Zeković: Građani očekuju da lideri preuzmu odgovornost - Vijesti.me
PORUČIO DA SU FER IZBORI PRIORITET

Zeković: Građani očekuju da lideri preuzmu odgovornost

Tehnička vlada jedan je od ključnih modela za implementaciju dogovorenih rješenja, ocijenio je potpredsjednik SDP-a

Zeković
Zeković (Foto: Zoran Đurić)

Lideri opozicionih partija treba da preuzmu odgovornost za stvaranje uslova za organizovanje fer i slobodnih izbora, ocijenio je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bojan Zeković, navodeći da je tehnička vlada jedan od ključnih modela za implementaciju dogovorenih rješenja. 

On je rekao da je incijativa predsjednice SDP Draginje Vuksanović Stanković o organizovanje zajedničkog sastanka predstavnika opozicinih stranaka, na tragu očekivanja javnosti da se konačno izađe iz začaranog kruga i počne dijalog koji će omogućiti fer izbore, a nakon njih zajednički rad za bolji život građana.

„Lideri partija moraju da preuzmu odgovornost jer to od njih očekuju građani. Ne vidim niti jedan razlog da bilo koji opozicioni lider u ovom trenutuku ima neka važnija posla od borbe za fer izbore“, kazao je Zeković u intervjuu agenciji MINA.

Na pitanje kad će biti održan sastanak, Zeković je odgovorio da je Vuksanović Stanković već razgovarala sa Aleksom Bečićem, Miodragom Lekićem, Dritanom Abazovićem, Vladimirom Jokovićem, Neđeljkom Rudovićem i Aleksandrom Damjanovićem o potrebi da lideri partija preuzmu odgovornost. 

„U tom cilju prenijela je spremnost da sastanak bude održan mimo predloženih termina, kako bi se omogućilo da svi lideri budu prisutni, pa vjerujem da ćemo ubrzo znati sve detalje u vezi sa sastankom i opozicionom platformom“, kazao je Zeković.

On smatra da u ovom trenutku nema većeg prioriteta niti važnijeg političkog procesa od stvaranja demokratskog izbornog ambijenta, što nameće potrebu da lideri preuzmu odgovornost. 

„U politici su razmuljivi partikularni interesi, ali čvrsto vjerujemo da ovo nije trenutak i vrijeme za bilo kakve kalkulacije ili izbjegavanje odgovornosti, jer duboka institucionalna kriza svima nameće dodatnu odgovornost“, ocijenio je Zeković.

On je rekao da godinu uoči parlamentarnih izbora u Crnoj Gori nema uslova za organizovanje fer i slobodnog izbornog procesa i da to opozicionim partijama nalaže obavezu da uozbilje svoje djelovanje i učine ga primjerenim ozbiljnosti političkog trenutka.

„Prvi korak je da se započne proces političkih konsultacija opozicionih subjekata i predstavnika koji žele da rade u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva. Cilj je da definišemo zajedničku platformu za pregovore sa vlašću o izbornim uslovima. Ne vidimo logičniji i ispraviji put u ovom trenutku od ovoga koji smo predložili“, kazao je Zeković.

On je podsjetio da je Vuksanović Stanković stupanjem na funkciju obećala da se ne neće baviti jalovim i „često djetinjastim“, raspravama i prepucavanjima između političih subjekata, već konkretnim djelima i mjerljivim rezultatima u interesu gradjana. 

„Vjerujem da je ova incijativa upravo na tragu očekivanja ukupne javnosti da se političari biraju da razgovaraju, rješavaju probleme i da ostvaruju rezutate, da se konačno izadje iz začaranog kruga i da počnemo dijalog koji će nam omogućiti fer izbore, a nakon tih izbora zajednički rad za bolji život građana“, rekao je Zeković.

On smatra da bi bilo dobro da svi opozicioni politički subjetki koji su kazali da su spremni da učestvuju u radu odbora usaglase stavove i da se na toj platformi pristupi dijalogu sa predstavnicima vlasti.

„To bi bila mnogo bolja poruka ukupnoj javnosti od nastavka međusobnih optuživanja jer je čini nam se posljednji trenutak za ozbiljnu političku akciju. Ako neko ima drugačiji pristup voljni smo da ga čujemo, ostajući uvjereni da dijalog teško da može imati ozbiljnu alternativu“, naveo je Zeković.

On je kazao da opozicija moramo imati jasne stavove o oslobađanju zarobljenih institucija o kojima posebno govore izvještaji Evropske unije – Državne izborne komisije, Agencije za sprečavanje korupcije i Radio Televizije Crne Gore. 

Zeković je rekao da je nekoliko oblasti u dijelu zakonodavstva koja utiču na izborni proces u odnosu na koja opozicija mora imati spremne prijedloge i rješenja. 

„Na tome moramo zajedno raditi i uključiti predstavnike civilnog sektora. Podsjećam na veliki doprinos civilnog sektora prilikom formiranja prelazne Vlade 2016. Očekujem da se saglasimo oko suštinskih pitanja, a budući da smo u javnosti u tom dijelu iznosili slične stavove ne vidim da može biti većih problema u procesu usaglašavanja“, kazao je Zeković.

On je naveo da je zahtjev za tehničkom vladom zajednički svim opozicionim subjektima i da je to dobra osnova za ukupan proces usaglašavanja koji je SDP inicirao pozivom na sastanak.

Prema njegovim riječima, Demokratska partija socijalista (DPS) ne može pobjeći od razgovora o tehničkoj Vladi jer ta obaveza stoji u tekstu odluke o obrazovanju Odbora za reformi izbornog zakonodavstva. 

Zeković je ocijenio da je tehnička vlada jedan od ključnih modela za imlementaciju dogovorenih rješenja i da je jasna obaveza svih subjekata da o tome razgovaraju kao o ključnom elementu cijelog ovog procesa.

On je rekao da DPS bježi od te preuzete obaveze jer zna da je ključ demokratskih izbora u punoj implementaciji zakonodavstva i kontroli izbornog procesa.

„Oni znaju da tehnička vlada najboljji model prevencije novih Snimaka, Koverti, kupovina ličnih karta i glasova i ostalih njihovih zloupotreba“, kazao je Zeković. 

On smatra da pored reforme legislative, ostaje ključni problem implementacije koja je nemoguća bez tehničke vlade i jasan je motiv njihovog bježanje od suštine.

„Moraju znati da sa takvim pristupom rizikuju eskalaciju političke i institucionalne krize i da jednopartijski izbori ne mogu donijeti korist Crnoj Gori, pa čak ni samom DPS-u“, zaključio je Zeković.


Vidi sve komentare