Ulcinj: Lokalni parlament u utorak razmatra o urbanističkim planovima na atraktivnim lokacijama

Gradnja na divlje u ovom gradu je zato postala normalna pojava
76 pregleda 0 komentar(a)
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ulcinj, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 15.02.2016. 19:18h

Nepostojanje urbanističkih planova, hroničan je problem Ulcinja, zbog kog građani trpe, a nerijetko su i meta inspekcija. Gradnja na divlje u ovom gradu je zato postala normalna pojava.

Za sjutra je zakazana vanredna sjednica lokalnog parlamenta na kojoj će biti razmatrano sedam urbanističkih planova od kojih su neki na atraktivnim lokacijama. Međutim, zbog krize vlasti u našem najjužnijem gradu pitanje je hoće li uopšte biti i kvoruma .Opoziciji je čudno i zašto se još ne usvaja opštinski budžet.

Hronični problem divlje gradnje u Ulcinju mogao bi djelimično biti riješen usvajanjem sedam urbanističkih planova koji su na dnevnom redu vanredne sjednice lokalnog parlamenta u utorak. Opozicija tvrdi da su ti planovi mogli biti usvojeni mnogo ranije.

"Radi se uglavnom o DUP-ovima koji su već dugo prošli zakonom propisane procedure i čekaju iz neobjašnjivih razloga stavljanje na dnevni red Skupštine. Sve je to moglo biti urađeno mnogo ranije, građani trpe i snose posledice zbog neažurnosti i nedostatka dobre volje predstavnika parlamentarne većine u Ulcinju", kazao je Skender Elezagić iz ulcinjskog SDP-a.

I u URA-i, koja je nedavno iz vlasti prešla u opoziciju, sličnog su stava.

"Ova kriza lokalnog parlamenta traje skoro godinu dana i u tom periodu nagomilao se veliki broj odluka izvršne vlasti. Tu prije svega mislim na odluke koje su povezane sa interesima građana - urbanistički planovi, nekoliko parcela koje čekaju kompletiranje i usvajanje u lokalnom parlamentu, a koje su direktno povezane sa gradnjom i sa interesima građana". kazao je Omer Barjaktari iz URA.

S druge strane, šef lokalnog parlamenta iz vladajuće FORCE to negira.

"One ranije nijesu mogle biti pred odbornike i ja to kao predsjednik SO ne bih dozvolio. Urbanistički planovi traju dugo, nijesu to odluke koje se usvajaju za godinu dana, već traju 20-30 godina, morali smo postovati procedure", rekao je predsjednik SO Ulcinj Fuad Hadžibeti.

Iako u Ulcinju više ne postoji skupštinska većina, Hadžibeti vjeruje da će kvoruma za sjednicu biti.

"Urbanistički planovi su potreba naše opštine. Interesantne su izmjene i dopune Ulcinjskog polja, Limana, Pristana. Atraktivne lokacije su u pitanju, i imamo jedan plan koji je konkretan za naselje Kodre, tu nismo imali ranije planove. Moći ćemo da legalizujemo te objekte i privrednike koji tu posluju", kazao je Hadžibeti.

Opozicionarima je čudno i neodgovorno sto se na dnevnom redu nije našla i odluka o budžetu za ovu godinu. Zbog krize vlasti, Ulcinj je trenutno bez najvažnijeg akta i funkcioniše na osnovu privremenog finansiranja.

"Predlog budžeta je prošao javnu raspravu i bilo je logično i da se budžet nađe na dnevnom redu, tim prije što bi se na taj način stvorili uslovi da se povuku sredstva kredita i pruzi finansijska injekcija budžetu Opštine, koji je u kolapsu", kaže Elezagić.

Iz SDP-a poručuju da kriza vlasti u Ulcinju predugo traje, te da bi prema građanima bilo najpravednije organizovati vanredne izbore.

Bonus video: