URA aplicira za članstvo u Zelenima

Nadležna Komisija će uraditi monitoring ukupnih kapaciteta pokreta
1310 pregleda 3 komentar(a)
Abazović i Tomas Vajs prilikom njegove posjete Crnoj Gori, Foto: GP URA
Abazović i Tomas Vajs prilikom njegove posjete Crnoj Gori, Foto: GP URA
Ažurirano: 08.11.2019. 11:23h

Građanski pokret URA podnijeće zahtjev za prijem u članstvo Zelenih Evrope, čiji Kongres se održava sjutra i u subotu u Finskoj.

Lider GP URA Dritan Abazović će sa kolegama prisustvovati kongresu Zelenih, koji su rastuća politička snaga u Evropskoj uniji. Delegacija Zelenih nedavno je boravila u Crnoj Gori, kada je i najavljeno da će URA svoju politiku usmjeravati u tom pravcu.

Iz GP URA “VIjestima” je rečeno da će nakon aplikacije komitet evropskih Zelenih formirati komisiju koja će posjetiti Crnu Goru i uraditi monitoring ukupnih kapaciteta tog pokreta.

“Nakon što ta komisija završi svoju procjenu i podnese izvještaj, ukoliko sve bude po planu, URA bi na narednom ljetnjem kongresu Zelenih mogla postati član asocijacije European greens. URA je u rekordnom roku došla u situaciju da postane dio neke od grupacija koje funkcionišu u Evropskom parlamentu”, rečeno je “Vijestima” iz GP URA.

Oni podsjećaju da su Zeleni Evrope stranka koja je u velikoj ekspanziji i da naročito veliki rast bilježe u Njemačkoj: “Svoj rezultat sa prethodnih izbora za Evropski parlament (EP) popravili su skoro za 30 odsto i sa prethodnih 50 mjesta, povećali na oko 70”, navode iz GP URA.

Kongresu Zelenih će prisustvovati lideri i predstavnici iz svih zelenih partija Evrope, kao i onih koje su u procesu kandidature za članstvo. Domaćin kongresa je finska partija zelenih, koja je dio aktuelne vlasti u Finskoj.

Delegacija URE će prilikom boravka u Finskoj imati više zvaničnih sastanaka sa zelenima Njemačke, zelenima Finske, zelenima Holandije i zelenima Austrije. Predstavnici URE sastaće se i sa zelenim partijama iz regiona – DOM Makedonija, rečeno je “Vijestima”.

U delegaciji GP URA su pored Abazovića i potpredsjednica Suada Zoronjić i generalni sekretar Mileta Radovanić.

Komitet Zelenih zadovoljan izvještajem Vajsa

Komitet Zelenih Evrope je bio veoma zadovoljan izvještajem Tomasa Vajsa o njegovoj radnoj posjeti Crnoj Gori: Zeleni Evrope iskazali su spremnost i zainteresovanost da bliže sarađuju sa Građanskim pokretom URA oko zajedničke zelene agende, borbe za zaštitu životne sredine, ali i borbe protiv korupcije, podsjećaju iz GP URA.

Bonus video: