Zakonodavstvo u oblasti statistike samo djelimično usklađeno sa EU

"(Predstavnici EK) istakli su da je neophodno uložiti napore u cilju jačanja administrativnih kapaciteta”, kaže se u saopštenju MVPEI
0 komentar(a)
Ažurirano: 25.06.2013. 16:27h

Crnogorsko zakonodavstvo u oblasti statistike djelimično je usklađeno s pravnom tekovinom Evropske unije (EU), ocijenili su predstavnici Evropske komisije i kazali da je potebno dalje jačanje administrativnih kapaciteta.

U Luksemburgu je danas završen dvodnevni sastanak bilateralnog analitičkog pregleda pravne tekovine za 18. pregovaračko poglavlje koje se odnosi na oblast statistike.

MVPEI navodi da je pored zakonodavnog, predstavljen i postojeći institucionalni okvir kao i administrativni kapaciteti CG za efikasno sprovođenje propisa u toj oblasti

Sastanak je u ime crnogorske strane otvorila šef radne grupe za to poglavlje Gordana Radojević, a sa evropske savjetnik u Direkciji za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Tursku i Island u Generalnoj direkciji za proširenje Marta Garsija Fidalgo.

“Predstavnici EK su konstatovali da je crnogorsko zakonodavstvo djelimično usklađeno s pravnom tekovinom EU i izrazili zadovoljstvo kvalitetom pripremljenih prezentacija. Istakli su da je neophodno uložiti napore u cilju jačanja administrativnih kapaciteta”, kaže se u saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integarcija (MVPEI).

Navodi se da je pored zakonodavnog, predstavljen i postojeći institucionalni okvir kao i administrativni kapaciteti Crne Gore za efikasno sprovođenje propisa u toj oblasti.

Iz MVPEI su kazali da je na sastanku učestvovalo 29 članova radne grupe, koji su predstavnicima EK predstavili domaće zakonodavstvo u oblasti demografske i društvene statistike, makroekonomske statistike, nacionalnih računa i strukturalne biznis statistike, poslovne statistike i cijena, statistike poljoprivrede, šumarstva, ribarstva, životne sredine, registara i klasifikacija i koordinacije statističkog sistema.

Pojašnjeno je da je održavanjem bilateralnog sastanka završena faza analitičkog pregleda za 18. poglavlje, nakon čega će Evropska komisija sačiniti Izvještaj o skriningu koji će predstavljati osnovu za dalji tok pregovora u ovoj oblasti.

Bonus video: