Tivat: Odbornici pristali na spornu isplatu: PZP: Ovo su mafijaške stvari

"Slušamo mi odavno već tu priču Gvozdenovića o 'toplim krevetima', a kako je krenulo, investitorima će on dati i pravo 'prve bračne noći'," poručio je Staničić
103 pregleda 3 komentar(a)
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 10.07.2014. 16:40h

Preko šest sati trebalo je danas odbornicima u Skupštini opštine Tivat da pređu obiman dnevni red od 24 tačke. Najviše pažnje izazvao je predlog odluke o odustajanju od prava žalbe Opštine Tivat na presudu Privrednog suda koji je 18.juna usvojio tužbu firme „Građevinar“ i odlučio da joj je Opština Tivat dužna platiti preko 1,8 miliona eura.

Riječ je o obavezama Opštine iz kontroverznog posla sa „Građevinarom“ po sistemu privatno-javnog partnerstava u kome je građen poslovno-stambeni kompleks na Trgu magnolija u Tivtu. Iz tog posla Opština je izašla sa dobijenom mnogo većom administrativnom zgradom od prethodno ugovorene i manjim brojem dobijenih stambenih i poslovnih propisa, ali je i pored toga, po nalazu zajedničke komisije za prebijanje međusobnih obaveza, od 2011. je trebala „Građevinaru“ u četiri godine da doplati još oko 2 miliona eura. Zbog spora oko kamata, Opština je obustavila plaćanja a „Građevinar“ je tužio, pa je sada došla u situaciju da joj račun bude blokiran i sa njega odjednom skinuto preko 1,8 miliona eura. Podgorička firma nudi novi sporazum po kojem bi joj se preostale obaveze platile do 1. februara 2016. u ratama, a zauzvrat bi „Građevinar“ odustao od naplate skoro 250 hiljada eura kamata.

„Ovo su mafijaški poslovi i vrlo ozbiljne stvari. Pominjali ste danas riječ 'odgovornost' pa da vidim što ćete ovim povodom uraditi. Gdje vam je bio nadzor, projektni zadatak, projektant, praćenje realizacije originalnog ugovora sa 'Građevinarom' koji je gradio mimo ugovorenog i na kraju cehove plaćaju građani Tivta. Mi sad vama i 'Građevinaru' treba da vjerujemo na riječ da, ako potpišeno ovaj sporazum, on sutra navodno neće tražiti kamate koje su mu već dosuđene i na što ima pravo,“ istakao je Vlado Arsić (PzP).

On je podsjetio da je Opština već zbog posla sa „Građevinariom“ platila pola miliona eura odštete građanima koji su dokazali da im pripada dio Trga magnolija, i naglasio da „najmanje 40 etažnih vlansika u kompleksu na trgu se sada sude i dobijaju sportove protiv 'Građevinara'".

„Mi u ovoj Opštini imamo sistemski problem što ne utvrđujemo odgovornost za ovakve milionske štetne aranžmane. Kako možete vjerovati čovjeku za koga i sami kažete da vas je već jednom prevario da će poštovati ovaj 'džentlmenski sporazum',“ upitao je Neven Staničić (LIGA), jer je glavna administratorka Jopvanka Laličič (DPS) prethodno saopštila da vlasnik „Građevinara“ Miloš Šuković nije ispoštovao sporazum o međusobnom prebijanju obaveza koji je SO Tivat usvojila 2010, već je „naknadno u Aneks IV uvrstio kamate koje nisu bile predviđene ni originalnim ugovorom, ni sporazumom koji je usvojila SO“. Gradonačelnik Ivan Novosel (DSP) podržao je potez svog prethodnika Dragana Kankaraša (DPS) da ne plaća Šukoviću ništa po tom Aneksu „jer to nije bilo u skladu sa odlukom o poravnanju koje je usvojila SO“, objašnjavajući da je Šuković tražio kamatu od 7,85 odsto.

„Kamate bi po tome bile veće nego što je ovo što sada moramo platiti. Šteta nije tolika kolikom se predstavlja i proizvedena je nekorektnošću druge strane, a bivši gradonačelnik je bio u pravu što nije potpisao aneks,“ tumači Novosel aferu sa milionskim štetama od zajedničkog posla Opštine i „Građevinara“, a koja se u tivatskoj javnosti već nezvanično naziva „Zavala III“.

Novosel je ipak kazao da će on „dobro pogledati, prvenstveno sebe radi, a i Opštine radi“ novi sporazum koji treba da potpiše sa Šukovićem, kako bi ovaj odustao od blokade Opštine za 1,8 miliona eura i omogućio Tivćanima da to plate u ratama do 1. februara 2016.

Odluka o odustajanju od tužbe na presudu u sporu sa „Građevinarom“ usvojena je glasovima odbornika vladajuće DPS-SDP koalicije, a isto je bilo i sa svim ostalim tačkama dnevnog reda jer je opozicija, koja je učestvovala u raspravi, odbila da glasa, nezadovoljna zbog navodne nelegalne verifikacije mandata jednog odbornika DPS-a na prethodnoj sjednici SO. To je prouzrokovalo naknadnu oštru reakciju DSS koja je optužila opozicionare da su svjesno išli na ruku vladajućoj koaliciji, držeći joj kvorum i omogućavajući da odluke usvaja sa samo 13-14 rasopoloživih svojih glasova, iako joj treba 17 za natpolovičnu većinu.

Opet izlazite u susret investitoru

Skupština je usvojila i predlog izmjena i dopuna Urbanističkog projekta „Pržna I“, kojim se investitoru, katarskom državnom fondu „Qatari Diar“, izlazi u susret i ponovno u skladu sa njegovim željama planira budući elitni hotelsko-turistički kompleks koji ta firma namjerava da gradi u uvali poznatoj pod imenom Plavi horizont.

Odbornici opozicije i predstavnik NVO „Matica Boke“ Ivan Starčević, koji je koristio institut slobodne stolice, kritikovali su namjeru investitora da ovdje gradi kondo hotel sa vilama za prodaju na tržištu, ističući da će zbog benefita koje Vlada omogućava za izgradnju takvih zvanično turističkih, a u suštini nekretninskih projekata, Tivat biti oštećen za najmanje 12 miliona eura.

„Cijeli ovaj posao sa 'Qatari Diarom' je mnogo čudna radnja za koju bi se morao zainteresovati vrhovni državni tužilac. U vrijeme kada je Katarcima zemlju na Plavom horizontu prodavao po 70 eura za metar kvadratni, HTP Primorje je od mještana kupovao obližnje manje parcele po cijenama od 110 do 150 eura po kvadratau i opet ih prodao Katarcima za 70 eura. Opština Tivat je istovremeno, donijela odluku da svojih 40 hiljada kvadrata na Plavom horizontu 'Qatari Diaru' proda za 25 eura po kvadratu. Sve to nikome nije upadalo u oko jer je ekipa iz Vlade Crne Gore imala veliki uticaj na cijelu tu transakciju,“ istakao je Starčević.

Gvozdenović i prva bračna noć

Podržavajući Starčevića, Neven Staničić (LIGA) je kazao da Vlada tjera lokalnu upravu da po željama investitora već drugi ili treći put mijenja plansku dokumentacuiju za uvalu Pržna, a oslobađa investitora plaćanja komunalija, iako on ne gradi klasične turističke i hotelske, već objekte za prodaju na tržištu.

"Slušamo mi odavno već tu priču ministra Branimira Gvozdenovića o 'toplim krevetima', a kako je krenulo, investitorima će on dati i pravo 'prve bračne noći'. To je naša 'sjajna“ budućnost,' poručio je Staničić.

Bonus video: