Optuženima preko 68 godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma

Izrečene prvostepene presude u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora oktobra 2016. godine
48682 pregleda 34 komentar(a)
Pojačano prisustvo policije oko zgrade Vrhovnog tužilaštva, Vlade i Skupštine, Foto: Savo Prelević
Pojačano prisustvo policije oko zgrade Vrhovnog tužilaštva, Vlade i Skupštine, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 09.05.2019. 08:22h

Danas u u Višem sudu izrečene su presude optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. godine.

Janko Vučinić, predsjednik Radničke partije rekao je da je Dan pobjede nad fašizmom u Crnoj Gori obilježila mafija u vidu sramne presude još sramnije sudije i vojnika mafije Suzane Mugoše, zanoseći se da će sa ovakvom skandaloznom presudom pobjediti sve slobodne ljude koji su spremni da pruže otpor i pobune se protiv nezapamćenje diktature nametnute od Mila Đukanovića i klike oko njega koji silom drže vlast u Crnoj Gori.
Ambasada SAD je na Twitter-u saopštila da je današnji dan istorijski za Crnu Goru. "Transparentno i otvoreno suđenje je bitan korak naprijed za vladavinu prava koje šalje snažnu poruku o nedopustljivosti pokušaja da se podrije demokratija", stoji u tvitu američke ambasade u Podgorici.
Počeo je pres lidera DF-a Andrije Mandića i Milana Kneževića.
Sutkinja Mugoša završila je obrazlaganje presude.
Sutkinja Mugoša kazala je da je odbrana Andrije Mandića, "u potpunosti paušalna", te da je sud nije mogao prihvatiti kao istinitu.
"Jjer ne sadrži činjenice već samo paušalno osporavanje političke i druge poruke što je posebno bilo zapaženo u završnoj riječi kada se optuženi obraćao građanima", rekla je Mugoša.
Ruski državljanin Eduard Šišmakov oslobođen je optužbe da je počinio krivično djelo - pripremanje djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore izvršenog putem podstrekavanja.
Optužnicom Šišmakov se teretio da je od svjedoka saradnika Saše Sinđelića tražio da pronađe osobu koja će ubiti tadašnjeg predsjednika Vlade Mila Đukanovića, nakon što je propao plan o njegovom hapšenju.
Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću nije određen pritvor
Advokat Miroje Jovanović kazao je da će se žaliti na presudu Višeg suda
Medojević je ranije na Tviteru objavio video na kojem se vide funkcioneri DF-a, među kojima su i Mandić i Knežević, kako iščekuju presudu Višeg suda
Dvojica lidera DF-a, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "državni udar" Crna Gora je prva država u svijetu u vlasništvu mafije, kazao je jedan od lidera Demokratskog fronta, Nebojša Medojević, nakon što su dvojica lidera tog političkog saveza, Andrija Mandić i Milan Knežević, osuđeni na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "državni udar".
Vijesti.me | Sourcefabric
Lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević u društvu Nebojše Medojevića napustili su prostorije Nove srpske demokratije u Hercegovačkoj ulici u Podgorici, i otišli u obližnji lokal
Demokratski front je za 12 časova zakazao konferenciju za novinare na kojoj su nakon presude trebali da se obrate lideri tog političkog saveza.
Konferencija je odložena i čeka se da se obrazloženje presude završi.
Kako javljaju novinari "Vijesti" veliko je interesovanje medija iz Crne Gore i regiona. U prostorijama Nove srpske demokratije pored novinara je i veliki broj stranačkih aktrivista.
Detalj iz prostorija Nove srpske demokratije
Detalj iz prostorija Nove srpske demokratije autor: Vanja Kosović
Dio okupljenih ispred prostorija Nove srpske demokratije
Dio okupljenih ispred prostorija Nove srpske demokratije autor: Vanja Kosović
Advokati odbrane
Advokati odbrane autor: Youtube screenshot
"Sud je imao u vidu odbrane optuženih Mandića i Kneževića koji su naveli da su na putovanje u Rusiju išli radi zvaničnih posjeta ali kod utvrđenih činjenica i događaja sud ih je cijenio kao dio konspirativnosti, tajnosti i prikrivanja u postupanju jer pored tih formalnih posjeta isti su imali dovoljno vremena obzirom na vrijeme koje su provodili u Rusiji na tim putovanjima da dogovaraju aktivnosti kriminalne organizacije sa organizatorima iste, kao što je na primjer po priznanju optuženog Kneževića i svjedoka Bulatovića isti u pauzama jedne od zvaničnih posjeta uspio da stupi u kontakt kasnije sa glavnmim političkim savjetnikom Demokatskog fronta Aronom Šavivom iako mu to tada nije bio zvaničan plan posjete", rekla je sutkinja Mugoša.
autor: Youtube screenshot
"U toku postupka je utvrđeno da su optuženi Šišmakov Eduard i Popov Vladimir od početka 2016. godine do 18.10. 2016. godine na teritoriji Crne Gore, Republike Srbije i Rusije organizovali kriminalnu organizaciju koja za cilj ima vršenje krivičnih djela za koje se po zakonu može izreći kazna zatvora od četiri godine ili teža kazna...", rekla je sutkinja Mugoša.
Sutkinja Mugoša je kazala da je sud utvrdio da su optuženi počinili krivična djela koja im se stavljaju na teret.
"Sud je u toku postupka nesumnjivo utvrdio identitet organizatora kriminalne organizacije Šišmakov Eduarda. Utvrđeno je da je koristio dva pasoša, od kojih je jedan sa lažnim podacima... "
autor: Youtube screenshot

Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar"

Sutkinja Suzana Mugoša je u iznošenju prvostepene presude kazala da su svi koji su obuhvaćeni optužnicom krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora Podgorički Viši sud osudio je Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju poznatom kao "Državni udar".
Vijesti.me | Sourcefabric
Andrija Mandić i Milan Knežević osuđeni su na po pet godina zatvora, dok je vozač DF-a Mihailo Čađenović osuđen na godinu i po zatvora.
Nemanja Ristić osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganja i stvaranje kriminalne organizacije, Srboljub Đorđević i Milan Dušić na po godinu i po zatvora, Branka Milić na tri godine zatvora, Dragan Maksić na godinu i devet mjeseci zatvora. Kristina Hristić osuđena je na uslovnu kaznu zatvora
Optuženi Bratislav Dikić osuđen je na jedinstvenu kaznu od osam godina za krivična djela terorizam u pokušaju putem pomaganaj i stvaranje kriminalne organizacije, a Pedrag Bogićević za ista kjrivična djela osuđen je sedam godina.
Bratislav Dikić
Bratislav Dikić autor: Youtube screenshot
Eduar Šišmakov osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i terorizam u pokušaju, a Vladimir Popov na jedinstvenu kaznu zatvora od 12 godina za ista krivična djela
Sutkinja Mugoša je čitajući presudu kazala da je Knežević na završnom predizbornom skupu DF-a održanom 14. 10. 2016. godine u Podgorici u završnom govoru obratio građanima i pored ostalog saopštio da će nakon održanih izbora 16.10 2016. "Đukanović biti gotov", te "da će policija Crne Gore imati posla sa Demokratskim frontom".
"A prihvatio je (Knežević)) i da angažuje druga lica za izradu planova za evakuaciju ekstrakciju na dan i nakon parlamentarnih izbora i vrši druge poslove i zadatke koji su mu namijenjeni od organizatora", rekla je Mugoša.
"Okrivljeni Milan Knežević da postupa po upustvima i naredbama organizatora i pripadnika kriminalne organizacije da prenosi poruke i uputstva između pripadnika kriminalne organizacije da održava komunikaciju za drugim pripadnicima kriminjalne organizacije koji se nalaze u inostranstvu. Da organizuje proteste ispred Skupštine Crne Gore koji će biti koriščeni za realizaciju kriminalnog plana i nasilnog ulaska u Skupštinu Crne Gore", rekla je između ostalog sutkinja Mugoša.
"Okrivljeni Andrija Mandić da postupa po upustvima organizatora i pripadnika kriminalne organizacije vrbuje druga lica za pripadnike kriminalne organizacije koja će učestvovati u pripremanju i izvršenju krivičnih djela zbog kojih je kriminalna organizacija stvorena", rekala je sutkinja Mugoša
Sutkinja Suzana Mugoša kazala je da su svi okrivljeni krivi za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora
Izricanje presude
Izricanje presude autor: Youtube screenshot
Pojačano prisustvo policije
Pojačano prisustvo policije autor: Savo Prelević
autor: Savo Prelević

Jedan od lidera Demokratskog fronta, Milan Knežević, rekao je da on i Andrija Mandić izricanje presude neće čekati u sudnici.

"Niti imamo namjeru da dajemo legitimitet sudskom vijeću koje će pročitati naredbu u ime porodice Đukanović", kazao je Knežević.

Jedan od lidera DF-a je poručio da su spremni da pruže svaki vid otpora Jedan od lidera Demokratskog fronta optuženih u slučaju "državni udar", Milan Knežević, kazao je za Televiziju Vijesti da on i Andrija Mandić presudu neće čekati u sudnici, već sa svojim "najvjernijim ljudima" u Podgorici.
Vijesti.me | Sourcefabric

Već od 8 časova, sat prije planiranog izricanja presude oko zgrade Višeg suda su pojačanje mjere policijskog obezbjeđenja, dok je Njegoševa ulica zatvorena.

Pojačano prisustvo policije je i oko zgrade Vrhovnog tužilaštva, Vlade i Skupštine.

Policija ispred zgrade Višeg suda
Policija ispred zgrade Višeg suda autor: Savo Prelević
autor: Savo Prelević

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optuženi su i lideri Demokratskog fronta (DF) Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i vozač tog političkog saveza Mihailo Čađenović.

Postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi se posebno.

Specijalni tužilac Saša Čađenović, na kraju iznošenja završnih riječi, 28. marta, zatražio je da se Šišmakov i Popov kazne maksimalnom kaznom zatvora.

On je za Kneževića predložio blažu, a za Mandića i Čađenovića strože kazne.

Advokati optuženih za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora zatražili su oslobađajuće presuda za svoje branjenike.

Oni su kazali da su materijalni dokazi suprotni sa izjavom svjedoka saradnika Saše Sinđelića.

Bonus video: