Vlada utvrdila Predlog zakona o zaštiti stranaca

Kako se navodi, novim Zakonom implementiraju se standardi međunarodnog humanitarnog prava i standardi zaštite ljudskih prava u politiku prijema, u skladu sa potrebom da se stvori sigurno i dostojanstveno okruženje za tražioce azila, kao i da se obeshrabri bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila
0 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 15.09.2016. 17:59h

Donošenjem Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca uspostaviće se efikasan sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju, kao i u zemljama Evropske unije (EU), jednake šanse za uspjeh u postupku i isti tretman.

U okviru harmonizacije nacionalnog zakonodavstva sa propisima EU u oblasti azila, Vlada je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao potpredsjednik Duško Marković, utvrdila Prijedlog zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti stranaca.

“Donošenjem ovog Zakona u Crnoj Gori će se uspostaviti efikasan i jedinstven sistem azila u kome se strancima koji traže međunarodnu zaštitu garantuju, kao i u zemljama EU, jednake šanse za uspjeh u postupku i isti tretman”, saopšteno je iz Vlade.

Kako se navodi, novim Zakonom implementiraju se standardi međunarodnog humanitarnog prava i standardi zaštite ljudskih prava u politiku prijema, u skladu sa potrebom da se stvori sigurno i dostojanstveno okruženje za tražioce azila, kao i da se obeshrabri bilo koji vid zloupotrebe u sistemu azila.

Na sjednici je usvojen i Deseti kvartalni izvještaj o ukupnim aktivnostima u okviru procesa integracije Crne Gore u EU, od aprila do juna.

U saopštenju se kaže da je Vlada donijela Uredbu o izmjeni i dopunama Uredbe o načinu označavanja naziva naselja, ulica, trgova i zgrada i sadržaju i načinu vođenja evidencije.

Time je, dodaje se, unaprijeđen pravni osnov za sve baze podataka o građanima u kojima je sadržana njihova adresa.

Na sjednici je razmotrena i usvojena Informacija o izgradnji Srednje stručne skole u Golubovcima, uz predlog za zaključenje poravnanja u postupku povraćaja oduzetih imovinskih prava bivših vlasnika. “Tim povodom, Vlada je dala saglasnost Zaštitniku imovinsko-pravnih interesa Crne Gore za zaključenje poravnanja sa bivšim vlasnicima nepokretnosti na kojoj je planirana izgradnja škole, u iznosima naknade prema procjeni procjenitelja od 18. aprila 2016. godine”, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: