Tivatska akcija: Zašto glasate kad i sami kažete da je štetno?

Odborrik TA Miomir Abović je kazao da je zahvaljujući glasovima Boškovića i Radonjića izglasana odluka o komunalijama
2 komentar(a)
skupština, Tivat, Foto: Siniša Luković
skupština, Tivat, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 08.07.2015. 06:29h

Udruženje građana „Tivatska akcija“ (TA) reagovalo je na saopštenje OO SDP Tivat u kome se objašnjava da su dva njihova odbornika sa DPS, na posljednjoj sjednici SO izglasali kontroverznu odluku o komunalijama da bi „napravili više koristi nego štete“. Za odluku sa 12 odnornika DPS, glasali su predsjednik SDP Tivta Krsto Bošković i odbornik Jovo Radonjić, dok su preostala tri odbornika socijaldemokrata bili uzdržani.

Odborrik TA Miomir Abović je kazao da je zahvaljujući glasovima Boškovića i Radonjića izglasana odluka o komunalijama koja je „veoma štetna po Opštinu Tivat“, a da je SDP u saopštenju kojim pravda takvo glasanje svojih odbornika, i sama priznala da je nije dobro davati povlastice od čak 70 odsto umanjenja iznosa za komunalije prolikom gradnje kondo-hotela.

„Pa kad ste ovo ovako sjajno objasnili i shvatili, gospodo iz SDP-a Tivat, zašto niste, pobogu, svi na jučerašnjoj sjednici SO glasali uzdržano ili protiv ove odluke, nego su predsjednik OO SDP-Krsto Bošković i još jedan odbornik SDP glasali za, a ostala tri uzdržano? Da podsjetimo građane Tivta - na osnovu tako izglasane odluke o naknadi za komunalno opremanje građevinskog zemljišta garni hoteli, apart hoteli i kondo hoteli oslobađaju se u visini od 70% plaćanja ove naknade, a pansioni, moteli, hosteli i turističke vile u visini od 50% plaćanja ove naknade. Drugim riječima, neko ko npr. želi da gradi kondo hotel ili turističku vilu u prvoj gradskoj zoni (a objekte poput kondo hotela, turističkih vila itd. sigurno ne grade ljudi prosječne platežne moći) platiće manju naknadu za komunalije nego čovjek koji želi da gradi porodičnu kuću u, npr., trećoj gradskoj zoni“, saopštio je Abović.

On je naglasio da se ne može prihvatiti obrazloženje predlagača odluke, gradonačelnika Ivana Novosela (DPS) da se ona donosi zbog stimulisanja investicija u turizam Tivta, jer zakon već u potpunosti obaveza plaćanja komunalija oslobađa investtore klasičnih, velikih hotela ranga 4 i 5 zvjezdica.

„A stimulisanje gradnje i prodaje apartmana pod firmom turističkih vila i kondo hotela nije nikakvo stimulisanje turističke privrede – naprotiv, time se direktno konkuriše hotelskom turizmu i bespovratno uništavaju prostorni resursi, a sve zarad pohlepe određenih povlašćenih investitora i pojedinaca iz vlasti. Saopštenje OO SDP povodom ove tematike u punoj mjeri odslikava beznadežnu poziciju u kojoj se ova partija našla u Tivtu, naročito poslije nedavnog raspada SDP-a na državnom nivou. Raspolućeni između jasnog uvida da njihov koalicioni partner donosi brojne štetne odluke za grad Tivat (od kojih su mnoge prošle zahvaljujući baš glasovima odbornika SDP-a u lokalnom parlamentu) i ličnih i uskopartijskih interesa, tivatski SDP uveliko gubi kompas. Jasan dokaz za to je upravo i konfuzno i potpuno nejasno saopštenje opštinskog odbora SDP-a Tivat, u stilu „znamo što je trebalo da uradimo, ali, oprostite, nismo imali dovoljno hrabrosti za to; ipak su nam funkcije preče“. Nevolja za tivatski SDP je što ovakve jeftine manipulacije više ne mogu proći. Jednostavno, vrijeme manipulantske politike u Tivtu, čiji je SDP bio najmarkantniji predstavnik, nepovratno prolazi“, zaključuje se u saopštenju odbornika TA Miomira Abovića.

Bonus video: