Traže još 250.000 eura za rad DIK-a

"Nema vraćanja povjerenja u izborni proces bez izmjena izbornog zakona jer je važeći donijet dogovorom DPS-a i DF-a"
0 komentar(a)
Radna grupa za parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Radna grupa za parlamentarni dijalog, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2015. 19:25h

Članovi Radne grupe parlamentarnog dijaloga zajedno su potpisali amandman kojim se traži da se Državnoj izbornoj komisiji (DIK) obezbijedi dodatnih 250.000 eura za rad.

Evropska komisija je u Izvještaju o napretku Crne Gore tražila dodatno jačanje DIK-a, kojem je predlogom budžeta opredijeljeno više od 1,4 miliona eura.

Novac će, kako je naveo kopredsjedavajući Radne grupe Milutin Simović, biti iskorišten za jačanje stručnih službi DIK-a i za tehničke uslove.

Radna grupa je juče pripremila izvještaj o svom radu koji će biti proslijeđen liderima partija koji će se sastati u ponedjeljak.

Kopredsjedavajući iz SNP-a, Spasoje Kovačević kazao je da nije bilo konsenzusa o izvještaju jer SNP nije dao svoju sagalasnost.

“Nema vraćanja povjerenja u izborni proces bez izmjena Zakona o izboru odbornika i poslanika, jer važeći je donijet dogovorom samo dva subjekta, DPS-a i DF-a. Nema vraćanja povjerenja bez izmjena Zakona o crnogorskom državljanstvu i Zakonu o registrima prebivališta i boravišta. Nema vraćanja povjerenja dok se zakonom ne zaustavi otimanje mandata, jer se izborna volja građana mijenja kako kome padne na pamet”, rekao je Kovačević novinarima.

Funkcioner Demosa Goran Danilović kazao je da su rokovi za primjenu izbornih zakona drastično probijeni.

"Trebalo nam je deset dana za detektovanje problema. To govori o ozboljnosti problema u kojem se nalazimo”, kazao je on.

Simović je rekao da je izvještaj koji će poslati liderima jasan skener onoga šta je urađeno i šta treba da se uradi.

"Prije svega što smo dobili akcione planove sa opisom aktivnosti, koji je vezan za pojedini član pojedinog zakona. Dobili smo jasan odgovor od institucije i ne samo to, nego i personalnu odgovornost u pojedinoj instituciji u odnosu na pojedinu aktivnost. Definisani su precizni rokovi kojima će se nezavršeno završiti“, rekao je Simović.

Poslanica SDP-a Draginja Vuksanović kazala je da će članovi Radne gupe čekati smjernice od lidera za dalji rad u oblastima kojima se još nijesu bavili i da je u radnoj grupi konstatovano da su neki nadležni organi koji se bave primjenom izbornog zakondavstva probili zakonske rokove.

Milić: U ponedjeljak da se odluči o prelaznoj vladi

Lider SNP-a Srđan Milić kazao je da se do 21. decembra mora znati odgovor na zajedničku inicijativu svih opozicionih partija o legitimnoj vladi prelaznog karaktera.

Milić se sastao sa Erikom Holmgrenom, šefom političko-ekonomskog Odjeljenja u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država, sa kojim je razgovarao o Radnoj grupi parlamentarnog dijaloga.

"To je dan kada će se odlučiti da li se ide na produbljivanje ili rješavanje očigledne parlamentarne, ustavne i institucionalne krizu u Crnoj Gori i naći pravno-politički model postizanja dogovora o prelaznoj vladi", saopštio je predsjednik SNP-a.

Bonus video: