EDUROAM MREŽA

Besplatan internet servis širom svijeta za studente i zaposlene na UCG

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom svijeta
743 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Besplatan internet servis širom svijeta obezbijeđen je za studente i zaposlene na Univerzitetu Crne Gore (UCG).

Korišćenje Eduroam mreže dostupno na svim kampusima Univerziteta Crne Gore i u brojnim visokoškolskim naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom Evrope i svijeta, napominju iz UCG.

"Eduroam - EDUcational ROAMing svojim korisnicima omogućava besplatan, bezbjedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom svijeta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje već postojećeg korisničkog imena i lozinke (akademski mail) kreiranih na instituciji u kojoj su zaposleni ili studiraju. Tako na primjer, zaposleni ili studenti na Univerzitetu Crne Gore mogu pristupiti eduroam Internetu na svojoj univerzitetskoj jedinici ili kada su u posjeti bilo kojoj instituciji u svijetu gdje je dostupan eduroam signal. Koristi se isto korisničko ime i lozinka, a korisnik ima isti utisak, bez obzira na to gdje pristupa eduroam Internetu", navode iz Univerziteta.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučnoistraživačkim i obrazovnim institucijama širom svijeta. 

U Crnoj Gori ga mogu koristiti profesori, naučnici, istraživači, studenti i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Crne Gore (MREN).