Ujedinjena Crna Gora: Branimo Crkvu, ali po pravilima Crkve

Iz Ujedinjene Crne Gore pozivaju kolege "koji iskreno osjećaju i vide opasnost" po narod, državu i crkvu da se politički organizuju i politički odgovore "na ovu političku lakrdiju vlasti"
8162 pregleda 16 komentar(a)
Ilustracija, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG, UCG
Ilustracija, Foto: UCG, UCG, UCG, UCG, UCG
Ažurirano: 29.12.2019. 12:33h

Obaveza vjernika je da brane Crkvu, ali po pravilima koja Crkva uspostavi, saopšteno je danas iz Ujedinjene Crne Gore.

"Mi nemamo dva naroda pa da jedan sluša i čuje ono što od nas kao vjerujućih ljudi traži Crkva, a drugi da ide za pozivom političkih partija. Od trenutka zaoštravanja krize i stavljanja kvazi zakona o Slobodi vjeroispovijesti u skupštinsku ptoceduru UCG ne vuče nikakve samostalne poteze nego pažljivo sluša šta je molba i zahtjev naše Mitropolije, odnosno Episkopskog savjeta Srpske Pravoslavne Crkve u Crnoj Gori. Tako će biti i ubuduće. Naša obaveza je da branimo Crkvu ali po pravilima koja Crkva uspostavi. Ne trebaju nam desetine komandanata nego jedna mudra i hladna glava, a vjerujemo i znamo da je ima u našoj Crkvi", navodi se u saopštenju.

Kako ističu važno je djelovati sinhronizovano i mudro kako bi se spriječio "naum vlasti da zada konačan udarac" pravoslavnoj Crkvi, "a preko toga i dovrši proces pljačkanja državnog budžeta i obezbijedi još jedan pokradeni mandat za upravljanje Crnom Gorom".

"U susret danu Hristovog rođenja zadatak pravoslavnih vjernika je da hrišćanski brane svoje Svetinje. Pozivamo sve mlade ljude čija se snaga i crkvenost vidi ovih dana širom Crne Gore da pažljivo osluškuju molbe i savjete crkvenih velikodostojnika jer je to jedini siguran put da ne pogriješimo i ne upadnemo u zamku ostrvljenih bandita koji vjeruju da ovo mogu riješiti preko noći, prelomiti preko koljena i uz pomoć gole državne sile i straha vladati do vlastitog biološkog nestanka", navodi se u saopštenju Ujedninjne Crne Gore.

Iz te stranke pozivaju kolege "koji iskreno osjećaju i vide opasnost" po narod, državu i crkvu da se politički organizuju i politički odgovore "na ovu političku lakrdiju vlasti".

"U Crkvi oduvijek postoji uspostavljena hijerarhija i pravila po kojima se funkcioniše - mi niti ćemo, niti možemo biti pridodate crkvene vođe ali moramo postaviti zajedničku politiku i slogu naspram ove DPS-ove providne ali zlokobne namjere. I djeci je jasno da progon Crkve može biti zaustavljen samo pobjedom nad ludačkom i hajkačkom politikom DPS-a i njenog profiterskog lidera Mila Đukanovića. Pozvani smo da po prvi put nađemo put sloge i zajedništva i da se ne trošimo na međusobne obračune i borbu oko poslaničkih mandata. Onako kako Crkva pravi plan za odbranu Svetinja, valjda bi i mi trebali da napravimo plan zajedničkog djelovanja kako bismo olakšali i narodu i Crkvi. Ne bude li pobijeđen i srušen Đukanović teror će se nastaviti u nedogled, a za pobjedu nam treba savezništvo i traženje prijatelja na svim adresama. Ili to ili da se skrajnemo i ne pravimo štetu".

"Uvjereni smo da će pravoslavni vjernici na Badnje veče i Božić napuniti sve hramove naše Crkve u Crnoj Gori i poslati sliku svijetu ko je ko i ko se za šta bori. Ima nas više i pametniji smo od njih. Pokazujmo to na svakom koraku i pobijedićemo", zaključuje se u saopštenju Ujedinjene Crne Gore.

Bonus video: