Vujanović: Naredne godine jačati ekonomsku stabilnost - Vijesti.me
NOVI PRIORITETI

Vujanović: Naredne godine jačati ekonomsku stabilnost

On je podsjetio da je u maju na samitu NATO-a u Čikagu Crna Gora dobila najsnažnije poruke priznanja i ohrabrenja

Filip Vujanović
Filip Vujanović (Foto: Savo Prelević)

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović ocijenio je da će 2012. biti pamćena po vrijednim integracionim dostignućima, a da naredna treba da bude godina jačanja ekonomske stabilnosti.

On je u novogišnjoj čestitki, podsjetio da je Crna Gora u aprilu postala 154 članica Svjetske trgovinske organizacije.

Vujanović je naveo da su višegodišnji uporni i strpljivi pregovori obezbjedili Crnoj Gori članstvo u najvažnijoj globalnoj trgovinskoj organizaciji kojim je integrisana u međunarodne trgovinske tokove.

"Obezbjedili smo mogućnosti benefita ovog članstva kroz veći izbor roba i usluga, njihov bolji kvalitet ali i pozitivni signal za inostrane investitore. Na nama je da tu mogućnost što bolje iskoristimo", smatra Vujanović.

On je podsjetio da je u maju na samitu NATO-a u Čikagu Crna Gora dobila najsnažnije poruke priznanja i ohrabrenja daljih evroatlanskih integracija.

"Označeni smo kao faktor stabilnosti Zapadnog Balkana, ali i prostora van njega, kao važan učesnik mirovnih misija i pouzdan partner očuvanja i afirmacije mira i demokratije", istakao je Vujanović.

On je ukazao da je Crna Gora u junu počela pristupne pregovore sa EU.

"Već otvorili i privremeno zatvorili 25 poglavlje nauke i istraživanja i dobili mogućnost da u ovim važnim oblastima od kojih značajno zavisi ukupni razvoj, koristimo znanja, iskustva i fondove EU", ukazao je Vujanović.

On je naveo da će u narednoj godini Crna Gora otvoriti 23 i 24 poglavlje koja afirmišu vrijednosti ljudskih prava i pravne države ali i druga poglavlja kojima će se približiti EU.

"Jedina smo država Jugoistočne Evrope koja sa EU vodi pristupne pregovore. To je naš veliki uspjeh. To je podstrek za druge. To je dokaz EU da nastavlja proširenje na prostor Zapadnog Balkana", naveo je Vujanović.

Prema njegovim riječima, 2012. je bila godina veličanstvenog sportskog uspjeha.

"Vaterpolo, rukomet, košarka, fudbal, individulani sportovi promovisali su ime i slavu Crne Gore. Ali naša sporstka kruna su uspjesi naših rukometašica", smatra Vujanović, podsjećajući da su rukometašice klupske i reprezentativne šampionke Evrope i srebrne sa Olimpijskih igara u Londonu.

"I one su pokazale da je naša vrijednost iznad naše veličine da zavređujemo divljenje kada smo zajedno, kada vjerujemo u sebe i kada nas vode iste vrijednosti i ciljevi. Poželimo da i naredna godina bude godina ovakvih uspjeha", rekao je Vujanivić.

Prema njegovim riječima, naredna godina treba da bude godina jačanja ekonomske stabilnosti, novih investicija, ekonomskih partnerstava, zapošljavanja, većeg društvenog proizvoda koji će obezbijediti bolji kvalitet života.

"Udružimo se oko ovog zajedničkog dobra. Budimo iznad podjela koje usporavaju naš razvoj. Iznad razlika koje nas udaljavaju. Samo zajedno možemo prevazići slabosti i dostići najveće vrijednosti. Budimo zajedno jer smo jedni ,drugima najbliži", poručio je Vujanović.

On je građanima poželio dobro zdravlje, lično i porodično zadovoljstv, toleranciju i ljubav kako bi Nova 2013 bila ispunjena srećom.