Vlast sve češće gluva na poruke iz EU i SAD

Racionalna vlast koja razmišlja dugoročno i ima ispred sebe državni interes ozbiljno bi uzela opomene koje stižu u sve eksplicitnijem obliku od EK, ali i drugih spoljno-političkih partnera, kaže Daliborka Uljarević
3998 pregleda 3 komentar(a)
Naša vlast se ponaša "balkanski", Foto: Boris Pejović
Naša vlast se ponaša "balkanski", Foto: Boris Pejović

Proces pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji (EU) nije švedski sto sa kojeg crnogorske vlasti mogu uzeti ono što im se dopada, a preskočiti ono što im ne prija, već donosi i dosta gorkih ukusa za mnoge djelove društva, posebno za one koji misle da su predodređeni da zauvijek drže poluge moći. Tako je izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje (CGO) Daliborka Uljarević prokomentarisala to što vlasti sve češće ignorišu stavove EU i zapadnih partnera.

Evropska komisija (EK) je prije samo dvije sedmice objavila da će Crna Gora dalje moći da napreduje u poglavljima 23 i 24, odnosno ka EU, samo ako se posveti nedostacima u kritičnim oblastima - slobodi izražavanja i borbi protiv korupcije (treća kritična oblast je trgovina ljudima).

Uprkos tome, vladajuća koalicija je odložila izbor članova Savjeta Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) za koji se prijavio izvjestan broj kredibilnih kandidata, dok spisak kandidata za članove Savjeta RTCG jasno ukazuje da namjerava da zadrži RTCG pod kontrolom.

Šef Delegacije EU u Crnoj Gori Aivo Orav je uoči izbora novog Savjeta RTCG podsjetio na tviteru na “značaj uklanjanja uzroka političkog miješanja u nacionalni javni servis RTCG” što su ubrzo podržali njegovi šefovi u Briselu, te ambasade Njemačke i Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici.

Uljarević kaže da je riječ o koordinisanoj i snažnoj diplomatskoj poruci.

“Racionalna vlast koja razmišlja dugoročno i ima ispred sebe državni interes ozbiljno bi uzela opomene koje stižu u sve eksplicitnijem obliku od EK, ali i drugih spoljno-političkih partnera. I shodno tome, mijenjala bi loše navike, iako to znači i izlazak iz zone komfora i gubitak određenih uticaja”, kaže Uljarević.

Naša vlast se ovdje, kaže ona, ponaša “balkanski”:

“U onom najgorem razumijevanju načina vođenja politike – bez ikakve dugoročne državne strategije, ali sa razrađenom taktikom do sljedećih izbora, bez opterećenja što sproveđenje tih akcija može koštati državu i društvo i sa infantilnim inatom da se testiraju granice međunarodnog kluba u koji dobrovoljno želi ući, odnosno u ovom slučaju EU”, kaže Uljarević.

Na dalji napredak Crne Gore ka EU sigurno neće pozitivno uticati ni to što je Sudski savjet predložio Vesnu Medenicu za predsjednicu Vrhovnog suda, što joj je treći mandat.

Iako se EK uzdržava da komentariše sudsku vlast, u Izvještaju EK o Crnoj Gori se navodi da postoje ustavne i zakonske garancije koje osiguravaju nezavisnost sudstva, ali da je pravosuđe još uvijek smatra ranjivim na političko uplitanje.

EU i Stejt dipartment su ranije reagovale na smjenu Andrijane Kadrije sa mjesta direktora RTCG, dio zapadnih diplomata bio je vrlo rezervisan prema izboru Veselina Veljovića za direktora Uprave policije, dok je otvoreno pitanje i odnosa NATO partnera na odluku da se u policiji angažuje bivši funkcioner ANB-a Zoran Lazović.

“Stiče se utisak da je nečija procjena u vlastima da to što EU sada ima neke druge fokuse može biti dobra prilika da se završe svi “prljavi poslovi” u procesu ‘ozakonjenog partijskog zarobljavanja’ institucija. Ja bih rekla da je to kratkovida i loša procjena. Možda se našim donosiocima odluka u vlasti čini da su postali Evropljani kad su obukli skupa odijela iz te razvijene Evrope, ali evropeizacija ne ide sa gaženjem evropskih standarda i najboljih praksi, a upravo to oni čine, uz poseban intenzitet u posljednje dvije godine”, zaključila je Uljarević.

Bonus video: