Vestervele: Lukšić je dobro radio

Gido Vestervele pohvalio bivšeg premijera za napredak u evropskim integracijama
7 komentar(a)
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Biro Vlade CG
Igor Lukšić, Gido Vestervele, Foto: Biro Vlade CG
Ažurirano: 21.02.2013. 08:50h

Crna Gora je u većem dijelu izgradila svoju pregovaračku infrastrukturu, a vlasti će nastaviti sa izradom akcionih planova za otvaranje 23. i 24. poglavlja, saopštio je crnogorski ministar vanjskih poslova i evropskih integracija Igor Lukšić.

On je tokom susreta sa njemačkim kolegom Gidom Vesterveleom juče u Berlinu rekao kako se nada da će njemački eksperti pomoći da akcioni planovi budu kvalitetni i omoguće da Crna Gora dokaže da je sposobna da se nosi sa svim izazovima pregovaračkog procesa.

“Pregovarački okvir je utvrđen i raduje nas da je Crna Gora uspjela da postigne ovakav napredak. Moram da naglasim da je to između ostalog i lična zasluga Lukšića dok je bio predsjednik Vlade”, kazao je Vestervele, navodeći da je bitno sprovoditi dalje reforme.

“To smo se dogovorili, a cilj mora da bude implementacija evropskih standarda u važnim oblastima kakve su vladavina prava i borba protiv kriminala”.

Lukšić je kazao da je sa Vesterveleom razgovarao i o situaciji u regionu i kazao da će Crna Gora biti dio rješenja bilo kog pitanja u regionu, “a ne uticati da problemi nastaju”.

Crnogorski šef diplomatije je tokom posjete Njemačkoj prisustvovao sjednici Odbora za evropske poslove Bundestaga, kojim predsjedava Gunter Krihbaum. Članovi odbora su iskazali punu podršku nastavku reformskih aktivnosti u daljim integracionim procesima na planu dostizanja evropskih standarda.

Na sastanku je, kako se navodi, bilo riječi o unutrašnjoj situaciji u Crnoj Gori, izazovima koji predstoje u evroatlantskoj i evropskoj integraciji, ekonomskom aspektu, kao i aktuelnom regionalnom momentu i važnoj ulozi Crne Gore u kontekstu daljih integracionih procesa. Lukšić se juče sreo i sa njemačkim vicekancelarom Filipom Reslerom.

Bonus video: