneri i saveznici

"Crna Gora je saveznik, partner i prijatelj. Otkako je Crna Gora obnovila nezavisnost 2006. godine, Sjedinjene Države snažno podržavaju njene težnje da se integriše u evroatlantske institucije, kao stabilna, prosperitetna i inkluzivna demokratija", navodi se u saopštenju Stejt dipartmenta.

Marković
Pompeo i premijer Duško Marković(Foto: Savo Prelević)

Tradicija podrške SAD Crnoj Gori je, kako ističu, duga i datira od prije Prvog svjetskog rata.

"Doprinos Crne Gore NATO-u tokom posljednjih deset godina jača regionalnu i globalnu bezbjednost. Njeno pridruživanje NATO-u 2017. godine kao 29. saveznice Alijanse dodatno je produbilo čvrsto partnerstvo Crne Gore sa Sjedinjenim Državama. Sjedinjene Države pohvaljuju crnogorske vojnike koji su rame uz rame s nama u Avganistanu, Letoniji i Kosovu i pozdravljaju opredjeljenje Crne Gore da do kraja godine pošalje trupe u Irak", stoji u saopštenju.

Iz Stejt dipartmenta poručuju da je dobrodošao visok doprinos Crne Gore po glavi stanovnika NATO operacijama. "Ona ima uvjerljiv plan da do 2024. godine dosegne opredjeljenje NATO-a iz Velsa o 2%/20% izdvajanja za troškove odbrane."

pompeo
Pompeo i predsjednik Milo Đukanović(Foto: Savo Prelević)

Ističe se da SAD svake godine izdvajaju milione dolara za programe koji pomažu modernizaciju Vojske Crne Gore, povećavaju institucionalni kapacitet za borbu protiv korupcije i jačaju sposobnosti za borbu protiv organizovanog kriminala.

"Kroz obrazovne razmjene, kulturne programe i američke uglove u Podgorici, na Cetinju i u Pljevljima produbljujemo odnose između građana naših zemalja", navode iz Stejt dipartmenta.

SAD, poručuju, stoje uz Crnu Goru "u njenom suprotstavljanju upornim ruskim pokušajima da spriječi njen napredak prema evroatlantskim integracijama."

Sjedinjene Države, zaključuje se u saopštenju, takođe cijene solidarnost Crne Gore u pridruživanju američkim i EU sankcijama protiv Rusije.

Bonus video: