URA podnijela zahtjev: Traže da se ispita porijeklo imovine Mila Đukanovića

Oni takođe navode da je "ASK do sada najviše pokretao postupke protiv opozicionih partija i njihovih predstavnika zbog trivijalnih propusta. "
3790 pregleda 14 komentar(a)
Ilustracija, Foto: URA
Ilustracija, Foto: URA

Građanski pokret URA, kao i što je najavio, podnio je danas Agenciji za sprječavanje korupcije (ASK) zahtjev za pokretanje postupka sa ciljem utvrđivanja vjerodostojnosti podataka iz imovinskog kartona predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića, saopšteno je iz ove partije. "Kad već u ASK-u vole da se bave formalnom kontrolom izvještajima i provjerama nepravilnosti u njima sada imaju priliku da provjere imovinski karton predsjednika Crne Gore i šefa OKG DPS Mila Đukanovića i utvrde da li je prijavio prihod od Atlas banke po osnovu otpisa dugovanja“, navode u URI. U zahtjevu koji potpisuje izvršni direktor URE Zoran Mikić navodi se "postoji sumnja da je javni funkcioner Milo Đukanović prekršio Zakon o sprječavanju korupcije odnosno da nije ispoštovao odredbe propisane članovima 23 i 24 Zakona."

Zahtjev URA ASKZahtjev koji je URA podnijela ASK

Kako navode u URI "postoji opravdana sumnja da Đukanović u izvještaju nije naveo prihod od Atlas banke po osnovu otpisa dugovanja u iznosu od 16 741,24 eura u okviru u dijelu izvještaja „III.3 Prihodi, premije i dobici na osnovu drugog posla, djelatnosti, aktivnosti, rente ili drugih izvora“, ali i da pomenuti dug nije ranije evidentirao u izvještajima u dijelu „IV.10 Dugovi po osnovu kredita, zajmova i ostali dugovi“ i ako ga Zakon na to obavezuje." Naglašavaju da pomenuti iznos Đukanović nije mogao da evidentira ni kao poklon jer bi na taj način prekršio odredbe članova 16 i 17 Zakona o sprječavanju korupcije. U URI su naveli da je Đukanović godinama unazad obavljao najveće državne funkcije i da je bio u obavezi da tačne informacije i izvještaje dostavlja Agenciji. "ASK ne smije da se zadovoljava pukom formom već mora da se bavi suštinom, a to je dubinska kontrola izvještaja i po potrebi sprovođenje forenzičke revizije računovodstvenih i finansijskih izvještaja političkih partija"saopšteno je iz URA.

Oni takođe navode da je "ASK do sada najviše pokretao postupke protiv opozicionih partija i njihovih predstavnika zbog trivijalnih propusta. " U URI podsjećaju da su još ranije javnosti najavili tekst Zakona o porijeklu imovine koji će predložiti Vladi, a kojim je predviđeno da Poreska uprava neselektivno mora vršiti ispitivanje porijekla imovine u vlasništvu državljana Crne Gore kojima vrijednost imovine prelazi 200.000 eura, bez obzira da li su javni funkcioneri.

Bonus video: