Zukorlić: Crnogorska vlast nas je prevarila

Muftija je ocjenio da crnogorska vlast po svaku cijenu pokušava da riječ Sandžak pritiscima izbriše iz sjećanja stanovnika sjevera Crne Gore
113 pregleda 101 komentar(a)
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
ZUKORLIĆ, Foto: Facebook
Ažurirano: 04.08.2012. 17:05h

Crnogorska vlast iznevjerila je obećanje koje je dala Bošnjacima uoči referenduma o nezavisnosti, izjavio je sandžački muftija Muamer Zukorlić.

On je na zajedničkom iftaru u Bijelom Polju, održanom u čast muslimanskog svetog mjeseca ramazana, rekao da je taj grad nekada bio srce Sandžaka.

Muftija je ocjenio da crnogorska vlast po svaku cijenu pokušava da riječ Sandžak pritiscima izbriše iz sjećanja stanovnika sjevera Crne Gore.

„Ukidanje imena znači ukidanje svega što je značilo to ime, a to ime znači jednu teritoriju koja se istorijski zove Sandžak. Namjera ukidanja Sandžaka je sa ciljem ukidanja te teritorije i ukidanja tog naroda“, kazao je Zukorlić.

On je poručio čelnicima Bošnjačke stranke i DPS-a da ispoštuju Ugovor o Sandžaku kao prekograničnoj regiji. „Bošnjaci su unijeli u nezavisnu Crnu Goru svoju istoriju, teritoriju, sebe kao naciju i taj Ugovor.

Zato pozivam Mila Đukanovića i Rafeta Husovića kao potpisnike da ne sklanjaju taj sporazum već da ga ispoštuju”, kazao je on.

Bonus video: