"Vječna vlast" tražiće još jednu pobjedu: Opozicija u CG se svađa, a vrijeme im curi

Vrućoj jeseni prethodilo je vruće političko ljeto tokom kojeg je došlo do najozbiljnijeg sukoba unutar opozicije u posljednjih nekoliko godina i to između dvije najjače grupacije, Demokratskog fronta (DF) i Demokrata
3286 pregleda 11 komentar(a)
Sjednica Odbora za izborno zakonodavstvo, Foto: Boris Pejović
Sjednica Odbora za izborno zakonodavstvo, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.09.2019. 09:39h

Crnu Goru čeka još jedna vruća politička jesen nakon koje će možda biti jasnije kako će se odvijati procesi naredne godine kada su na programu redovni parlamentarni izbori.

Na njima će "vječna vlast", predvođena Demokratskom partijom socijalista (DPS), tražiti još jednu, ko zna koju po redu izbornu pobjedu, dok će opozicija pokušati da izađe iz začaranog kruga poraza koji traje već skoro 30 godina.

Vrućoj jeseni prethodilo je vruće političko ljeto tokom kojeg je došlo do najozbiljnijeg sukoba unutar opozicije u posljednjih nekoliko godina i to između dvije najjače grupacije, Demokratskog fronta (DF) i Demokrata.

Povod je bio ulazak Demokrata u skupštinski Odbor za izmjenu izbornih i drugih zakona koji bi trebalo, prema mišljenju opozicije, konačno da omogući održavanje prvih slobodnih i fer izbora u Crnoj Gori.

Pod pritiskom Evropske unije, ulazak Demokrata u Odbor podržao je i DPS, ali to se nije svidjelo DF.

Optužili su Demokrate da su sklopili pakt s vlašću i odustali od glavnog zahtjeva opozicije – formiranja tehničke Vlade, koja bi nadzirala sprovođenje novih zakona.

Demokrate odgovaraju da nisu odustale od tehničke Vlade i optužuju DF da je samo godinu ranije ušao u isti taj Odbor.

Sukob je eskalirao serijom oštrih i uvredljivih saopštenja nakon kojih se postavlja logično pitanje: da li je uopšte moguća bilo kakva dalja saradnja te dvije grupacije, bez kojih opozicija ne može da sruši vlast?

Sukobi duboko štete opoziciji

Direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) iz Podgorice Daliborka Uljarević za DW ocjenjuje da sve to ne znači da su se odnosi u opoziciji bitnije promijenili, već su samo postale vidljivije razlike i netrpeljivosti.

"Vrijeme je da se konačno raskine s nerealnim očekivanjima o nekakvoj opozicionoj sabornosti i da se vidi koji je to sistem minimalne koordinacije u zagovaranju uslova za fer i demokratske izbore. To će pokazati i ko je spreman da zaista razgovara o suštinskim pitanjima, a ko ima ulogu da skreće pažnju sa njih", smatra Uljarević.

Manje opozicione stranke za sada sa strane prate taj sukob, a jedna od onih koja često poziva opoziciju da bolje sarađuje jeste Ujedinjena Crna Gora (UCG).

Njen poslanik Goran Danilović poručuje za DW da lideri DF i Demokrata moraju da prevladaju lične animozitete.

"Moraju, jer će nepomirljivom svađom izazvati apstinenciju kod glasača i upravo oni potom imati najveću štetu. Moraju, jer moraju imati državničke mudrosti ako žele da svi zajedno vodimo državu. Pojedinačno, niko nema snagu da pobijedi vlast, pa nam je, umjesto gorljivih izjava, potrebno popuštanje i razumijevanje. Pa i svađa, ali oko najboljeg rješenja – a ne međusobni progon do istrebljenja“, kaže Danilović.

Za i protiv tehničke Vlade

Poput DF, i Ujedinjena Crna Gora ima stav da je prvo potreban Sporazum s vlašću o tehničkoj vladi, pa tek onda zajednički rad u Odboru na izmjenama izbornog zakonodavstva.

"Obrnutim postupkom opozicija gubi i biva uvučena u tromu i neproduktivnu političku priču od koje koristi ima DPS. Taj Odbor ne može da uradi ništa, jer su svi u grču, izuzev poslanika vlasti. Gubimo vrijeme i pokazujemo kukavičluk", naglašava Danilović.

Daliborka Uljarević iz CGO, pak, smatra da je tehnička Vlada i nepotrebna i štetna za opoziciju dugoročno.

"Fokusiranje na taj model troši opoziciji dragocjeno vrijeme, a ne vidim ni da je to realno moguće. Mi smo 2016. godine imali prelaznu vladu, u jednom daleko povoljnijem okruženju, ali su njeni dometi bili ograničeni. Danas nema nikakve zainteresovanosti međunarodne zajednice za koncept tehničke vlade, DPS je ’zategao’ sistem do te mjere da bi i u situaciji da dođe do tehničke vlade opozicioni i nestranački ministri bili fikusi", vjeruje Uljarević.

Koji je najbolji put za opoziciju?

Direktorka CGO zato vjeruje u rad Odbora u kom bi, kako kaže, opozicija trebalo da se izbori za sljedeće: "Uređen birački spisak, puna unutrašnja i spoljna kontrola izbornog procesa, novi savjeti Agencije za sprječavanje korupcije, Javnog servisa i Agencije za elektronske medije u kojima DPS i njegovi igrači neće imati prevlast, novi Vrhovni državni tužilac koji će biti spreman da se svojim poslom bavi profesionalno i neselektivno, unaprjeđenje efikasnosti rada Državne izborne komisije (DIK), ali ne njena puna profesionalizacija jer bi time opozicija izgubila u tom tijelu i dosadašnji uticaj.“

To bi, prema mišljenju Daliborke Uljarević, trebalo bi da bude mapa puta opozicije i sve to bi, smatra, mogla da postigne i građanska opozicija, bez DF.

Goran Danilović, poslanik UCG, ipak insistira na tome da je tehnička vlada "minimum minimuma" za opoziciju da bi izašla na izbore.

"Tehnička vlada koja će predložiti budžet parlamentu za 2019. godinu, pratiti njegovo trošenje i sprovođenje izbornih pravila, i tehnička vlada sa pratećim leks specijalisom, kojim će biti otete poluge ’sive moći’ vlasti", jasan je Danilović.

Vrijeme u međuvremenu curi. Rok za dogovor o izbornim zakonima je 15. novembar, a dio opozicije koji radi u Odboru postavio je 15. oktobar kao rok da vlast prihvati pregovore o tehničkoj vladi.

Traži se i promjena Ustava

Demokratski front je, u međuvremenu, najavio da će tražiti izmjene Ustava u cilju obezbjeđivanja veće ravnopravnosti srpskog naroda.

Stigle su i poruke da bez toga neće ni učestvovati u pregovorima o izbornom zakonodavstvu.

Daliborka Uljarević smatra da to odgovara samo vladajućoj DPS, koja će svojom poznatom retorikom uzvratiti o navodnoj ugroženosti Crne Gore od unutrašnjih i spoljnih neprijatelja.

"Ping-pong koji DPS i DF godinama igraju ispunjava politički i medijski prostor, a ta dva radikalna pola crnogorske političke scene imaju i zajednički cilj: da ograniče razvoj zdrave, građanske alternative, jer u njoj vide najvećeg neprijatelja. To u konačnici neće voditi promjenama ustava u dijelu identitetskih pitanja, ali će time DF i DPS skretati pažnju s mnogo važnijih pitanja", zaključuje Uljarević.

Goran Danilović podsjeća da je za izmjene Ustava potrebno vrijeme i da su procedure komplikovane – a "mi vremena nemamo".

Ipak, svaku promjenu Ustava kojom se obezbjeđuje ravnopravnost srpskog naroda, ili koje god nacionalne zajednice, kao i ravnopravnost srpske jezičke većine, UCG će podržati svim bićem. Ubijeđen sam, međutim, da DPS nije partner za taj dogovor, jer oni vjeruju da diskriminacije nema i od te političke laži odlično žive", vjeruje Danilović.

Šta ako bi opozicija pobijedila na izborima?

S obzirom na dubinu najnovijeg sukoba u opoziciji, postavlja se i pitanje – ako bi ona sjutra pobijedila na izborima, da li bi mogla da sastavi funkcionalnu vlast?

"Mogla bi, ali postavlja se pitanje koliko bi to trajalo i kome bi bilo u korist, ako se ne promijenimo i državnički ne uozbiljimo", kaže Danilović i zaključuje: "Ne treba nam nakon DPS vlada kao njihova, nego bolja. Ako ćemo da ličimo na njih, onda ne treba uzalud gubiti vrijeme – tek bi to uništilo Crnu Goru. Zato budimo mudri, iako nije lako, jer to nam je jedino oružje".

Bonus video: