Vlast čuva Vujanovića od ponavljanja izbora

Dragan Šoć je ocjenio da nema ustavnih prepreka da parlament donese poseban zakon kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora
77 pregleda 22 komentar(a)
protest 20. april, Foto: Boris Pejović
protest 20. april, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 22.04.2013. 07:29h

Zahtjev organizatora građanskog protesta da se posebnim zakonom ponište rezultati predsjedničkih izbora i raspišu novi nemaju podršku vladajuće koalicije. Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) i Socijaldemokratske partije (SDP) poručili su juče da će se o zahtjevima demonstranata izjasniti tek kada budu upućeni nadležnim institucijama, poštujući Ustav i zakone.

Predsjednik Zakonodavnog odbora i poslanik SDP-a Džavid Šabović pojasnio je da je neustavno usvajanje novog zakona kojim bi se poništili predsjednički izbori. On je predložio da se, umjesto poništavanja izbora, ponovi glasanje na većim biračkim mjestima na kojima je bilo “mnogo nepravilnost”.

"Svako sjutra može, kad izgubi izbore, da traži novi zakon kojim se poništavaju rezultati i onda nikad nećemo imati prilike da priznamo rezultate sa bilo kojih izbora. Je li to demokratija?”, izjavio je Šabović za radio Antena M.

Šabović: Bilo je krađe na izborima >>>

"Novi izbori ili dolazimo opet" >>>

Učesnici građanskog protesta koji su organizovale političke partije, nevladine organizacije i udruženja koja su podržala Miodraga Lekića zatraženo je i da na ponovljenim izborima glasaju svi kojima to garantuje Ustav. Na izborima održanim 7. aprila, nijesu mogli da glasaju građani koji stare lične karte nijesu zamijenili biometrijskim dokumentima.

Demonstranti su zahtjevali i da se dvotrećinskom većinom izabere novi vrhovni državni tužilac, koji bi sproveo sve preporuke Evropske unije vezane za poglavlja koja se odnose na vladavinu prava.

Učesnici protesta zahtijevaju i da se krivično-pravno procesuiraju akteri afere “Snimak”, kao i da se sprovede parlamentarna istraga u vezi sa zloupotrebom državnih resursa za izbornu korupciju.

Šabović je ocijenio da se izborni rezultati ne mogu poništavati zakonima, jer bi to značilo da se zakoni donose kad to nekom padne na pamet. On je ocijenio da je tokom predsjedničkih izbora bilo mnogo nepravilnosti, navodeći da mu je žao što državne institucije ćute zbog toga.

Politički direktor DPS-a Tarzan Milošević kazao je da će se ta stranka o zahtjevima sa protestnog skupa izjasniti kada budu upućeni preko nadležnih institucija, poštujući zakon i Ustav.

"Sačekaćemo da zahtjevi budu zvanično upućeni preko nadležnih institucija i onda ćemo se o njima izjasniti poštujući zakon i Ustav i odgovorno kako smo do sada i radili”, poručio je Milošević agenciji MINA.

Vučurović je kazao da je protest u centru Podgorice pokazao da nemaju osnove navodi vlasti da bi opozicija sa ulice pokušala da ruši vlast. Protesti su, smatra on, pokazali da građani žele promjene

"S obzirom na to da je za Crnu Goru pitanje njene evropske budućnosti u suštini stvar unutrašnje, a ne spoljnje politike, bilo bi za očekivati da i ta zajednica na sličan način tretira probleme sa kojima smo mi suočeni“.

Vučurović je kazao da je protest u centru Podgorice pokazao da nemaju osnove navodi vlasti da bi opozicija sa ulice pokušala da ruši vlast. Protesti su, smatra on, pokazali da građani žele promjene.

"Ali su građani pokazali kako se na dostojanstven način vodi borba za osnovna demokratska načela, koja su ugrožena od premijera i državnih institucija koje su pod njegovom kontrolom i od kojih je napravio puko sredstvo za održavanje na vlasti“, rekao je Vučurović.

Opozicija nema podršku spolja

Advokat i bivši ministar pravde u Vladi Crne Gore Dragan Šoć ocjenio je da nema ustavnih prepreka da parlament donese poseban zakon kojim bi se poništili rezultati predsjedničkih izbora. On je ocijenio da za tako nešto ne postoje politički osnovi.

"Ne vidim nikakvih ustavnih prepreka da Skupština može donijeti poseban zakon kojim može poništiti rezultate izbora i stvoriti prostor da se raspišu novi predsjednički izbori. Ali isto tako ne vidim političke uslove za to, jer očigledno da ne postoji ni spoljašnji, ni unutrašnji pritisak vezan za rezultate izbora. Naprotiv, svi spoljni faktori su priznali rezultate izbora, a unutrašnji nijesu na strani opozicije. Tako da mislim da taj zahtjev opozicije neće proći”, izjavio je Šoć za Javni servis.

Bonus video: