Vesna Medenica neće u politiku jer ne može da priča ono što ne misli

"Nikada za 31 godinu, koliko sam u pravosuđu, nije mi se to desilo. Da li postoje politički centri i da li mogu uticati na pojedine sudije stvar je kredibilnosti svakog sudije."
71 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Vesna Medenica, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.04.2011. 06:52h

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica tvrdi da nije povezana sa DPS-om i da je i ona sama bila iznenađena kada je pozvao nekadašnji premijer Milo Đukanović da joj ponudi funkciju vrhovne državne tužiteljke prije osam godina.

U intervjuu "Vijestima", Medenica ističe da nikada nikoga nije vukla za rukav i da je imala prilika da se bavi politikom, ali da joj je draža matična profesija.

• U gotovo svim izvještajima i EU i SAD se ukazuje da pravosuđe mora biti oslobođeno političkog uticaja. Što mislite zašto se to da postoji politički uticaj uopšte ne dovodi u pitanje?

Ta sumnja je posljedica načina izbora predsjednika Vrhovnog suda. Ustav utvrđuje do sada neuobičajen model da predsjednika Vrhovnog suda bira i razrješava Skupština na zajednički predlog predsjednika države, predsjednika Skupštine i premijera.Mislim da nije dobro rješenje da sudska vlast ne učestvuje u izboru predsjednika Vrhovnog suda.

Ustav je takođe odredio da je predsjednik Sudskog savjeta po položaju predsjednik Vrhovnog suda, pa ako se analizira da ostale dvije grane vlasti učestvuju u izboru čelnika sudstva, a sudska kao treća i samostalna grana vlasti je lišena bilo kakvog uticaja na ostale dvije grane vlasti, onda je logično zaključiti da ostale dvije grane vlasti imaju direktni uticaj na odabir kandidata i čelnika treće grane vlasti. To može izazvati sumnju o postojanju političkog uticaja.

• Da li ste se Vi suočavali sa pritiscima određenih političkih ili drugih centara moći?

Nikada za 31 godinu, koliko sam u pravosuđu, nije mi se to desilo. Da li postoje politički centri i da li mogu uticati na pojedine sudije stvar je kredibilnosti svakog sudije.

• A kako gledate na tvrdnje da ste bili na čelu tužilaštva, pa sada sudstva zbog bliskosti sa DPS-om?

I ja sam bila iznenađena kada sam bila pozvana da se sa mnom obavi razgovor za funkciju vrhovnog državnog tužioca. Bila sam zatečena. Nikada nikoga nijesam molila za svoju poziciju u karijeri i nikada nikoga nijesam povukla za rukav. Moj rad je bio jedina preporuka. Nikada nijesam imala nekoga ko me gurao i nekoga bliskog vlasti. Ja sam sigurno mogla da se bavim politikom i imala sam prilika za to, ali mi je struka daleko draža.

• Ko vas je pozvao na razgovor?

Tada je to bilo ovlašćenje premijera. Tada ga prvi put vidim i prvi put sa njime razgovaram.

• Da li mislite da bi Vas pozvao da se raspitao i znao da Vi imate politička ubjeđenja koja su bliska nekim opozicionim partijama?

To treba njega da pitate.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: