Ideja jednog tinejdžera: Fotografije kao lozinke budućnosti

Mladić je zasad odustao od studiranja kako bi radio na razvoju svoje aplikacije nazvane uSig. Njegov je moto: "Slika vrijedi više od hiljadu lozinki"
109 pregleda 0 komentar(a)
lozinka, Foto: Gfi.com
lozinka, Foto: Gfi.com
Ažurirano: 09.08.2014. 09:32h

Samo tokom ove godine zabilježeni su masovni hakerski napadi u kojima su ukradeni brojni lični podaci (među njima i korisnička imena i lozinke) za brojne servise kojima se služe milioni ljudi. Jedan australijski tinejdžer tvrdi da je pronašao savršeno rješenje za problem sa lozinkama – umjesto korišćenja slova, brojki i znakova, kao lozinke bi trebalo da koristimo fotografije.

Sem Krouter je ovo rješenje predstavio na PasswordsCon konferenciji u Las Vegasu. Njegova aplikacija korisnicima omogućava da na svojim mobilnim uređajima odaberu fotografiju koja će im služiti kao lozinka za pristup web servisima, a ta će se fotografija onda pretvoriti u "nevjerovatno dugu lozinku", odnosno imaće čak 512 znakova.

Krouter kaže da lako možemo da zapamtimo fotografije sa telefona koje ćemo vezati uz određene servise i koristiti ih kao šifre – ako se neko dočepa vašeg telefona i fotografija, on neće moći da zna koja se konkretna fotografija koristi kao šifra (posebno što brojni korisnici imaju više stotina i hiljada fotografija u svojim telefonima).

Ovo je odličan način za borbu protiv malwarea i špijuniranja korisnika, posebno keylogging softvera, a ako fotografiju izbrišete, lako ćete moći da odaberete novu kao šifru, pohvalili su ovu ideju na CNN-u.

Mladić je zasad odustao od studiranja kako bi radio na razvoju svoje aplikacije nazvane uSig. Njegov je moto: "Slika vrijedi više od hiljadu lozinki".

Stručnjak za sajber bezbjednost Per Toršejm, koji je organizator konferencije, rekao je da Krouterova ideja obećava i daje nam toliko potreban svjež pristup trenutnom načinu na koji koristimo lozinke, ali je napomenuo da je ta ideja i dalje nedokazana i da bi je trebalo ispitati u praksi.

Bonus video: