„Vruća jesen” ili propast protesta?

Lider pokreta “Odupri se” Džemal Perović najavljuje da će građanski protesti koji će početi krajem septembra biti masovni, jer građani imaju više razloga za nezadovoljstvo, ostali sagovornici “Vijesti” ne dijele to mišljenje
6596 pregleda 14 komentar(a)
Sa jednog od okupljanja kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi, Foto: Boris Pejović
Sa jednog od okupljanja kojem je prisustvovalo više hiljada ljudi, Foto: Boris Pejović

Dok organizatori protesta iz pokreta “Odupri se” najavljuju “vruću jesen” i masovne proteste koji će biti nastavljeni u drugoj polovini septembra, isti entuzijazam ne dijele ostali sagovornici “Vijesti”, naglasivši da su tromjesečna pauza i sukobi između organizatora okupljanja i opozicije demotivisali građane.

Posljednji protest održan je 1. juna, kada je podgoričkim ulicama prošetalo nekoliko stotina građana, koji su tražili ostavke čelnika države.

Lider pokreta “Odupri se” Džemal Perović ocijenio je za “Vijesti” da tokom jeseni očekuju masovne proteste, jer od februara, kada su organizovali prvo okupljanje, ima više razloga za nezadovoljstvo građana.

“U međuvremenu se ništa nije promijenilo, jedino se možda razbistrila opoziciona scena”, kazao je Perović.

Prvi građanski protest održan je 2. februara, dvadesetak dana nakon izbijanja afere “Koverta” i objavljivanja snimka na kome se vidi kako biznismen Duško Knežević daje novac bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću, a koji je navodno korišćen za kampanju DPS-a u Zeti. Na tom protestu okupilo se oko hiljadu građana, da bi ih već na narednom, bilo nekoliko hiljada.

Odgovarajući na pitanje kakav efekat mogu imati protesti nakon nekoliko mjeseci pauze i razjedinjenosti opozicije, Perović je rekao da je situacija ista kao i početkom godine nakon izbijanja afere “Koverta”, kada je opozicija isto bila razjedinjena i nije ništa preduzimala.

“Zato smo mi 2. februara zakazali prvi protest. Jedina je razlika, što sada postoji potpisan Sporazum o budućnosti koji, zasad, deklarativno svi podržavaju. To su nam potvrdili u dosadašnjim razgovorima koje smo imali”.

Organizatori protesta i predstavnici opozicije su se Sporazumom o budućnosti, koji su potpisali na sedmom protestu krajem marta, obavezali da će se zalagati za formiranje vlade građanskog jedinstva, čiji je osnovni zadatak da omogući uslove za održavanje fer i slobodnih izbora, i bojkotovati sve izbore, koji budu zakazani prije ispunjenja tog zadatka.

Sociolog Andrija Đukanović ocijenio je da protesti neće imati većeg efekta, jer se stiče utisak da su organizatori prokockali povjerenje građana, ali i političkih subjekata.

“Ogromna pauza u protestima sigurno je uticala na motivaciju građana, a uz to je i bila obilježena sukobima unutar organizatora, ali i između njih i političkih partija”, kazao je Đukanović.

Ističući da se ne može računati ni na jedinstvo među političkim partijama, Đukanović napominje da smo svjedoci oštrih sukoba između stranaka koji ne vode ni minimalnoj mogućnosti za zajedničko djelovanje.

“Mislim da je previše različitosti između aktera protesta. Svako bi želio da se odvijaju na način za koji oni smatraju da je najefektniji”.

On je naglasio da ne postoji jedinstvo ni oko zahtjeva koji se šalju sa protesta, navodeći da se “potpisuju razni sporazumi, pa se odmah sjutradan krše”.

Programski direktor Građanske alijanse (GA) Boris Raonić ocijenio je da, imajući u vidu neadekvatne reakcije vlasti na brojne afere, postoji realna energija za proteste, ali da je teško očekivati da budu masovni.

“Nakon loših poteza organizatora i sukoba u opoziciji, teško je očekivati neku veću masovnost protesta, osim u slučaju da se otvore neke nove afere, a opozicija se uozbilji i pruži podršku protestima”.

Podsjećajući da ulazimo u posljednju godinu mandata aktuelne Vlade, zbog čega će “politička dešavanja ove vrste dobiti na ubrzanju”, Raonić je kazao da je sada na građanima da prepoznaju svoje interese i u skladu sa tim se angažuju i odlučnije oglase po pitanju očekivanja od vlasti.

Đukanović ne očekuje ništa spektakularno

Sociolog Andrija Đukanović je kazao da ne misli da će nastavak protesta biti uspješan, jer “svako vuče na svoju stranu i želi biti predvodnik i gleda se kako će se izvući politička korist od protesta”.

“Građani sami ne mogu ili neće. A i sama činjenica da se prave pauze je besmislena. Ako kažete da je stanje u zemlji katastrofalno i na ivici sukoba, a onda odete tri mjeseca na odmor čini se da i nije tako loše”.

Ocjenjujući da su akteri protesta bez ideje šta i kako raditi, Đukanović ističe da je, “u suštini teško postići minimum slaganja između različitih aktera”:

“A to onda vodi u propast protesta. Vidjećemo šta će se desiti, ali ne treba očekivati ništa spektakularno”.

Organizaciono skromni, bogatiji za iskustvo

Odgovarajući na pitanje da li bi trebalo nešto promijeniti u pristupu ili organizaciji protesta kako bi se postigao što bolji efekat, Džemal Perović je kazao da su prilično ograničeni u organizacionom smislu, kao i u startu, ali da su obogaćeni iskustvom, sa onima koji pomažu, a još više sa onima koji odmažu.

Poručio je da se prilikom organizovanja protesta neće obazirati na to da li će doći i predstavnici opozicije, “kao što nisu ni prvi put”.

Bonus video: