Saradnja FSKL sa ruskim institutom "NIIAS": Informacije stižu od najboljih

NIIAS je glavni institut Ruskih željeznica, na kome radi 1.200 visokokvalifikovanih specijalista, među kojima je 40 doktora nauka i 300 magistara nauka
122 pregleda 0 komentar(a)
Vujadin Vešović, J.N. Rozenberg (Novine)
Vujadin Vešović, J.N. Rozenberg (Novine)
Ažurirano: 19.04.2016. 19:26h

Predstavnici Fakulteta za saobraćaj, komunikacije i logistiku (FSKL) i Moskovskog državnog univerziteta saobraćaja potpisali su prošle sedmice Sporazum o međusobnom razumijevanju i saradnji. Između ostalog, dogovorene su međusobne posjete, studijska putovanja i razmjena informacija i publikacija.

Takođe, ugovorena je i saradnja između FSKL i ruskog naučno-istraživačkog Instituta za informacije , tehnologije, signalizaciju i telekomunikacije željezničkog saobraćaja (NIIAS).

“Ugovorom koji smo danas potpisali biće vam dostupne najnovije informacije o istraživanjima koje vodimo za potrebe Rusije i ostatka svijeta. Naša saradnja će vam omogućiti da dobijete sve informacije o našim naučnim istraživanjima uključujući i informacije o našim patentima, koji čine čak 26 odsto intelektualne svojine ruskih željeznica”, kazao je u obraćanju studentima FSKL prof. dr Jefim Naumovič Rozenberg, prvi zamjenik direktora instituta “NIIAS”. “Nadam se da ćete zahvaljujući ovoj saradnji postati najbolji saobraćajni inženjeri u Evropi i mi ćemo vam svesrdno pomoći u tome”.

NIIAS je glavni institut Ruskih željeznica, na kome radi 1.200 visokokvalifikovanih specijalista, među kojima je 40 doktora nauka i 300 magistara nauka. Institut realizuje projekte vezane za signalizaciju i telekomunikaciju na željeznicama visokih brzina i upravljanje sa 16.000 voznih jedinica koje su opremljene satelitskim sistemom vođenja vozova.

Nakon potpisivanja ugovora, jedan od najvećih stručnjaka današnjice u oblasti saobraćaja, prof. dr Leonid Avramovič Baranov održao je predavanje na temu "Nove tehnologije u automatizaciji saobraćaja".

Eksperti za željeznice na skupu u Budvi

Fakultet za saobraćaj, komunikacije i logistiku Budva u saradnji sa Akademijom elektrotehničkih nauka Ruske Federacije, Naučno-istraživačkim centrom Akademije elektrotehničkih nauka Ruske federacije i Transtelesoftom Moskva organizovao je protekle sedmice 9. Međunarodnu konferenciju na temu "Sistemi bezbjednosti u saobraćaju".

Na konferenciji su učestvovali neki od najvećih svjetskih stručnjaka iz ove oblasti. Bili su tu generalni direktor Ruskih željeznica, direktor Naučno-istraživačkog instituta Ruskih željeznica, tvorac satelitskog sistema automatskog vođenja vozova, tvorac sistema automatskog upravljanja vozovima metroa, istaknuti istraživači i naučnici iz Rusije, Ukrajine, Srbije, BiH i Crne Gore.

Prema riječima dekana Fakulteta profesora Vujadina Vešovića riječ je o konferenciji koja se organizuje jednom godišnje i okuplja najveće svjetske stručnjake iz određene oblasti.

Bonus video: