Vlada se preigrala u zaštiti javnog zdravlja

Ustavni sud u petak o objavljivanju spiskova o samoizolaciji, sudija izvjestilac tvrdi da je to bio put ka stigmatizaciji tih građana
6756 pregleda 0 komentar(a)
Predsjednik NKT Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Predsjednik NKT Milutin Simović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.05.2020. 07:20h

Ukoliko Ustavni sud na sjednici u petak prihvati predlog sudije izvjestioca, odluka Nacionalnog koordinacionog tima za zarazne bolesti o objavljivanju spiska građana koji su bili u samoizolaciji, vjerovatno će biti proglašena neustavnom.

NKT je objavio imena osoba kojima su bila izdata rješenja o obaveznoj samoizolaciji, a Vlada je 21.marta saopštila da je “odluka donijeta pošto je utvrđeno da pojedina lica krše mjeru izlažući visokom riziku cijelu Crnu Goru”.

Vlada je spisak objavila na svom sajtu, da bi ga kasnije uklonila.

Sudija izvjestilac Ustavnog suda predložio je da se pokrene postupak za ocjenu ustavnosti vladine odluke na osnovu inicijative koju je još u martu podnijela NVO Građanska alijansa, saznaju “Vijesti”.

Predlog će se naći na dnevnom redu sjednice u petak.

Sudija izvjestilac je mišljenja da je objavljivanjem ličnih podataka o licima u samoizolaciji stvorena pretpostavka za njihovu stigmatizaciju, kao i da njihove podatke može koristiti neograničen broj građana. Takođe to je moglo odvratiti one kojima je bila potrebna medicinska pomoć da traže pomoć.

Vlada i NKT nijesu objavljivanjem spiska osoba u samoizolaciji postigli pravničnu ravnotežu između potrebe da se zaštiti zdravlje građana i pravo na zaštitu ličnih podataka garantovanih Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

Iako je Agencija za zaštitu ličnih podataka, na čijem je čelu Sreten Radonjić, dala pozitivno mišljenje NKT, sudija izvjestilac smatra da ipak nije bilo po zakonu jer nijesu razmotrene manje restriktivne mjere i jer građani nijesu dali saglasnost da se njihovi lični podaci objave.

Sreten Radonjić
Dao saglasnost za objavljivanje ličnih podataka građana: Sreten Radonjić(Foto: Luka Zeković)

Imena osoba u samoizolaciji objavljena su nešto prije ponoći 21. marta na internet stranici Vlade Crne Gore. Na spisku su bili datumi od kada su u samoizolaciji, adresa i mjesta iz kojih su.

Odluka je donijeta nakon što je, kako su objasnili, utvrđeno da pojedina lica, kojima je po ulasku iz inostranstva u Crnu Goru izrečena ova mjera, napuštaju domove izlažući time visokom stepenu rizika sve sa kojima stupaju u kontakt i cijelu Crnu Goru.

Ovu odluku Vlade kritikovale su gotovo sve relevantne nevladine organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava. Centar za građansko obrazovanje, Akcija za ljudska prava, Građanska alijansa, Centar za demokratsku tranziciju i jednoglasni su u ocjeni da je ova odluka ozbiljno narušavanje prava na privatnost.

“Neka svako zna ko ga od komšija i sugrađana dovodi u opasnost”

Sudija izvjestilac odbacio je predlog o obustavi odluke o objavljenom spisku, jer njega više i nema na sajtu Vlade.

Spiskovi lica u samoizolaciji od početka maja nisu dostupni na sajtu Vlade, ali iz te institucije od tada “Vijestima” nisu odgovorili da li je donijeta odluka o uklanjanju linka ili je u pitanju problem u radu internet stranice. Na linku na kome je bio objavljen spisak, juče je prikazivan “eror”.

Nakon objavljivanja spiskova, Vlada je na twiter nalogu objavila: “Neka svako zna ko ga od komšija i sugrađana dovodi u opasnost”.

Bonus video: